Bobolincul (Dolichonyx oryzivorus)Bobolincul (Dolichonyx oryzivorus) este o pasare migratoare care populeaza regiunile din nordul SUA si sudul Canadei, iar in lunile de iarna pleaca in Argentina.

Femela are penajul galben-maroniu cu striatii, mai inchis pe spate si aripi si mai deschis pe partea ventrala. Masculul are coloritul penajului predominant negru cu zone crem si albe pe spate si pe aripi, iar pe gat prezinta o pata galbena. Pasarile adulte au corpul lung de aproximativ 16-18 cm si greutatea de 28 g. Coada este relativ scurta, de forma conica, ochii, picioarele si ciocul sunt negre.

Aceste pasari traiesc in special in habitate agricole, iar in perioada de imperechere pleaca in locurile cu pasuni, campuri cu ierburi inalte si flori. In timpul migratiei pot fi observate pe terenurile necultivate. De asemenea prefera zonele cu mlastini si campuri cu orez – in care produc daune considerabile. Hrana lor consta din insecte, paianjeni, seminte si cereale. Deseori hrana lor este completata cu omizi, gandacei, lacuste pe care le prind mai ales in lunile de vara. Sunt pasari sociabile, care traiesc in grupuri mari, uneori pot fi observate in stoluri atat de numeroase incat innegresc cerul.

Citește și:  Sirena nordică pitică (Pseudobranchus striatus), se aseamănă cu țiparul

Bobolincul (Dolichonyx oryzivorus) - MasculIn perioada de imperechere masculii canta foarte mult, scot un tip de sunete de indepartare a rivalilor si sunete mai lungi de chemare a femelelor. Isi construiesc cuiburi in forma de cupe, din fire de iarba uscata, tulpini de plante si le captusesc cu frunze, pene si puf. Femela depune un numar de 5-6 oua care au un colorit albastrui sau gri-maroniu-deschis, cu pete negre. Ouale sunt clocite timp de 12 zile de catre femela, apoi dupa eclozare ambii parinti contribuie la hranirea puilor. Puii reusesc sa zboare abia dupa 11-14 zile, iar hrana lor consta la inceput din larve, insecte mici si omizi. Aceste pasari depun de obicei o singura ponta pe an. In regiunile mai restranse masculii sunt poligami, au de obicei fiecare cate 3-4 femele pe teritoriul lor.

Bobolincul face parte din ordinul Passeriformes si familia Icteridae. Nu este o specie in pericol de disparitie.

Video – Bobolincul (Dolichonyx oryzivorus):

Loading...

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.