Aparand in documentele ca datand inca din anul 1743, Palatul Paco Imperial a devenit cunoscut datorita faptului ca a fost centru al puterii politice coloniale in Brazilia, timp de aproape 150 de ani, pana ce Republica Brazilia a fost infiintata in anul 1889. De fapt, de mentionat este ca aceasta este perioada cand au fost ridicate noi edificii administrative, autoritatile dorind sa marcheze acest important moment istoric prin construirea unor cladiri, mai mult sau mai putin impresionante, cu un scop precis.

Palatul Paco Imperial1

Mai mult decat atat, acest loc a fost la inceput resedinta a guvernatorului colonial al regiunii, din care facea parte si Rio de Janeiro, inainte chiar ca orasul sa devina capitala Braziliei in anul 1763. Atunci, viceregele s-a mutat in acest palat. In anul 1808, Palatul Paco Imperial din Rio de Janiero avea sa devena resedinta regala, cam dupa perioada in care regele Joao al VI-lea al Portugaliei si-a parasit tara, invadata cu un an inainte de francezi, sub conducerea lui Napoleon.

Pana la urma, cladirea a capatat, in anul 1822, numele pe care il poarta acum, Brazilia devenind un regat independent. Tot in aceasta perioada, imparatii Pedro I si, putin mai tarziu, Pedro al II-lea s-au mutat aici. Inevitabil, trecutul si cei care au locuit aici si-au lasat puternic amprentele pe zidurile palatului. Ba chiar, sa nu uitam ca aceasta constructie a asistat la momente cu adevarat importante in istoria Braziliei. De pilda, trebuie sa stim ca de la unul dintre balcoanele sale, Pedro I avea sa anunte multimea adunata ca refuza cu incrancenare sa se intoarca in Europa, declarand in aceasta maniera independenta Braziliei.

Citește și:  Templul de Aur din India: Obiective turistice India - Punjab

Palatul Paco Imperial11

Si totusi, in ciuda rolului important pe care l-a avut in fondarea Braziliei moderne, cladirea Paco Imperial a trebuit sa indure o pozitie mai umila multa vreme. A devenit la un moment dat sediul central al Postei din Rio de Janeiro, servind acestui scop aproape tot secolul XX, inainte de a fi renovata in anii 1980 si transformata in centru cultural. Astazi, acest centru cultural gazduieste mai multe sali de expozitii si de spectacol, fiind un fel de loc de intalnire pentru toti oamenii importanti.

Ba chiar, unii oameni sunt de parere ca aceasta cladire este, in definitiv, o parte a inimii culturale a orasului Rio de Janeiro, fiind un veritabil simbol al rezistentei. Si nu degeaba, intrucat Palatul Paco Imperial este unul dintre edificiile cele mai bine conservate din Rio de Janeiro. Acest aspect se poate observa cu mare usurinta, prin comparatie, din schite si tablouri vechi.

Palatul Paco Imperial interior
Palatul Paco Imperial interior

Si, de fapt, infatisarea palatului s-a modificat nesemnificativ de-a lungul anilor fata de proiectul initial, cand arhitectul a inclus monetaria regala si diferite depozite regale, transformandu-le intr-o singura cladire in stil baroc. Chiar daca scuarul in care se afla Praca XV a trecut printr-o serie de schimbari graduale, palatul a pastrat grandoarea arhitectonica a unei cladiri de stat in stil portughez, nascuta, culmea, in Lumea Noua. Iar acest adevar nu ar trebui sa constituie nicio surpriza, dat fiind faptul ca arhitectul a fost un inginer militar portughez, Jose Fernandes Pinto Alpoim. In sfarsit, turistii care vor sa viziteze Palatul Paco Imperial trebuie sa stie ca acesta se afla in centrul orasului Rio de Janeiro.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.