Primavara, cand infloresc copacii, se poate vizita padurea de piatra care a fost descoperita in zona muntoasa din Xingwen, in sudul provinciei Sichuan (China). Aceasta padure, cu un perimetru la baza de peste zece kilometri, constituie o priveliste naturala specifica, cu piscuri de piatra care tisnesc din pamant, si cu numeroase pesteri subterane, ale caror galerii se intretaie, alcatuid o retea de o frumusete aparte.
In padurea de piatra, cea mai impunatoare este o stanca uriasa, rotunda, care se inalta direct din pamant si pe care localnicii o numesc ,,Pagoda de primire”. La rasarit de ea, multimea stancilor si varfurilor cu forme bizare ofera ochiului un spectacol feeric. Patrunzand in padurea de piatra si urcand de-a lungul unei poteci serpuitoare, se ajunge in varful unei coline; pana departe, o priveliste mirifica se intinde in fata: coloane impunatoare de piatra, stalagmite, paravane de piatra, piscuri semete si multe, multe flori galbene de rapita, raspandite pretutindeni.
Mai departe, se ajunge langa doua coloane – una mai inalta, cealalta putin mai scunda – care, cum stau alaturi, amintesc de imaginea a doi soti care discuta ceva in soapta. Nu intamplator, oamenii din partea locului le-au numit ,,Varful sotilor”. Spre sud, pe un drumeag de piatra lung de 3 li (un kilometru echivaleaza cu 2 li), se ajunge la Varful vulturului – cel mai inalt varf din padurea de piatra. Urcand printre peretii abrupti, pana pe acest varf, unde ramai vrajit de splendoarea peisajului: pietrele ciudate presarate pe fundul vailor par animale salbatice; stancile risipite pe pante seamana cu o oaste fantastica, aliniata pentru raport. Spre est de Varful vulturului, cam la un kilometru, se inalta Varful celor sapte zane. Numele ii vine probabil de la faptul ca este alcatuit din sapte piscuri alaturate, care sugereaza sapte zane pornite in pelerinaj.
Coborand, se ajunge in Valea tigrului culcat din padurea de piatra, aici o stanca, lunga de o jumatate de kilometru, privita de departe, seamana cu dragon, iar de aproape , cu un tigru culcat. Chiar sub burta ,,tigrului”, se afla o pestera mare si larga, pestera Izvorul Cerului, care are trei etaje, cu o suprafata totala de 80 000 metri patrati, putand adaposti zece mii de oameni. In aceasta pestera, iarna este cald, iar vara – racoare. Intri mai intai in ,,Sala spatioasa”, lunga de 170 metri si lata de 80 metri, impodobita cu numeroase stalactite. Din una, lunga de circa un metru, curge apa limpede de izvor. Sub lumina becurilor electrice, stalactitele cu forme ciudate de pe peretii acestei sali ii incanta pe vizitatori.
De aici inainte, galeria se intinde, treptat, tot mai sus. Dupa ce strabati o panta neteda de peste 100 metri, ajungi in ,,Sala centrala” a pesterii Izvorul Cerului. Chiar in fata ,,Salii centrale” se afla o grota de stalactite, lunga de 400 metri. Stalactitele albe, bine marcate, de pe peretele stang seamana foarte bine cu o cortina. In spatele cortinei, cinci stalagmite inalte apara, ca pazitorii din templele budiste, grota.
La capatul pesterii, drumul se incheie cu o sala mare. Aici temperatura este mereu scazuta, si se aude clar murmurul apelor. In centrul tavanului exista o gaura lunga de sapte metri si lata de trei, prin care patrunde lumina soarelui. Printr-o galerie din stanga acestei deschideri se poate ajunge la etajul al doilea si al treilea al pesterii Izvorul Cerului. In cele din urma, temperatura este mai ridicata si aerul mai rarefiat. Pe aici trece un raulet subteran, in care traiesc niste pesti mici, transparenti si alb-cenusii – ,,pestii de sticla”. Scosi in afara pesterii , la lumina soarelui, ei mor imediat.
Din ,,Sala centrala”, urcand pe o panta mica se poate ajunge, in ,,Pestera din spate”. Suprafata boltii si peretilor acestei pesteri este neteda ca un mozaic si impodobita cu diferite motive geometrice naturale. Din ,,Pestera din spate”, se poate merge la ,,Marea de piatra”, care are o circumferinta de 6 kilometri. Ea este alcatuita din stanci triunghiulare, a caror inaltime variaza intre 1-2,5 metri. Puzderia de stanci albe, galbene, verzi creeaza imaginea unei mari ale carei valuri tumultuoase au incremenit ca-ntr-o vraja.
In apropierea padurii de piatra, se afla si muntele Gongga, de 7.556 metri, cel mai inalt varf din lantul muntos Hengduan. Comparandu-l cu cele 20 si ceva de piscuri din jurul lui, care au inaltimi in jurul a 6.000 de metri, localnicii l-au numit ,,Regele muntilor”.
Pe acest munte cu varfurile acoperite de zapezi vesnice, cu pante stancoase, extrem de periculoase, cu numerosi ghetari, se produc in permanenta mari avalanse. Sub limita zapezilor se intind nemarginite pasuni si paduri virgine. Si aici climatul este foarte schimbator. Sezonul ploios incepe, in fiecare an, in luna mai si tine pana in septembrie. Pentru a ajunge in varful acestui munte, trebuie urmat traseul de pe versantul nordic. In 1957, o echipa de sase alpinisti din China a cucerit pentru prima data acest ,,Rege al muntilor”. Datorita formei deosebite de relief, padurea de piatra se bucura de o mare apreciere turistica.