Prundarasul gulerat (Charadius hiaticula)Prundarasul gulerat (Charadius hiaticula) este raspandit in nordul Americii de Nord, in Australia, Alaska, Groenlanda, Madagascar, Noua Zeelanda, Asia, Europa si Asia.

Este o pasare migratoare care pleaca sa petreca lunile de iarna pe coastele Europei de Sud, in Africa si Asia de Vest. Se remarca in special prin gulerul de culoare alba si benzile negre de la piept si cap. Un exemplar adult ajunge la lungimea de 18-20 cm, deschiderea aripilor de 40-55 cm si greutatea de 50-70 g. Penajul pe partea dorsala este gri-maroniu, iar pe partea ventrala este alb. Pe frunte are o dunga neagra si o pata alba, zona de deasupra capului este gri-maronie uneori prezinta cateva pete mici, albe. Ciocul este destul de scurt si drept, galben sau portocaliu si negru la varf. Ochii sunt mici, cu irisul negru, picioarele sunt subtiri, de culoare galbena-portocalie, cu cate trei degete prevazute cu gheare ascutite si curbate. Coada este scurta, la varf se pot observa penele de culoare neagra.

Hrana acestor pasari consta din diferite nevertebrate, viermi, paianjeni, insecte si larve de insecte, melci si crustacee. Din luna martie incepe perioada de imperechere, cand ele isi fac cuiburi mici pe soluri nisipoase si stancoase, din pietre captusite cu diferite plante. Femela depune un numar de 4 oua, care au culoarea nisipului si prezinta mici pete maronii. Oule sunt clocite atat de femela cat si de mascul, schimbandu-se intre ei, o perioada de 24 de zile. Dupa eclozarea oualor ies puii care au capacitatea sa paraseasca cuibul inca din prima zi. Totusi ei sunt urmariti cu atentie si protejati de parinti de animalele de prada, o perioada de 21-28 de zile pana ce sunt capabili sa zboare si sa devina independenti. Tinerii ajung la maturitate inca din primul an de viata.

Citește și:  Pasărea cu glugă (Wilsonia citrina), specie din familia Parulidae migrează în Caraibe

De obicei zboara pe spatii largi si deschise, iar cantecul lor se aseamana cu un fluierat. Speranta de viata este in medie de 11 ani.

Prundarasul gulerat face parte din ordinul Charadriiformes si familia Charadriidae. Nu este o pasare in pericol de disparitie.

Video – Prundarasul gulerat (Charadius hiaticula):

Loading...

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.