Unul dintre cele mai importante si deopotriva frumoase edificii din Strasbourg, Franta este, fara discutie, Palais de Rohan, resedinta fortificata a episcopilor Rohan. Fermecatoarea si impresionanta structura reprezinta punctul suprem al arhitecturii locale baroc, aceasta opinie fiind impartasita de majoritatea istoricilor de arta.

Palais de Rohan1

La fel de interesanta este si istoria de dincolo de zidurile splendide ale castelului, acesta fiind locuit timp de aproape un secol, incepand cu anul 1704 pana in 1803, de membrii ramurii Soubise a familiei Rohan care au ocupat postul de episcop al Strasbourgului. Aceasta familie, una dintre cele mai influente din Franta, a fost prezenta atat in viata sociala, cat si in cea administrativa a regatului, rohanii, cum sunt ei cunoscuti, fiind descendenti ai conducatorilor ducatului Bretaniei.

Palais de Rohan11

Timp de ani buni, membrii familiei Rohan au locuit in resedinta din Strasbourg, un veritabil giuvaier arhitectonic ce a fost proiectat de reputatul arhitect francez Robert de Cotte. Palais de Rohan a fost ridicat in timpul primului episcop Rohan al Strasbourgului, Armand Gaston Maximilien de Rohan. Numai ca cea mai marcanta personalitate a acestei influente familii din Franta a fost cardinalul Louis Rene Edouard de Rohan, el ocupand functia de episcop incepand cu anul 1779. Louis Rene Edourd de Rohan nu si-a petrecut toata viata in impresionantul Palais de Rohan din Strasbourg, deoarece a fost obligat sa paraseasca impresionantul castel, ca mai apoi, sa se mute la curtea regala de la Versailles.

Palais de Rohan111

Dar restul anilor din viata nu l-a gasit la aceasta curte regala, el plecand de aici in anul 1787, dupa ce a fost implicat, alaturi de regina Maria Antoaneta, intr-un scandal monstruos. Se pare ca drumul vietii avea sa-l conduca din nou spre Strasbourg, insa, iarasi, el s-a vazut nevoit sa se mute din acest oras, chiar imediat dupa Revolutie. Intr-un final, cardinalul Louis Rene Edouard de Rohan avea sa se stabileasca, in anul 1791, in Germania.

Palais de Rohan1111

Astazi, in maiestuosul castel Rohan, functioneaza trei muzee, si anume: Muzeul de Arheologie, care pune sub lumina istoria intregii regiuni si prezinta artefactele descoperite in siturile din imediata apropiere; Muzeul de Arta Decorativa, unde vizitatorii au sansa sa vada o reconstituire cate se poate de fidela a apartamentelor in care celebrul cardinal a stat; Muzeul de Arte Frumoase, ce adaposteste mai multe tablouri semnate de pictori celebri, printre care opere realizate de Rubens, Rembrandt, Botticelli, Van Dyck, Watteau, El Greco, Goya, Monet si Renoir. Se crede, de asemenea, ca Rohan a fost ultima familie princiara de episcopi din Europa.

Palais de Rohan11111

Nu e de mirare ca resedinta lor era Palais de Rohan, membrii acestei familii importante jucand un rol crucial in viata acelor vremuri, mai ales in viata ecleziastica. In plus, impozantul edificiu in care au locuit aproape un secol este, fara doar si poate, cel mai graitor exemplu al bogatiei si puterii lor, un simbol al unor vremuri in care toate familiile influente se refugiau sub acoperisul monumental al vreunui castel.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.