Pescarusul Kelp este o pasare foarte frumoasa si mare, de litoral, al carei areal este format din zonele de coasta din America de Sud, Africa de Sud, Noua Zeelanda, Australia, Patagonia si Antarctica. Este una din speciile de pescarusi cele mai raspandite la sud de Ecuador.

Exemplarele adulte au lungimea corpului de 54-65 cm, anvergura aripilor de 128 cm si greutatea de 0,9-1,5 kg. Penajul este asemanator la cele doua sexe, nu exista un dimorfism sexual pronuntat la aceasta specie. Pe partea dorsala a corpului penajul este negru (pe spate, aripi si partea superioara a cozii), iar in rest este alb.

Capul este mare, gatul destul de lung si gros, ambele perfect albe. De o parte si de alta a capului apar cei doi ochi mari si expresivi, ce au irisul de culoare deschisa. Ciocul este impresionant, masiv si de culoare galbena cu un punct rosu la jumatatea partii lui inferioare. Picioarele sunt scurte, robuste, palmate, galbene sau portocalii, iar uneori verzi-maslinii-deschise.

Pescarusul Kelp are tendinta de a fi o pasare oportunista, se hraneste cu micile nevertebrate agitate de balene, cu resturi de peste de la alte colonii de pasari de litoral, cu deseuri din apropierea asezarilor umane, cu pasari de apa mai mici pe care le ucide cu ciocul puternic, cu resturi de la pescarii si abatoare, dar si cu furnici. De asemenea prinde mici mamifere, pesti care inoata la suprafata apei si pasari.

Larus dominicanus
Larus dominicanus

In perioada noiembrie-decembrie pescarusul Kelp isi face cuibul din oase, pietre, cochilii de melci, ierburi, nuiele, alge si diferite plante uscate in zonele ridicate de coasta sau in gropile de pe insule. Cuibul este construit de mascul si de femela, iar ulterior rolul masculul este doar de a proteja puii care vor fi crescuti in el.

Dupa imperechere femela depune in cuib o ponta alcatuita din 2-3 oua (ce au coaja de culoare deschisa cu puncte intunecate) care sunt incubate doar de ea timp de o luna. Dupa eclozarea oualor apar puii care sunt hraniti de pasarea-mama cu hrana regurgitata. La inceput au corpul acoperit de puf cenusiu si abia la 7 saptamani vor avea penajul ca si al adultilor. Dupa o perioada de 2 luni exemplarele tinere parasesc cuibul si devin independente.

Pescarusul Kelp nu este o specie migratoare si nici in pericol de disparitie, face parte din ordinul Charadriiformes, familia Laridae si are denumirea stiintifica de Larus dominicanus.

Video – Pescarusul Kelp (Larus dominicanus):

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.