Palatul Regal din Madrid este resedinta familiei regale din Spania, totusi regele nu locuieste efectiv acolo. Palatul este folosit pentru Ceremonii de Stat oficiale, familia regala locuieste la Palatul Zarzuela.

Palatul Regal din Madrid1

Palatul se afla in locul unde in secolul al IX-lea, regatul musulman din Toledo a construit o fortareata, care apoi a fost utilizata si de regii din Castilia. In secolul al XVI-lea, a fost construit castelul Alcazar Antiguo (Castelul Vechi) care a fost distrus de un mare incendiu in Ajunul Craciunului din anul 1734. Regele Filip V a ordonat ca palatul sa fie reconstruit in acelasi loc, dar sa fie facut doar din marmura si granit, fara nici o bucata de lemn (exceptie facand mobilierul), pentru a preveni incendiile viitoare. Lucrarea s-a realizat in perioada 1738-1755. Primul rege care s-a stabilit la palat a fost Charles III, in anul 1764.

Palatul Regal din Madrid are o forma compacta, de patrulater, cum au vrut cei doi arhitecti italieni (Sacchetti si Sabatini), numiti de rege pentru a schimba fatada. Peretii sunt impodobiti cu numeroase coloane corintiene care alterneaza cu pilastri simpli.

Gradinile Campo Moro
Gradinile Campo Moro

In partea de est se afla Piata Orientala, in partea de sud se afla Piata Armas. Piata Orientala este dominata in centru de statuia regelul Filip IV si pe laterale de diferite sculpturi ale regilor spanioli. In fata palatului, de ambele parti ale intrarii sunt doua statui: imparatul aztec Moctezuma si imparatul incasilor Atahualpa. Palatului are un parc deosebit de frumos ce cuprinde: Gradinile lui Sabatini foarte gratios ordonate si Campo Moro. Splendidul parc numit Campo Moro este in stil englezesc creat in totalitate (in anul 1890) din brazi, castani, magnolii si arbori acacia. Aici se afla doua fantani arteziene aduse de la Palatul Regal de la Aranjues. Din parc se observa frumoasa Catedrala Almudena. Palatul are o mare terasa de forma patrata realizata din granit, piatra alba si marmura (pentru detalii).

Palatul Regal din Madrid este intr-adevar o constructie impresionanta, are peste 3000 de camere dintre care doar o mica parte sunt accesibile publicului. Mai grandioase sunt cele in care a locuit regele Charles III, ele exprima fastul si bogatia de la curte din acele vremuri.

Catedrala Almudena
Catedrala Almudena

In interior se pot vizita: Scara principala, Sala Tronului, Camera Halberdiers, Sala coloanelor, Sala si Anticamera lui Charles III, Camera si Dormitorul lui Charles III, Camera muzicii, Sufrageria, Camera Chinezeasca, Dormitorul imperial, Capela Regala, Sala balului imperial, Biroul dilomatic, Camera verde si Camera albastra de Portelan, Camerele servitoarelor, Camera de receptie de culoare rosie, Camere regale de oaspeti. Cand in palat au loc evenimente oficiale si receptii, nu este deschis pentru public.

Citește și:  Orasul Jaipur: Obiective turistice India - Jaipur

Palatul Regal din Madrid este decorat cu mare fast, de mari artisti precum: Caravaggio, Velazquez, Mengs, Tiepolo, Gasparini, Goya, Juan de Flandes. Aici sunt colectii pretioase precum este cea de viori Antonio Stradivarius (doua viori, o viola si un violoncel), colectii de obiecte din portelan, de tapiterie, picturi, bijuterii pretioase, obiecte si mobilier de mare importanta istorica,.

Camera Gasparini (care poarta numele artistului italian ce s-a ocupat de decorarea ei) este din stuc si mozaic in stil rococo, matasuri pretioase si fastuoase decoratiuni. Aceasta era camera in care regele se imbraca ajutat de curteni, dupa cum era obiceiul la curte in acele vremuri. Este considerata cea mai frumoasa camera a palatului.

Palatul Regal din Madrid11

Sala Galbena era rezervata doamnelor de la curte, unde acestea serveau ceaiul si conversau, in timp ce barbatii fumau si vorbeau despre afaceri in Camera de Portelan.

Sala Tronului are doua scaune regale plasate pe o platforma ridicata cu 3-4 trepte si aparate de patru lei din bronz aurit. Sala are tapiterii de catifea rosie cu broderie de argint, oglinzi mari si scumpe si candelabre de cristal din Venetia. Sculpturile si fresca de Tiepolo arata maretia si puterea monarhiei spaniole.

Capela Regala a fost realizata in perioada 1750-1759. Altarul principal este din marmura. Frescele din capela sunt pictate de Corrado Giaguinto. In fata altarului se afla un tablou (realizat de pictorul spaniol Ramon Bayeu): ,,San Miguel triumfand asupra demonilor”. Astazi capela este folosita pentru funeraliile familiei regale spaniole.

Palatul Regal din Madrid111

Biblioteca Regala este realizata din lemn de mahon, are colectii de carti, monede si medalii, peste 300 000 de lucrari (3 000 de opere muzicale, 4 000 de manuscrise, 200 de gravuri si desene, cca. 3500 de harti, 2 000 de medalii si monede).

Farmacia Regala contine numeroase casete cu sticlute cu medicamente exotice, folosite in acele timpuri la curte.

La palat se poate vizita Real Armeria, cu o colectie minunata de arme folosite de regii Spaniei si ai membrilor altor familii regale, inclusiv armele lui Carol V si Philip II. Impresionanta este armura calului regelui Carol V.

Palatul Regal din Madrid1111

Scara principala a fost proiectata de arhitectul italian Sabatini si are o fresca mare pe tavan care descrie monarhia spaniola aducand un omagiu religiei (opera lui Corrado Giaguito).

Palatul Regal din Madrid este considerat cel mai mare palat din Europa.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.