Pasarea-soare Nectarinia venusta este o specie care traieste in Africa ecuatoriala, raspandita intr-un habitat arboricol format din regiuni cu paduri deschise, palcuri de arbori din savanele si gradinile vestice, estice si sudice ale acestui continent.

Aceasta pasare cantatoare se aseamana cu pasarile colibri prin faptul ca se hraneste intr-o maniera similara, desi da mai rar din aripi. Are corpul cu lungimea de 11 cm si penajul frumos colorat, doar pe partea dorsala este predominant negru cu reflexii verzui.

Numele de pasarea-soare vine de la coloritul penajului galben-stralucitor din zona abdomenului. La mascul pe partea ventrala superioara a corpului apar irizatii albastre, iar le femela maslinii-cafenii. Dimofismul sexual este destul de pronuntat datorita aspectului diferit al penajului la cele doua exemplare, mascul si femela.

Capul este mare si rotund, iar ciocul este subtire si lung, curbat puternic in jos, in forma de secera, iar limba este si ea lunga, prin infasurarea partilor ei laterale se transforma intr-un fel de tub ce poate fi intins afara destul de mult. Cu ajutorul ei colecteaza nectarul florilor, hrana preferata. Ochii sunt mari si rotunzi, au irisul de culoare neagra, sunt pozitionati pe partile laterale ale capului.

Picioarele sunt destul de mari si robuste, se termina cu cate trei degete indreptate inainte si unul inapoi, acoperite de piele solzoasa neagra si prevazute cu gheare tari, curbate si ascutite. In perioada clocitului femela isi face cuibul din fire uscate de iarba, muschi si panze de paianjen. Femela isi cloceste singura ouale si apoi dupa eclozare, isi hraneste si ocroteste puii cu ajutorul masculului.

Pasarea-soare Nectarinia venusta face parte din ordinul Passeriformes, familia Nectariniidae si nu este o specie pe cale de disparitie.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.