O cladire mare si alba, asemanatoare unui tort de nunta, a servit vreme buna drept Palatul Prezidential din Havana, edificiul fiind construit intre anii 1913 si 1920. In prezent, aceasta cladire este cunoscuta ca Muzeul Revolutiei ori Museo de la Revolution, institutia fiind situata in centrul vechi al orasului Havana. Insa ceea ce face acest edificiu cu totul si cu totul deosebit sunt interioarele luxoase, care au fost amenajate de Tiffany & Co. din New York si au servit ca resedinta presedintilor cubanezi, incepand cu Mario Garcia Menocal, pana la Fulcencio Batista.
Ba, mai mult decat atat, cladirea a asistat, de-a lungul vremii, unor evenimente istorice de o importanta deosebita, cu atat mai mult cu cat Cuba avea sa treaca, in ultimul secol, printr-o perioada nu tocmai fericita. De pilda, in anul 1957, Fulcencio Batista a supravietuit unei tentative de asasinat in aceasta cladire a luptatorilor de guerila a liderului revolutionar Fidel Castro. In sfarsit, mai tarziu, dupa revolutia din anul 1959, Palatul Prezidential din Havana, Cuba a devenit Museo de la Revolucion, adica Muzeul Revolutiei.
De mentionat este ca Revolutia Cubaneza, in fruntea careia s-a aflat Fidel Castro, a izbucnit in anul 1953, tinand pana in 1959. Prin aceasta miscare s-a dorit inlaturarea dictatorului Fulgencio Batista, care, de altminteri, a si fost inlocuit la 1 ianuarie 1959 de guvernul revolutionar al lui Castro. Mai tarziu, acest guvern a devenit Partidul Comunist, care mai exista chiar si in zilele noastre. In fine, pentru cubanezi transformarea Palatului Prezidential intr-un muzeu al revolutiei a marcat, in fond, o schimbare importanta pentru istoria Cubei, insa, in acelasi timp, si o etapa peste care orice popor trebuie sa treaca la un moment dat, pentru a invata ce este bine si ce nu este pentru bunastarea lui.
In sfarsit, astazi, in Palatul Prezidential din Havana ori in Muzeul Revolutiei se afla fotografii, arme, documente, haine patate de sange si tot felul de obiecte cu semnificatie – inclusiv bereta neagra a lui Ernesto “Che” Guevara – toate legate de istoria revolutiei si a realizarilor sale de mai tarziu, din domeniile educatiei si sanatatii, precum si a Razboiului din Angola. Mai mult decat atat, prin intermediul acestor exponente se incearca, daca vreti, sa se explice de ce s-a produs revolutia, fiind prezentate conditiile mizere de viata ale populatiei, din aceasta perioada.
Iar ceea ce face deliciul multor vizitatori care trec pragul cladirii care a fost odata Palatul Prezidential este faptul ca muzeul mai adaposteste si El Rincon de los Cretinos (Coltul Cretinilor), unde sunt catalogate “crimele” comise de “inamici” ca CIA, ilustrate de caricaturi si alte tipuri de propaganda. In fapt, acest Colt al Cretinilor, cum este numit, nu este decat un tertip prin care aparatul de propaganda comunista a dorit sa insufle oamenilor de rand, precum si simplilor vizitatori, fie ca sunt ei cubanezi, ori straini, ca inamicii nu au reusit sa invinga dreptatea, care, culmea, si astazi dainuie cu teroare peste Cuba.
Apoi, o parte a muzeului este dedicata unei expozitii pe tema Razboiului Cubanez de Independenta impotriva Spaniei. In fata cladirii, se afla Memorialul Granma, incastrat in sticla, in care se afla o copie a Granma, vasul la bordul caruia Castro, Guevara si 80 de luptatori revolutionari au plecat din Mexic spre Cuba in anul 1956, in incercarea de a rasturna regimul Batista. Dintre toate cladirile din Havana, cea care a fost Palatul Prezidential si care astazi este Muzeul Revolutiei se numara printre cele mai populare edificii, fiind unul dintre cele mai vizitate obiective turistice din Havana.