Ocreatus underwoodii este o specie de pasare colibri care apare in padurile tropicale din vestul si nord-vestul Americii de Sud, Ecuador si Muntii Anzi.

Aceasta pasare foarte mica, cu lungimea corpului de numai 11-15 cm are greutatea de 3 g. Intre mascul si femela apare un dimorfism sexual foarte pronuntat, pus in evidenta de penajul lor diferit. Masculul se remarca prin penele sale alungite de la coada, negre-albastrui, care se termina in forma de racheta de tenis, si au portiunile de mijloc neacoperite. In zona gatului penajul este verde-stralucitor, la fel si pe partea superioara a corpului si pe aripi, in rest coloritul penajului este predominant negru-albastrui. Interesant este faptul ca cele doua picioare scurte (cu gheare lungi si ascutite) prezinta smocuri de pene de culoare maronie-deschisa. La femela partea inferioara a corpului este albicioasa, aripile negre, iar in rest are penajul asemanator ca la mascul. Capul este mic si rotund, iar ciocul drept, scurt si negru. Pe partile laterale ale capului apar ochii rotunzi ca doua margele negre, acuitatea vizuala fiind foarte bine dezvoltata. Pasari colibri - Ocreatus underwoodii, Femela

In perioada de imperechere masculul executa zboruri foarte spectaculoase in aer pentru a impresiona femela. El intinde aripile, isi expune penele maronii de la picioare si isi misca penele lungi ale cozii producand astfel niste sunete specifice ca de bici. Femela, daca este interesata de mascul ii raspunde la semnalele emise de acesta, scoate si ea sunete prin care il striga, sau zboara impreuna cu el in cautarea hranei pastrand legatura pe o directie de zbor comuna. La un moment dat se opresc in fata unei flori, isi mentin pozitia orizontala ramanand nemiscate in aer, prin batai rapide de aripi ce scot sunete ca un bazait, apoi inteapa cu ciocul corola florii pentru a ajunge la nectar.

Citește și:  Gâsca de Nil (Alopochen aegyptiaca), o pasăre acvatică din Valea Nilului

Aceste pasari cu penaj vernil si albastrui iridescent pot zbura la altitudini de 850-3000 m atat la marginile padurilor cat si in zonele montane impadurite. Ele prefera mai ales copacii care au coronamentul impodobit cu flori, din care culeg nectarul si polenul acestora, hrana lor preferata. In timpul noptii au obiceiul sa treaca intr-o stare de toropeala, scazandu-si temperatura corpului pana aproape de cea a aerului si astfel isi economisesc energia corporala. Prin aceasta metoda pasarile colibri ce au corpul atat de micut isi mentin energia organismului, in caz contrar daca si-ar mentine temperatura normala pe timpul noptii ar risca sa moara de foame.

Ocreatus underwoodii este o pasare nemigratoare, face parte din ordinul Apodiformes, familia Trochilidae si este o specie vulnerabila, in pericol de disparitie.

Video – Pasari colibri – Ocreatus underwoodii:

Loading...

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.