Bobolincul (Dolichonyx oryzivorus) este o pasare migratoare care populeaza regiunile din nordul SUA si sudul Canadei, iar in lunile de iarna pleaca in Argentina.

Această specie fascinantă este recunoscută pentru diferențele notabile între penajul masculilor și al femelelor, dar și pentru comportamentul social complex.

Caracteristicile fizice ale bobolincului

Femela are penajul galben-maroniu cu striatii, mai inchis pe spate si aripi si mai deschis pe partea ventrala. Masculul are coloritul penajului predominant negru cu zone crem si albe pe spate si pe aripi, iar pe gat prezinta o pata galbena. Pasarile adulte au corpul lung de aproximativ 16-18 cm si greutatea de 28 g. Coada este relativ scurta, de forma conica, ochii, picioarele si ciocul sunt negre.

Habitatul și preferințele de cuibărit

Aceste pasari traiesc in special in habitate agricole, iar in perioada de imperechere pleaca in locurile cu pasuni, campuri cu ierburi inalte si flori. In timpul migratiei pot fi observate pe terenurile necultivate. De asemenea prefera zonele cu mlastini si campuri cu orez – in care produc daune considerabile.

Dieta bobolincului – Ce mănâncă această pasăre?

Hrana lor consta din insecte, paianjeni, seminte si cereale. Deseori hrana lor este completata cu omizi, gandacei, lacuste pe care le prind mai ales in lunile de vara. Sunt pasari sociabile, care traiesc in grupuri mari, uneori pot fi observate in stoluri atat de numeroase incat innegresc cerul.

Bobolincul femela
Bobolincul femela

Reproducerea și îngrijirea puilor

In perioada de imperechere masculii canta foarte mult, scot un tip de sunete de indepartare a rivalilor si sunete mai lungi de chemare a femelelor. Isi construiesc cuiburi in forma de cupe, din fire de iarba uscata, tulpini de plante si le captusesc cu frunze, pene si puf.

Femela depune un numar de 5-6 oua care au un colorit albastrui sau gri-maroniu-deschis, cu pete negre. Ouale sunt clocite timp de 12 zile de catre femela, apoi dupa eclozare ambii parinti contribuie la hranirea puilor.

Puii reusesc sa zboare abia dupa 11-14 zile, iar hrana lor consta la inceput din larve, insecte mici si omizi. Aceste pasari depun de obicei o singura ponta pe an. In regiunile mai restranse masculii sunt poligami, au de obicei fiecare cate 3-4 femele pe teritoriul lor.

Bobolincul face parte din ordinul Passeriformes si familia Icteridae. Nu este o specie in pericol de disparitie.

Impactul activităților umane asupra bobolincului

Deși bobolincul nu este considerat o specie în pericol, populația sa a cunoscut o ușoară scădere în ultimele decenii, în special din cauza pierderii habitatului. Extinderea agriculturii intensive și utilizarea pesticidelor afectează negativ habitatele naturale ale bobolincului, reducând zonele de pășunat și de cuibărit.

În plus, în regiunile cu culturi de orez, aceste păsări sunt adesea considerate dăunători, iar fermierii recurg uneori la metode de descurajare care pot avea un impact negativ asupra populației. Programele de conservare și măsurile de protejare a habitatului sunt esențiale pentru menținerea echilibrului ecologic și pentru asigurarea viitorului acestei specii migratoare.

Video – Bobolincul (Dolichonyx oryzivorus):

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.