O constructie impresionanta, o fortareata, daca vreti, care ar putea functiona ca atare este Palazzo Ducale din Urbino, Italia, un palat construit in stil renascentist, ce adaposteste o colectie incredibila de arta. Poate unul dintre cei mai „luminati” conducatori din epoca sa a fost Ducele Frederico de Montefeltro (1422-1482), cel care avea sa decida, la aproximativ zece ani dupa ce fusese numit Duce, sa construiasca o resedinta poate la fel de incredibila ca trecutul sau militar. Astfel, la 1444, s-a ridicat Palazzo Ducale, resedinta lui Montefeltro si, totodata, locul care i-a adunat pe cei mai mari ganditori ai secolului al XV-lea.

Palazzo Ducale din Urbino1

Se pare ca, prima oara, sarcina de elaborare, respectiv de constructie a palatului i-a fost incredintata florentinului, cum este el numit, Maso di Bartolomeo, numai ca cel care a preluat, in cele din urma, importanta lucrare a fost arhitectul Luciano Laurana din Dalmatia, acesta fiind si cel care a finalizat impresionanta capodopera arhitectonica, ramand, de asemenea, in constiinta istorica, drept creatorul fara de cusur al unui palat remarcabil.

Arhitectul din Dalmatia avea, astfel, sa se ocupe personal de fatada, dar si de curtea interioara cu arcade. Mai mult chiar, Luciano Laurana avea sa creeze si scara de primire, cumva, la acele vremuri, considerata cea mai frumoasa din cate existau pana la acel moment, scara de primire, care, de altminteri, a si ramas un tipar veritabil al renascentismului.

Palazzo Ducale din Urbino11

Insusi Vasari a descris scara de primire drept cea mai frumoasa din acea epoca. Un aspect foarte interesant, poate cel mai interesant, referitor la Palazzo Ducale din Urbino este acela ca, spre deosebire de alte constructii impresionante din acele vremuri, aceasta nu a fost ridicata sa intimideze si nicidecum sa le taie respiratia vizitatorilor, ci a fost conceputa sa inspire, sa ofere siguranta, daca vreti, un soi de siguranta vecina cu frumusetea si cu tihna ce transpare din ea. Palatul are, asadar, proportii normale. Se spunea ca Luciano Laurana este considerat a fi arhitectul care a creat aceasta opera arhitectonica.

Chiar si asa, acesta avea sa paraseasca Urbino in anul 1472, pe cand Palazzo Ducale inca nu era terminat. In aceste conditii, Ducele Frederico de Montefeltro a decis sa-l angajeze pe Francesco di Giorgio Martini sa finalizeze lucrarile. Curios sau nu, desi Martini a trebuit sa continue planurile predecesorului sau, multe dintre detaliile fatadei i se datoreaza, numai ca impresionanta constructie este vazuta ca apartinand, ca opera, lui Laurana. In sfarsit, Palazzo Ducale din Urbino, Italia, reflecta idealurile unei intregi epoci, este, pana la urma, un tipar al renascentismului, in pofida faptului ca abia incepuse sa prinda contur in arta.

Palazzo Ducale din Urbino111

In Italia, Palazzo Ducale este considerat unul dintre cele mai importante monumente, poate si datorita faptului ca adaposteste o colectie impresionanta de arta, printre care amintim operele celebrului Rafael, ale lui Piero della Francesco, Titian sau ale lui Paolo Uccello. Multe dintre ornamentele  palatului pot fi admirate chiar si astazi. S-a pastrat chiar si „ studiolo” ducelui, in aceasta incapere, fiind expuse panouri ce au fost lucrate in tehnica „trompe l’oeil”, panouri ce poarta imagini din natura, precum si alte scene, cum ar fi cele de razboi. Detaliile acestor panouri sunt extrem de bogate, iarasi, o caracteristica specifica.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.