Una din speciile de pesti foarte rare care sunt capturate in cursul expeditiilor stiintifice cu echipamente speciale de pesti abisali este halosaurul – Aldrovandia affinis. Acest peste inoata in toate apele tropicale si subtropicale de pe glob.
Are un aspect foarte interesant, de-a lungul corpului pe partea ventrala are un sir de proeminente care formeaza inotatoarea anala, care se prelungeste pana la capatul cozii atenuate. Inotatoarea dorsala este scurta, situata mai aproape de prima jumatate a corpului, iar aripioarele ventrale si pectorale sunt mici, alungite si in pereche.
Lungimea corpului poate ajunge la cel mult 55 cm, iar greutatea in jur de 6 kg sau chiar mai mult. Intregul corp este acoperit de solzi mari, netezi si desi, iar de-a lungul liniei laterale are un sir distinct de solzi, bine evidentiati prin forma lor diferita.
Capul este bine proportionat fata de corp, nu este acoperit de solzi, botul este ascutit, gura pozitionata in plan inferior, iar ochii sunt mici cu irisul de culoare inchisa. Organele nazale sunt foarte bine dezvoltate, de aceea unii cercetatori au ajuns la concluzia ca ele sunt un mijloc de comunicare intre masculi si femele.
Acest peste are un comportament diferit fata de alte specii asemanatoare, foarte rar poate fi vazut plutind in apa, el inotand de regula la adancimi cuprinse intre 700 si 2500 m, uneori si mai mari. Hrana sa este formata din crustacee mici, organisme bentonice si nevertebrate acvatice. Un numar mare de exemplare apare in Australia de Nord-Vest.
Halosaurul face parte din genul Aldrovandia, ordinul Notacanthiformes, familia Halosauridae. Riscul de disparitie al acestei specii este redus, distributia sa este la nivel mondial.