Amplasat în centrul municipiului Buzău, pe strada Unirii, nr. 163, Palatul Comunal este una dintre clădirile simbol ale oraşului. În prezent, edificiul găzduieşte Primăria şi Consiliul local.

Palatul Comunal a fost construit între anii 1899 şi 1903, la iniţiativa primarului de atunci, Nicu Constantinescu. Proiectul îi aparţine arhitectului Alexandru Săvulescu, de numele căruia se leagă şi Palatul Poştelor din Bucureşti, actualul Muzeu Naţional de Istorie a României.

Săvulescu a şi supravegheat lucrările la Palatul Comunal pentru o perioadă de timp, până în 1902, după care proiectul a fost condus de Kafşinski.

Ridicat în stil neoromânesc timpuriu, cu accente de Art Nouveau, Palatul Comunal cuprinde una dintre cele mai ample colonade din ţară, care, prin stilul său, sintetizează şi exprimă identitatea locală. Frontoanele sunt decorate cu monograma „PC”, de la „Palatul Comunal”, înconjurată de o compoziţie cu struguri şi frunze de viţă-de-vie. Pentru construcţia zidurilor s-a folosit piatră de Ciuta şi din carierele din Dobrogea şi Câmpulung, iar coloanele au fost realizate din piatră de Carra.

Inaugurarea oficială a clădirii a avut loc la data de 16 decembrie 1903, în prezenţa regelui Carol I, a principelui Ferdinand, precum şi a altor personalităţi ale epocii, printre care Armand Călinescu, Tache Ionescu, Nicolae Iorga, Alexandru Marghiloman etc. Ceremonia de inaugurare a avut loc în sala de recepţii, decorată în stil veneţian.

De-a lungul timpului, aici, s-au ţinut şedinţe solemne de învestitură, concerte şi alte evenimente oficiale. În această sală, au fost expuse numeroase picturi aparţinând unor artişti plastici ca Alexandru Moscu, Ignat Bednarik şi Petre Bulgăraş. În timpul războiului, acestea au fost adăpostite la primăria unei comune învecinate, însă doar puţine au fost recuperate ulterior. Al Doilea Război Mondial a afectat puternic Palatul Comunal, acesta fiind bombardat la 8 august 1944 şi incendiat în noaptea de 27-28 a aceleiaşi luni.

palatul-comunal-din-buzau.jpg
palatul-comunal-din-buzau-judetul-buzau.jpg
fatada-de-la-palatul-comunal-din-buzau-judetul-buzau.jpg
turnul-de-la-palatul-comunal-din-buzau-judetul-buzau.jpg
acoperisul-de-la-palatul-comunal-din-buzau-judetul-buzau.jpg
balconul-de-la-palatul-comunal-din-buzau-judetul-buzau.jpg
intrarea-in-palatul-comunal-din-buzau-judetul-buzau.jpg
fereastra-de-la-palatul-comunal-din-buzau-judetul-buzau.jpg
detalii-acoperis-palatul-comunal-din-buzau-judetul-buzau.jpg
turn-cu-ceasuri-palatul-comunal-din-buzau-judetul-buzau.jpg
imagine-cu-palatul-comunal-din-buzau-judetul-buzau.jpg
poza-cu-palatul-comunal-din-buzau-judetul-buzau.jpg
vedere-cu-palatul-comunal-din-buzau-judetul-buzau.jpg
prim-plan-cu-palatul-comunal-din-buzau-judetul-buzau.jpg

loading...

LĂSAȚI UN MESAJ