Palatul Roz din Bangladesh era resedinta conducatorilor musulmani din acea vreme, numiti Nawab. Acest palat se afla in Dhaka, capitala statului Bangladesh, pe malul raului Buriganga. La inceput palatul i-a apartinut seicului Enayetullah, conducator al districtului Jamalpur in timpul dominatiei musulmane. Fiul lui Enayetullah l-a vandut mai tarziu francezilor, care l-au transformat in centru comercial. Nawab-ul Khwaja Alimullah l-a cumparat in 1830 de la francezi si l-a transformat in resedinta sa, renovandu-l si redecorandu-l. Fiul sau, Khwaja Abdul Ghani, a angajat firma europeana de constructii Martin & Co., pentru a construi noul palat. Constructia palatului a inceput in 1859 si s-a incheiat in 1872. Abdul Ghani a botezat palatul cu numele “Ahsan Manzil”, dupa fiul sau Khwaja Ahsanullah.

Palatul Roz din Dhaka1

Pe 7 aprilie 1888, Palatul Roz din Bangladesh a fost distrus de o tornada. Nawab-ul Ahsanullah a reconstruit palatul folosind caramizi de calitate din Raniganj. Pe 12 iunie 1897, palatul a avut din nou de suferit, din cauza unui cutremur de data aceasta. Din nou Ahsanullah a avut grija sa fie reparat si renovat.

Palatul Roz din Bangladesh este unul din cele mai importante monumente arhitecturale din tara. Acesta se afla pe o platforma ridicata de 1 metru si are 2 etaje.

Palatul Roz din Dhaka11

Lungimea palatului este de 125,4 metri, iar latimea este de 28,75 metri. In palat se gasesc porticuri, atat in partea de nord cat si in partea de sud, iar de la porticul din sud coboara o scara care trece prin gradina si ajunge pana la malul raului. Odinioara, in gradina se afla o fantana, chiar in fata scarilor, insa astazi nu mai exista aceasta fantana. Atata porticurile cat si camerele sunt acoperite cu marmura. Pentru a putea fi construit domul palatului, camerei de la parter i-a fost schimbata forma patrata, adaugandu-se caramizi in colturile sale. Apoi camerei i s-a dat forma octogonala, prin realizarea unor arce in apropierea acoperisului. Intr-un final, domul a fost construit prin inclinarea celor 8 colturi spre varf. Domul se afla la o inaltime de 27,13 metri de la nivelul solului.

In interior, Palarul Roz din Bangladesh este impartit in 2 jumatati simetrice, de-o parte si de alta a domului. La primul etaj, in aripa estica, se afla un salon imens. In partea de nord a aripii estice se afla o biblioteca, iar in coltul din est se afla 4 camere patrate. In aripa vestica, la primul etaj, se gaseste o camera de muzica in partea de nord, iar in coltul vestic se gasesc 4 camere patrate. Tavanele boltite din salon si din camera de muzica sunt realizate din lemn si sunt foarte deosebite, iar podelele din aceste 2 camere sunt realizate din placi de lemn.

Citește și:  Podul Nelson Mandela din Johannesburg: Obiective turistice Africa de Sud - Johannesburg

Palatul Roz din Dhaka111

La parter, in aripa de est se afla o sala de mese imensa si 6 camere patrate, iar in aripa de vest se gasesc o sala uriasa de rugaciuni si o camera de biliard. Podelele din sala de mese si din sala de rugaciuni sunt decorate cu gresie de culoare alba, galbena si verde. Faimosul seif, unde un nawab isi tinea comorile, se afla in aripa de vest de la parter, inconjurat de 5 camere. In camera seifului se gasesc niste scari deosebite din lemn, care duc pana in partea de nord a camerei deasupra careia se afla domul.

Balustradele scarii au fost decorate cu frunze de vita de vie, realizate din fier. De asemenea tavanul camerei este foarte elegant, fiind realizat din lemn si decorat cu motive geometrice. Odinioara, langa scari era pastrata o carte cu coperta din aur, in care vizitatorii isi scriau numele. Oaspetii de vaza scriau in acea carte anumite observatii despre vizita lor la palat. Zidurile palatului au grosimea de aproximativ 0,78 metri. Usile au fost pozitionate in arcade semicirculare. Usile din interior au geamuri multicolore, iar cele din exterior sunt construite din lemn.

Palatul Roz din Dhaka1111

Palatul Roz din Bangladesh este o comoara arhitecturala, ce a fost martor la numeroase evenimente istorice. Incepand cu a doua jumatate a secolului 19 si pana in primii ani ai formarii statului Pakistan, din acest palat au iesit conducatorii musulmani din Bangladesh. Aici, in fiecare zi aveau loc procese, in care un nawab era judecatorul. In Palatul Roz din Bangladesh au avut loc numeroase sedinte anti-congres, patronate de Nawab Ahsanullah, care credea cu ardoare in identitatea musulmana. Aproape toti viceregii si guvernatorii Indiei Britanice, care au vizitat Dhaka, au petrecut timp la acest palat.

Aproximativ toate activitatile politice ale nawabilor aveau loc in acest palat. Odata cu declinul nawabilor, si palatul a inceput sa fie neglijat. In 1952, cand Dhaka a fost achizionat conform Actului de Achizitii al Bengalului de Est, succesorilor nawabilor le-a fost imposibil sa poata intretine palatul datorita costurilor ridicate. Nawab Khwaja Habilullah s-a mutat la Case Verde Paribag, iar in timp palatul si-a pierdut din stralucire, intrucat camerele erau inchiriate oamenilor de rand.

Palatul Roz din Dhaka11111

De-a lungul anilor, cei care ocupau palatul in mod ilegal l-au transformat intr-o darapanatura mizerabila. Cand a realizat importanta arhitecturala si istorica a palatului, guvernul statului Bangladesh a luat initiativa de a-l renova. Astfel, guvernul a achizitionat Palatul Roz din Bangladesh in 1985. In 1992, lucrarile de renovare s-au incheiat, iar palatul a fost transformat in muzeu, care astazi poate fi vizitat de toata lumea.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.