Somnul ramurea (Farlowella acus) este un peste de apa dulce care traieste in America de Sud, de obicei in apele lin curgatoare.

Caracteristicile fizice și comportamentul somnului ramurea

Are corpul foarte lung si subtire, acoperit cu solzi desi, ososi, de culoare maronie-deschisa cu doua dungi negre pe lateral. Aripioarele ventrale, pectorale, anale sunt mici si transparente, prezinta pe suprafata lor pete negre, de marimi diferite, iar inotatoarea codala are intotdeauna una sau doua dungi late, de culoare inchisa.

Ca si alte specii de somn si acesta are gura pozitionata in partea de jos a capului. Botul este lung si ingust, iar la capat rotunjit. Lungimea exemplarelor adulte ajunge la 15 cm, uneori in cazuri exceptionale si la 20 cm.

Dieta și modul de hrănire al somnului ramurea

Traieste intre algele de pe fundul apei, hranindu-se cu acestea dar si cu microorganismele de pe suprafata lor. Isi cauta hrana mai mult noaptea, ziua prefera sa stea ascuns, camuflat de forma corpului (ce se aseamana cu un lemn scufundat) si de coloritul sau.

Somnul ramurea
Somnul ramurea

Reproducerea și îngrijirea ouălor la somnul ramurea

In perioada de reproducere femela depune un numar de 60-80 de oua pe fundul apei, care sunt pazite de mascul timp de 10 zile cat acestea sunt incubate. Dupa eclozarea oualor apar larvele care se hranesc cu microrganismele care traiesc in algele marine.

Îngrijirea somnului ramurea în acvariu

Ca peste de acvariu este destul de pretentios si delicat, se streseaza repede la orice schimbare in mediul in care traieste. La temperaturi prea mari in timpul verii mor destul de repede, de aceea trebuie tinuti intr-un loc mai racoros. Temperatura ideala pentru ei este de 25-26ºC si pH-ul de 6-7. Este foarte important ca aerarea apei sa se faca foarte bine, iar apa din acvariu sa fie schimbata destul de des.

Trebuie folosite plante acvatice plutitoare, deoarece acest peste nu suporta lumina puternica. Pe fundul acvariului se vor amenaja anumite zone de refugiu, deoarece este un peste timid si ii place sa se ascunda. Trebuie hranit cu alge, salata verde, dovlecel si spanac taiate bucatele mici, hrana vie formata din creveti, furaje uscate, astfel regimul alimentar va fi destul de variat.

Somnul ramurea face parte din ordinul Siluriformes si familia Loricariidae. Nu este o specie in pericol de disparitie.

Adaptările remarcabile ale somnului ramurea pentru camuflaj

Somnul ramurea este un exemplu de camuflaj natural perfect în lumea acvatică. Corpul său lung, subțire și acoperit cu solzi osoși îi permite să se integreze complet în mediul său, imitând aspectul unei crenguțe scufundate. Această adaptare îi oferă protecție împotriva prădătorilor și îi permite să se apropie neobservat de sursele sale de hrană.

Coloritul său variază de la nuanțe de maroniu-deschis până la verde-oliv, adaptându-se la lumina și vegetația din jur. În plus, capacitatea sa de a rămâne nemișcat pentru perioade lungi îi sporește și mai mult eficiența camuflajului.

Video – Somnul ramurea (Farlowella acus):

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.