Pestele-spada american are un aspect pe cat de interesant pe atat de comic datorita botului sau lung si turtit in forma de vasla care il echilibreaza in timp ce inoata si serveste drept organ de simt. Acest peste osos primitiv are scheletul partial cartilaginos si partial osos. Este frecvent inalnit in apele Americii de Nord, in raurile din centrul si sud-estul acestui continent, in Fluviul Mississippi pe cursul lent al acestuia si afluentii principali Missouri, Ohio, Illinois, dar si in numeroase rauri mari care se varsa in Golful Mexic.

Pestele-spada american (Polyodon spathula), Foto: chinese-sturgeon.com.cn

Acest peste este un mare consumator de plancton, materie organica in suspensie, moluste si mici crustacee, este unul dintre putinele specii de apa dulce care se hraneste cu plancton. Datorita botului sau lung (care masoara o treime din lungimea totala a corpului) si arealului in care traieste a fost numit pestele-spada american, iar pentru ca filtreaza planctonul din apa prin branhiile sale (inghitind prin gura larga ca o palnie mari cantitati de apa) a fost numit ,,navodul de plancton”.

Are lungimea corpului de 1,2-1,8 m si greutatea in jur de 24 kg, uneori si mai mare, deci este un peste impresionant. In partea inferioara a capului se afla gura ce are de obicei mandibula lasata in jos si obrajii umflati, iar pe partile laterale ale capului se pot observa ochii mici si rotunzi. Majoritatea exemplarelor au corpul aproape lipsit de solzi, acoperit cu piele de culoare gri-albastruie, unele insa prezinta mici placi calcifiate care sunt caracteristice speciilor de sturioni. Inotatoarea codala este mare si adanc bifurcata, aripioarele pectorale si ventrale sunt in perechi si destul de dezvoltate, au forme triunghiulare, inotatoarea dorsala este asemenea unui triunghi echilateral, iar inotatoarea anala este putin mai mare decat aceasta din urma.

Citește și:  Crapul argintiu (Hypophthalmichthys molitrix), pește de apă dulce
Pestele-spada american cu gura larg deschisa, Foto: tumblr.com

Chiar inainte de perioada de reproducere, primavara, acesti pesti migreaza in numar mare in amonte. Femela isi depune icrele la adancimi de pana la 6 m in pietrisul de pe fundul apei. Ouale au diametrul de cel mult 3 mm si se dezvolta destul de rapid, chiar dupa 9 zile eclozeaza si astfel apar larvele. Exemplarele tinere ajung la maturitatea sexuala foarte tarziu, abia dupa o perioada de 6-10 ani si traiesc in jur de 30 de ani, uneori si mai mult. Fiecare femela depune oua o data la 2-3 ani.

Pestele-spada american face parte din ordinul Acipenseriformes, familia Polyodontidae si are denumirea stiintiica de Polyodon spathula. Avand in vedere faptul ca numarul de exemplare a scazut in ultimii ani, in prezent acest peste aproape a devenit o specie in pericol de disparitie. Din punct de vedere comercial este exploatat pentru carnea sa foarte gustoasa si icrele care sunt vandute drept caviar. Daca este tinut in acvariu are nevoie la varsta de 1 an cand masoara cca. 30 cm de un vas de 200 litri in care apa sa fie bine aerata, filtrata si sa aiba temperatura de 16-27 grade Celsius. Mai tarziu cand pestele ajunge la maturitate acvariul trebuie sa fie mai mare, de aproximativ 1000 litri.

Video – Pestele-spada american (Polyodon spathula):

Loading...

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.