Trupialul negru de cireada (Molothrus ater) este o pasare asemanatoare mierlei si traieste in zonele de coasta si de sud ale SUA, iar vara poate fi intalnita in regiunile centrale din SUA si Canada.

Dimorfismul sexual la aceasta specie este foarte evident. Masculul are pe cap penajul de culoare maronie iar in rest pe toata suprafata corpului penajul este negru stralucitor. Femela prezinta un colorit predominant maroniu-cenusiu-inchis, doar in zona capului penajul este cenusiu-deschis. Cand sunt mici, puii au coloritul asemanator cu al femelelor.

Molothrus ater, mascul , Foto: ontfin.com

Capul are o forma rotunda, ciocul este scurt si conic, de culoare neagra, ochii sunt maro sau negri, iar picioarele sunt scurte, gri-inschis, cu cate patru degete prevazute cu gheare ascutite. Masculii sunt mai mari decat femelele, au corpul lung de 15-20 cm, deschiderea aripilor de 32-38 cm si greutatea variaza intre 38-50 g.

Trupialul negru de cireada se hraneste in special cu seminte, cereale si diferite ierburi. In perioada de imperechere hrana sa este completata de insecte, gandaci, lacuste si alte nevertebrate. Pentru a-si suplimenta necesarul de calciu, femelele obisnuiesc sa ciuguleasca bucatele din cochiliile de melci. Femela isi depune ouale in cuiburile altor pasari, de obicei in cele de vrabii, sau in cuiburile care au forma de cupa, apoi pleaca. Dupa eclozarea oualor puii sunt adoptati de parintii gazda, sau se poate intampla sa moara de foame, fiind alungati din cuib de catre acestia. In cazuri mai fericite se intampla ca puii sa se dezvolte mai repede decat fratii lui adoptivi si astfel sa atraga mai mult atentia parintilor gazda si sa beneficieze de mai multa grija din partea acestora. Puii incep sa zboare dupa 2 saptamani, devin independenti la 25-39 de zile si ajung la maturitate la varsta de 12 luni.

Citește și:  Porumbelul gulerat, o pasăre răspândită în toată România
Molothrus ater, femela, Foto: ontfin.com

Sunt pasari extrem de sociabile, de multe ori pot fi vazute in stoluri foarte mari formate din mai multe specii de pasari, iar noaptea obisnuiesc sa se adune in adaposturi la comun si sa doarma alaturi de anumite specii de mierle. Aceste pasari fac vocalize in special in sezonul de imperechere, din luna aprilie pana in luna iulie. Cantecul femelei difera putin de cel al masculului, al ei este mai dulce, iar al lui este mai ascutit ca un fluierat. In timp ce canta masculii isi umfla penele pe piept si pe spate, iar uneori isi ridica si aripile.

Trupialul negru de cireada face parte din ordinul Passeriformes si familia Icteridae. Nu este o specie pe cale de disparitie.

Video – Trupialul negru de cireada (Molothrus ater):

Loading...

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.