Prin studiul intensiv al vietii marine cercetatorii au descoperit in jur de 1000 de specii de paianjeni de mare pe care le-au studiat si astfel au aflat multe lucruri interesante despre acest grup de artropode.

Paianjenii de mare prin caracteristicile lor morfologice se aseamana cu paianjenii terestri, au corpul la fel de robust, cilindric si destul de mic, iar picioarele subtiri si lungi. Aceste specii de paianjeni au dimensiunea corpului in general mica dar totusi variabila, cele mai mari dintre ele au picioarele cu anvergura de 75 cm. La astfel de artropode marine organismul este extrem de mic comparativ cu marimea membrelor lor.

Corpul lor este format din cefalotorace si un abdomen rudimentar, capul este mic si prevazut cu doua perechi de ochi. Paianjenii de mare pot distinge cu ochii doar miscarea obiectelor in campul vizual si directia luminii. Cefalotoracele are 7-9 segmente din care primele 4 sunt unite si alcatuiesc capul, iar celelalte segmente formeaza partea posterioara a corpului.

Pentru a se hrani paianjenul are in fata o trompa pe care o foloseste in acest scop si de asemenea prezinta o pereche de pedipalpi si doua apendice numite chelicere. Corpul paianjenului este imbracat cu un fel de cuticula chitinoasa, iar pielea sa are diferite glande ce au rol de organe secretoare. Aceste vietuitoare nu au organe respiratorii si digestive, la ei substantele dizolvate si gazele sunt absorbite si eliberate prin imprastiere. Organele lor de simt nu sunt deloc bine dezvoltate, de-a lungul corpului lor au fire de par care sunt sensibile la atingere.

La majoritatea speciilor de paianjeni de mare apar 4 perechi de picioare care sunt folosite la mers, iar un numar mai mic de specii au cate 5 sau chiar 6 perechi de picioare. Interesant este ca primele perechi de picioare sunt folosite pentru ingrijire si caratul oualor.

Paianjenii de mare sunt pradatori, se hranesc cu tesuturile moi ale unor animale marine ca de exemplu: corali, anemone, bureti, hidrozoare, corali dantelati, echinoderme, meduze, moluste.

Colossendeis Colossea
Colossendeis Colossea

Acesti paianjeni au obiceiul sa sara asupra prazii, incep sa-i soarba tesuturile cu trompa, sau sa rupa bucatele din corpul acesteia moale cu ajutorul chelicerelor, a celor doua apendice din fata, apoi sa le duca la gura in interiorul careia se gaseste faringele mare si musculos. Astfel gatul prin muschii sai puternici reuseste sa actioneze ca o pompa ce poate suge cu usurinta hrana moale.

La paianjenii de mare numarul de oua depuse de femela sunt putine.

Cea mai mica specie de paianjen de mare se numeste Anoplodactylus Pygmaeus, are corpul de 0,8 mm si lungimea picioarelor de 1,4 mm. Cea mai mare specie este Colossendeis Colossea si are lungimea corpului de 15-18 cm si lungimea picioarelor de 23-24 cm.

Paianjenii de mare nimfonizi apar in apele de pe coasta Oceanului Atlantic si sunt clasati in 175 de specii diferite. Aceste specii inoata mai repede decat celelalte tipuri de paianjeni de mare, au corpul ingust si trompa puternica. Lungimea corpului lor variaza intre 1-8 mm si prezinta in fata doua apendice inzestrate cu clesti. In perioada de reproducere masculii si femelele au capacitatea de a transporta ouale sub forma unor gramezi pe picioarele lor. Hrana acestor paianjeni este alcatuita din briozoare si hidrozoare si alte nevertebrate marine.

Una dintre aceste specii care apare in apele Oceanului Atlantic, se numeste Nymphon Gracile si are corpul lung de 4 mm, neted si de forma cilindrica, inzestrat cu patru perechi de picioare extrem de mari si subtiri, folosite pentru mers.

Video – Paianjeni de mare: 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.