In cartierul Frederikstad, situat in centrul orasului Copenhaga, se afla Palatul Amalienborg, o impresionanta constructie, folosita ca resedinta de iarna de familia regala a Danemarcei. Patru cladiri, ridicate armonios in jurul unei piete octogonale, formeaza acest palat superb. Statuia lui Frederik al V-lea. (1723-1766), fondatorul Frederikstad, rege al Danemarcei si Norvegiei din anul 1746 pana in 1766, dainuie, din centru, peste splendida piata. Frederick al V-lea a decis sa construiasca aceasta zona exclusivista din Copenhaga pentru a comemora tricentenarul ascensiunii la tron a familiei Oldenburg, precum si incoronarea lui Christian I ca rege al Danemarcei.

Palatul Amalienborg1

Iar planurile regelui au mers si mai departe de atat, o asemenea sarcina fiindu-i oferita arhitectului si consilierului regal Nicolai Eigtved, care, incepand cu anul 1750, a inceput sa lucreze la conceperea unui cartier. De fapt, intentia initiala a fost de a amenaja un cartier modern si elegant, exclusivist chiar, pentru cetatenii importanti ai orasului, numai ca situatia a fost, pe parcurs, cu totul alta.

Asadar, Nicolai Eigtved s-a conformat dorintelor regelui si a inceput sa lucreze la noul cartier exclusivist din Copenhaga. S-au construit primele cladiri, cele care astazi compun palatul, in numar de patru. Acestea ai exterioare concepute in acelasi stil, si anume baroc, interioarele fiind diferite, deoarece, initial, aceste constructii se aflau in proprietatea altor familii aristocrate, si in niciun caz in proprietatea familiei regale daneze.

Palatul Amalienborg11

Si, in fapt, regele Frederick al V-lea le-a pus la dispozitie acestor familii regale terenurile pe care aveau sa fie construite casele, insa, totodata, le-a trasat si niste conditii clare. In primul rand, proprietarii erau scutiti de taxe si impozite, dar cladirile in care aceste familii locuiau trebuiau sa fie ridicate in asentimentul planurilor lui Eigtved, lucrarile de constructie fiind finalizate conform unei date impuse de curtea regala.

Citește și:  Orasul Monte Carlo : Obiective turistice Monaco - Monte Carlo

Lucrarile de constructie, incepute in anul 1750, au fost finalizate in 1760, zece ani mai tarziu, numai ca, dupa vreo doua decenii, Castelul Christiansborg avea sa fie distrus de un incendiu in anul 1794. Familia regala ramane fara resedinta, drept pentru care cele patru cladiri somptuoase sunt reachizitionate, devenind astfel resedinte regale. Nu a fost nicio problema pentru fostii proprietari, si ei membri ai unor familii cu sange albastru, acestia acceptand sa fie despagubiti si, desigur, avansati in functii, doar ajutase capetele incoronate sa isi gaseasca un loc de resedinta.

Palatul Amalienborg111

Interioarele roccoco, fatadele construite in stil baroc fac din acest palat un adevarat giuvaier arhitectonic. In anul 1982, de altminteri, Palatul Amalienborg din Copenhaga este supus unei serii de lucrari de restaurare, intinse pe o perioada de 14 ani. Splendidele fatade ale palatului nu a fost in niciun caz schimbate, pastrandu-se aerul boem al anilor in care au fost cladite; plus, palatul a recapatat gloria de odinioara. In palatul lui Frederik al VIII-lea au locuit Frederik al IX-lea impreuna cu regina Ingrid, de vreme ce palatul lui Christian al VII-lea era folosit mai mult pentru vizitele oaspetilor straini. Situatia din prezent sta oarecum diferit, cel putin din punctul de vedere al Palatului Amalienborg, care este folosit, de familia regala, ca resedinta de iarna.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.