Palatul Pavlovsk, resedinta imperiala, este cel mai graitor exemplu arhitectonic pentru opulenta ruseasca specifica secolului al XVIII-lea, insa la fel de frumoasa si poate cunoscuta este si imensa gradina in stil englezesc ce inconjoara magnifica structura. Atunci cand Ecaterina cea Mare a comandat amenajarea unei mari gradini in stil englezesc, cei carora li s-au dat aceasta sarcina au transformat zonele impadurite, care pana la acel moment erau folosite ca teren de vanatoare, intr-un parc superb, ca si cand ar fi mutat chiar din inima Angliei.
Poduri si statui clasice, temple, toate acestea insufleteau parcul amenajat la ordinul Ecaterinei cea Mare. Iar cel care a conceput aceasta gradina imperiala pe domeniul ce are o suprafata totala de 600 hectare a fost arhitectul favorit al Ecaterinei, scotianul Charles Cameron.
Proiectul general a fost conceput de acesta, tot Cameron fiind si cel care a creat si proiectele mai multor structuri, cum ar fi Templul Prieteniei, cunoscut indeosebi domului ce se sprijina pe coloanele dorice. Numai ca de departe cea mai cunoscuta capodopera a sa este Palatul Pavlovsk, in forma rectangulara si cu nuante de alb si auriu. Impresionanta constructie are trei etaje, cupola plata fiind cea care impresioneaza la prima vedere, mai ales ca aceasta se sprijina pe nu mai putin de saizeci si patru de coloane, ce lasa impresia ca apartin, de fapt, Pantheonului din Roma.
Dupa ce s-a nascut nepotul Ecaterinei, respectiv primul copilul lui Pavel, aceasta a decis sa-i daruiasca printului Palatul Pavlovsk. Paul si sotia sa, marea ducesa Maria Feodorovna, au transformat palatul in resedinta lor de vara. In acelasi timp, Cameron nu mai putea aduce modificarile pe care le considera de cuviinta ca atunci cand proprietatea ii apartinea Ecaterinei cea Mare. Plus, marea ducesa Maria Feodorovna iubea gradinaritul, aceasta aducand plante chiar din celebrele Gradini Kew, din Londra.
Intr-un final, cel care crease Palatul Pavlovsk avea sa fie inlatura dintre preferatii familiei imperiale in favoarea unui alt arhitect, si anume Vincenzo Brenna, care si-a si adus un aport important, construind colonadele laterale semicirculare ale palatului. Insa Maria Feodorovna a dorit, la randul sau, sa isi lase amprenta, in primul rand, asupra interioarelor, de altfel, superb decorate. Doar Sala Greceasca este una dintre creatiile marii ducese, aceasta angajand o echipa de arhitecti, printre care si Carlo Rossi si Andrei Voronikin, sculptori si pictori, care sa ocupe cu reamenajarea partiala a Palatului Pavlovsk.
Portelanuri de Sevres, cristaluri si sculpturi, candelabre, picturi si textile, toate apartin perioadei in care marea ducesa Maria Feodorovna a locuit aici. Opulenta complexului de la Pavlovsk s-ar putea explica, in buna masura, prin faptul ca Rusia era una dintre puterile care domina batranul continent. In sfarsit, Palatul Pavlovsk de langa Sankt Petersburg a fost restaurat dupa ocupatia nazista, impresionanta constructie pastrand mare parte din trasaturile specifice vremii in care a fost ridicata.