Pestele Heteroconger hassi este un tipar care impresioneaza prin modul sau de viata foarte interesant. Poate fi intalnit in Marea Rosie, in Oceanul Indian si Oceanul Pacific de Vest unde, prin coloritul sau si obiceiul de a sta in nisip pe fundul marii, ofera un spectacol amuzant scafandrilor care ajung in preajma lui. Comparativ cu alte specii de pesti acesta isi tine jumatatea superioara a corpului vertical in apa, iar jumatatea inferioara ingropata in nisip.

Acesti tipari traiesc mereu in colonii alcatuite din sute de exemplare, care prin pozitia lor extrem de neobisnuita creeaza aspectul unei gradini de tulpini ce sunt leganate de curentii apei intr-un ritm lent si uniform.

Interesant este modul cum se ascund in nisip incet, dispar unii dupa altii intr-o gradatie perfecta la cea mai mica miscare a unui scafandru care s-a apropiat mai mult de ei. Cand simt intrusul, intr-o fractiune de secunda o astfel de lunca subacvatica dispare in nisip, de parca nici nu a existat vreodata.

Aceste colonii de tipari isi culeg prada din apa din jur, se hranesc mai ales cu nevertebrate, larve de peste si alte organisme marine mici. Prefera mai ales zooplanctonul care este prins cu gura deschisa larg in amonte.

Citește și:  Delfinul dungat (Stenella coeruleoalba), o specie ce trăiește în apele temperate

Heteroconger hassi

Un exemplar adult poate atinge lungimea corpului de 60 cm, diametrul de 1,5 cm si greutatea de 2 kg. Din lungimea totala cam o treime este ascunsa profund in nisip, iar restul poate fi observata la suprafata acestuia. Ca aspect general, Heteroconger hassi este un peste relativ mic care poate fi recunoscut foarte usor dupa petele intunecate imprastiate pe corp, dar mai ales prin cele negre mari din spatele capului.

Coada lunga si subtire serveste atat ca instrument de sapat in nisip, dar si ca ancora de fixare. De asemenea, ea are capacitatea prin niste celule speciale de a secreta un fel de mucus cu rol de fixare in stratul nisipos.

In perioada de reproducere masculul si femela executa un fel de dans unul in jurul altuia, apoi femela depune icrele care sunt fertilizate de mascul. Ouale fertilizate sunt apoi abandonate si purtate de curenti in largul marii.

Pestele Heteroconger hassi face parte din ordinul Anguilliformes, familia Congridae. Nu este o specie in pericol de disparitie, numarul de exemplare fiind foarte mare.

Video – Pestele Heteroconger hassi:

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.