Parcul National Death Valley se afla in Statele Unite ale Americii, in desertul Mojave, fiind una din cele mai aride zone intreaga lume (desertul Atacama ocupa prima pozitie). Din punct de vedere teritorial, parcul se afla in statele California si Nevada.
Istoria Parcului Național Death Valley
Parcul are o suprafata totala de 1.365.030 de hectare, fiind vizitat anual de aproximativ 900.000 de oameni. Teritoriul este locuit de mii de ani, iar astazi nativii sunt indienii Timbisha, originari din tribul Shoshone.
Inainte sa fie pusa sub protectie, aceasta zona era folosita pentru exploatarea boraxului, din care se produce sapun. Inca este o zona bogata in argint, aur, borax si talc, insa exploatarile sunt interzise.
Faimos pentru fenomenele sale misterioase, cum ar fi pietrele care se deplasează singure, și pentru altitudinea joasă de la Badwater Basin, Death Valley este o combinație de frumusețe naturală și enigme fascinante.
Faptul ca Valea Mortii este al doilea cel mai arid loc de pe Pamant s-ar explica prin faptul ca muntii foarte inalti opresc trecerea vantului umed care vine dinspre ocean. Valea este inconjurata de munti, printre cei mai cunoscuti fiind Panamint Range si Telescope Peak, ambii avand inaltimea de 3.366 de metri.
Se spune ca cea mai inalta temperatura atinsa in parc a fost de 65 ˚C, in anul 1913, insa unii sunt de parere ca numarul este ireal, deoarece in acea zi s-a produs o puternica furtuna de nisip, care ar fi dat peste cap termometrele.
Atracții naturale unice și locuri de vizitat
Death Valley a fost declarata monument natural in anul 1933, iar Parcul National Death Valley a fost format abia in anul 1994. Printre principalele obiective turistice din parc se afla:
– Devil’s Hole: reprezinta un labirint de pesteri, care se afla in subteran si care sunt pline de apa;
– Racetrack Playa: locul in care se afla pietrele miscatoare;
– Braker Ranch: zona devenita foarte cunoscuta dupa ce Charles Manson, celebrul criminal in serie, s-a ascuns aici de politie;
– Badwater: punctul in care este atinsa cea mai mica altitudine din parc (85.5 metri sub nivelul marii) si in care pot fi vazute cristale de sare;
– Titus Canyon: este unul din locurile preferate de cei atrasi de filmele horror, pentru ca in apropierea sa se afla orasul Leadfield, care a fost parasit;
– Mesquite Springs: in acest punct cresc numeroase specii de cactus, intinsi pe o suprafata foarte mare;
– Artist’s Palette: vizitatorii pot vedea o serie de roci colorate, nuantele fiind date de procesul puternic de oxidare;
– Mesquite Sand Dunes: acest punct ocupa 4 km², care sunt acoperiti in intregime de dune de nisip.
Parcul National Death Valley poate fi vizitat cu ajutorul mai multor mijloace de transport: autoturismele personale, biciclete normale, biciclete montane (insa numai pe traseele marcate) sau motociclete. De asemenea, masinile de teren sunt perfecte pentru zonele salbatice, in care nu exista drumuri asfaltate.
Parcul este deschis intre octombrie si mai, deoarece in timpul verii temperaturile sunt foarte mari. Este un loc favorit printre cei care practica drumetiile, mai ales ca au la dispozitie sute de trasee, dar si pentru admirarea stelelor, deoarece cerul este unul din cele mai intunecate din SUA.
Centrul de vizitare al Parcului National Death Valley se afla in locatia Furnace Creek, iar cei de aici sunt gata oricand sa ofere informatii turistilor. Odata intrati aici, vizitatorii se simt ca intr-un muzeu: oriunde se afla, invata cate ceva, fie ca e vorba de istoria locului sau de locurile pe care ar trebui sa le vada. Turistii care vor sa se cazeze in parc au posibilitatea de a sta cu cortul sau de a-si lua o camera la hotelurile din resorturile disponibile.
Misterul pietrelor miscatoare din Parcul National Death Valley

Pe langa faptul ca parcul poate fi considerat o locatie in care extremele se intalnesc ( de exemplu, desertul exista alaturi de muntii inalti, plini de zapezi), Death Valley este cunoscuta pentru un fenomen misterios.
Este vorba de fenomenul pietrelor miscatoare – in fiecare an, pietre cu greutate chiar si de 300 de kilograme se deplaseaza pe solul uscat, lasand in urma lor urme lungi de cativa si chiar zeci de kilometri. Urmele sunt drepte, curbate sau in zigzag si reprezinta un mister chiar si pentru specialisti, mai ales ca nimeni nu le vede miscandu-se.
Nu e de mirare ca locul a devenit preferatul celor pasionati de paranormal, unii dand “vina” chiar pe extraterestri pentru acest fenomen inexplicabil. Au fost inaintate tot felul de ipoteze: pietrele sunt miscate de forte magnetice sau de vortexurile provenite din alte dimensiuni, insa o explicatie logica si oficiala intarzie sa apara.
Unii sunt de parere ca pietrele se misca datorita vanturilor foarte puternice care apar noaptea, iar faptul ca “merg” atatia kilometri s-ar putea datora stratului subtire de gheata ce se formeaza. Cu toate acestea, nimeni nu a fost martor la fenomen si ramane in continuare un mister.
Flora și fauna din Parcul Național Death Valley
Deși pare lipsită de viață, Death Valley găzduiește o biodiversitate surprinzătoare. În parc se pot găsi peste 1.000 de specii de plante, incluzând flori sălbatice care înfloresc spectaculos în primăvară, transformând peisajul deșertic într-o explozie de culori.
Printre animalele care locuiesc în Death Valley se numără șopârlele, vulpile kit, șerpii cu clopoței și berze albastre. În zonele mai joase, cum ar fi oazele din Badwater Basin, pot fi întâlnite specii de pești adaptate la condițiile extreme.
Festivaluri și evenimente în Death Valley
Parcul găzduiește periodic evenimente care aduc un plus de valoare experienței turistice. Festivalul „Dark Sky” din Death Valley, de exemplu, este dedicat observării cerului nocturn, considerat unul dintre cele mai întunecate și mai clare din lume. Turiștii pot participa la sesiuni de astronomii ghidate de experți și pot învăța despre constelațiile vizibile din acest loc unic.