Amsterdam, capitala Olandei, este fara nicio indoiala unul dintre cele mai frumoase si mai civilizate orase din spatiul european, un etalon in privinta calitatii vietii urbane, si care merita sa fie vizitat pentru exceptionalele marturii ale trecutului, dar si pentru ceea ce ofera viata moderna. Partea veche a orasului se concentreaza in jurul unei retele concentrice de canale, de forma unei panze de paianjen.
Palatul Regal din Amsterdam, Olanda (Koninklijk Paleis te Amsterdam) se gaseste in centrul Pietei Dam. Se mai numeste si “Paleis op de Dam”, ceea ce inseamna “Palatul de pe Dam” – “dam”, in olandeza, insemnand “baraj”. Arhitectul Jacob van Campen este cel care l-a conceput si a condus, impreuna cu Daniel Stalpaert, lucrarile de constructie, care au durat intre 1648 – 1655, dupa ce, inaintea sa, diferite alte proiecte fusesera facute pentru a inlocui vechea primarie, mai mult in ruina, a orasului medieval, Amsterdam.
Pentru ca multi dintre primarii acestei asezari se considerau, la vremea respectiva, un fel de consuli ai “Noii Rome” (Amsterdamul), Jacob van Campen s-a gandit sa construiasca un palat, dupa modelul Capitoliului, reprezentativ pentru arhitectura romana. Dupa ce, in 1648, prin Tratatul de la Westfalia s-a pus capat razboiului de treizeci de ani, s-a aprobat si finantarea acestui proiect, care a costat peste opt milioane de florini, adica o suma impresionanta. Rezultatul proiectului a fost ca, in secolul al XVII-lea, Palatul Regal din Amsterdam, Olanda era apreciat de locuitori ca “a opta minune a lumii”, simbol al autoritatii si al gloriei Amsterdamului.
Arhitectura clasica a Palatului Regal din Amsterdam, Olanda, tradeaza gustul pentru monumental , pentru echilibrul proportiilor si sobrietatea formelor. 13 659 de piloni sprijina constructia facuta din piatra de culoare galbena, adusa din Germania, dar care, odata cu trecerea timpului si-a mai pierdut din luminozitate. O cupola se ridica deasupra frontonului principal si, mai sus, se afla o girueta (un simbol naval al Amsterdamului). Varful acestei cupole, care ar fi trebuit sa fie decorata cu opt imagini intruchipand cele opt directii ale vantului (proiect care nu s-a mai realizat), era si un fel de punct de observatie al vapoarelor care intrau in port.
Intrarea in Palatul Regal din Amsterdam, Olanda, cumva in contradictie cu dimensiunile impozante ale edificiului, nu se face printr-o usa monumentala, ci prin sapte usi mai mici, care aveau menirea de a transmite un mesaj indirect catre populatie, ca acea cladie, primaria, este a tuturor. Pe de alta parte, cele sapte usi simbolizau si cele sapte provincii ale Regatului unit: Hollande, Utrecht, Groning, Zelande, Overijssel, Frise si Gueldre.
In 1654, intre cei doi artisti care s-au ocupat de constructie, Jacob van Campen si Daniel Stalpaert, intervine un diferend, in favoarea celui de-al doilea, care apeleaza, pentru partea ornamentala, la Artus Quellinus. Desi neterminata, cladirea a fost inaugurata in 1655. In interior, cea mai spectaculoasa parte este o imensa sala pavata cu marmura, cu trei harti din marmura (una reprezentand emisfera estica, alta emisfera vestica si o a treia, harta cerului (semn al puterii orasului) asezata, semnificativ, la picioarele locuitorilor orasului. Aici a avut loc, in 1966, nunta reginei Beatrix cu Claus von Amsberg. Statuile si ornamentele interioare apartin, in mare parte, unui discipol al lui Rembrandt, Ferdinand Bol.
Sala de judecata (Vierschaar) este decorata cu picturi murale in care sunt infatisate scene alegorice. “Palatul de pe Dam” (Palatul Regal din Amsterdam, Olanda) a functionat ca primarie, pana in 1808, cand, regele Olandei de la acea vreme, Louis Bonaparte (fratele lui Napoleon Bonaparte), dupa ce avusese resedinta la Utrecht, hotaraste sa se mute la Amsterdam. Se fac amenajari importante, se adauga un balcon la exterior, se inlocuieste mobilierul, dar regele se razgandeste si Palatul Regal din Amsterdam, Olanda, este transformat in Muzeu regal. Dupa 1810, pana in 1813, cand Olanda trece sub autoritatea Frantei, “Palatul de pe Dam” devine Palat Imperial, resedinta a Guvernatorului General. Ulterior, isi redobandeste vechea functionalitate, de primarie a orasului. In 1936, devine proprietate a Regatului Tarilor de Jos.
Astazi, Palatul Regal din Amsterdam, Olanda este unul dintre cele trei palate puse la dispozitia Reginei Beatrix, care nu locuieste aici, dar il foloseste pentru a primi delegatii oficiale, pentru receptii – cea mai importanta fiind prilejuita de sarbatoarea Anului Nou – (in aceste imprejurari, deasupra palatului se inalta drapelul tarii, semn ca Regina se afla in palat). In restul timpului, palatul poate fi vizitat de turistii veniti aici, din toate colturile lumii. Vizita dureaza aproximativ o ora, dar trebuie programata cu doua saptamani inainte.
In Piata Dam, in prezent, in imediata apropiere a Palatului Regal, se mai pot vedea Muzeul “Madame Tussaud”, Muzeul Figurilor de Ceara, o biserica (Nieuwe Kerk – “Biserica Noua”) si o imensa statuie, in forma de falus, intitulata (neasteptat) “Monument National”, dedicata eroilor olandezi cazuti la datorie, in timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial. Nieuwe Kerk este o biserica datand de la 1400, nu se mai foloseste ca lacas de cult, ci doar ca loc unde se organizeaza expozitii sau concerte.
Palatul Regal din Amsterdam, Olanda, poate fi punctul de pornire al unei vizite in minunatul oras Amsterdam, in care cine a ajuns o data va reveni cu siguranta.