Cazuarul (Casuarius casuarius) este o pasare mare nezburatoare care traieste in Australia de Nord-Est si Noua Guinee. Se caracterizeaza printr-un regres foarte accentuat al celor doua aripi care apar ca doua cioturi scurte. Pe acestea se gasesc remigele primare destul de slab dezvoltate, cat despre rectrice – acestea lipsesc complet.

Aceasta pasare prezinta un fel de coif alcatuit din osul frontal si nazal. Aceste doua oase sunt acoperite cu un strat gros si cornos. Are gatul pe jumatatea superioara golas si viu colorat, iar in partea din fata are unul sau doua ciucuri din piele spongioasa. Ciocul este turtit lateral, picioarele sunt puternice de culoare gri, au al patrulea deget mult prelungit cu o gheara foarte lunga si ascutita, care uneori este folosita ca arma de aparare.

Corpul este indesat si poate ajunge la o greutate de 17-70 kg si o inaltime de 1,3-1,7 m. Penajul este asemanator la ambele sexe, de culoare maro-inchis spre negru.

Citește și:  Află mai multe despre speciile de maimuțe saki și maimuțele urlătoare

In perioada de imperechere masculii scot sunete joase si puternice pentru a atrage femelele.

Cazuarul

In restul anului adultii traiesc solitari. Hrana lor consta in principal din fructe cazute din copaci. Isi fac cuiburile in tufisuri, in apropierea copacilor, din ierburi si frunze. Femela depune 3-5 oua mari, de culoare verde ca jadul, apoi paraseste cuibul.

Masculul ramane sa cloceasca ouale o perioada de 49-56 zile, apoi de cresterea si hranirea puilor se ocupa tot el. Puii au penajul de culoare bej-cafenie cu dungi maronii. Ajung la maturitate abia dupa trei ani si jumatate.

Cazuarii sunt foarte timizi, de aceea rareori pot fi vazuti, ei se ascund foarte bine in padurile tropicale dese. De regula un observator poate constata urmele lasate sau poate auzi zgomotul pe care il fac cand se refugiaza sau se ascund prin tufaris. Aceasta specie face parte din ordinul Casuariiformes si familia Casuariidae.

Video –  Cazuarul (Casuarius casuarius):

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.