Candva, complexul de la Phaistos era unul dintre cele frumoase constructii specifice minoicilor, reprezentand un veritabil exemplu al acestei arhitecturi si, in acelasi timp, culturi. Intre anii 2000 si 1400 i.Hr., pe insula Creta, avea sa ia nastere o civilizatie extrem de prospera, cultura minoica avand un rol atat de preganant in intreaga lume, incat s-a format un soi de „cultura a palatelor”.

Palatul Phaisos1

Astazi, ruinele palatului din Phaistos se pot vedea dainuind, precum un paznic de mare nadejde, deasupra intregii zone, constructia fiind amplasata pe un deal. Privelistea asupra campiei Mesara, considerata cel mai fertil pamant din intreaga Creta, este de-a dreptul splendida, in orice parte ne-am afla. Istoria acestui palat se intinde pe o perioada foarte lunga. Intre anii 1900 si 1400 i.Hr., Phaistos devenea „pamantul palatelor”, aici construindu-se nenumarate palate; in acelasi timp, pe cat de multe palate se ridicau, pe atat de multe se prabuseau.

Iar acest deal din Phaistos nu a fost singurul loc in care aveau sa se ridice aceste palate. Amintim, spre exemplu, de celebrul si fermecatorul palat din Knossos. In sfarsit, prin anul 1700 i.Hr., un nou palat urma sa fie construit chiar pe temelia altuia ce se prabusise. Ba, mai mult decat atat, lucrarile arheologice au scos la iveala faptul ca aici au fost ridicate mai multe cladiri, cele trei straturi de cladiri construite in acelasi loc suscitand interesul multor arheologi. Timp de cateva secole, civilizatia minoica se bucurau de prosperitate si, in aceeasi perioada, palatele reprezentau o marturie vie a bogatiei si puterii.

Citește și:  Orasul Pori: Obiective turistice Finlanda - Pori

Palatul Phaisos11

Nu e de mirare faptul ca si palatul din Phaistos era bogat decorat, avea apartamente lucoase si curti deschise imense. Nici privelistile nu erau neglijate, conducatorii tinand cu tot dinadinsul ca, atunci cand se odihneau la umbra vegetatiei luxuriante din gradina, sa li se desfasoare sub ochii lor privelisti splendide. Din palat nu lipseau nici instalatiile sanitare, pasajele secrete sau scarile ingenios realizate. Palatul parea ca tocmai se ridicase din pamantul dealului, fiecare linie urmarind formele maretului deal. E drept ca, la acele vremuri, orasul in care se afla impresionantul palat era prosper si plin de viata, reprezentand, potrivit istoricilor, centrul cultural si comercial al civilizatiei minoice.

Important de mentionat, totodata, este faptul ca aici avea sa se descopere si faimosul disc de la Phaistos, realizat din argila. Acest enigmatic obiect are caractere ce nici in zilele noastre nu au fost descifrate de catre cercetatori. Odata cu declinul orasului, palatul din Phaistos a inceput sa se prabuseasca. E adevarat ca asezarea a continuat sa fie locuita cam pana prin anul 200 i.Hr, insa urmatoare epoca a stat sub semnul declinului absolut. Ruinele acestui palat au fost descoperite la inceputul anilor 1900, cand mai multe sapaturi arheologice au fost facut aici, dar si la Gortina, orasul ce a tinut pe umeri in urmatoarele epoci, daca se poate spune astfel, localitatea Phaistos.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.