In regiunile nordice si centrale ale Oceanului Atlantic si ale Oceanului Arctic traieste cel mai colorat pinguin nordic numit papagalul de mare – Fratercula arctica. Acesta cuibareste  mai ales pe insulele din Marea Nordului dar si in alte zone, unde isi sapa vizuini in pamant si scorburi, folosindu-se de ciocul mare si lat ca de o lopata.

Are lungimea corpului de 28-30 cm, greutatea in jur de 400 g si anvergura aripilor de 50-60 cm. Penajul este negru pe partea dorsala a corpului si alb pe cea ventrala. Anumite parti ale capului si gatului au un colorit gri, iar la baza capului are o banda lata si neagra. Picioarele si labele palmate sunt portocalii, au ghearele ascutite si puternice, iar ciocul are mai multe culori, este foarte mare, la fel si capul pare imens. Ochii sunt mici si rotunzi cu irisul de culoare neagra, iar desenul de culoare alb-neagra din jurul lor ii creeaza aspectul putin trist de clovn.

Fratercula arctica, Foto: veroldin.com
Fratercula arctica, Foto: veroldin.com

Principalul lor aliment este pestele (heringul, capelinul, etc) pe care il prinde atacand bancurile de pesti la adancimi mari de 60 m si la distante de cativa km de locul unde se afla colonia. Interesant este modul lor de a tine pestii cate 10-12 in cioc alcatuind un fel de sadwich intre limba si partile laterale ale acestuia. Cand se hranesc ei formeaza un fel de plute pe apa, iar pe tarm stau impreuna in grupuri mari.

Citește și:  Olingo cu coada stufoasă (Bassaricyon gabbii), animal arboricol din America Centrală și de Sud

Perioada de cuibarit a papagalului de mare este la jumatatea lunii aprilie sau prima jumatate a lunii mai. Cu ajutorul ciocului si al picioarelor isi sapa o vizuina in forma curbata, mai rar dreapta la peste 1 m adancime in pamant si o captuseste cu material vegetal, pene, fire de iarba uscate si alge. Deseori isi face cuibul si in crapaturile stancilor greu accesibile de pe coasta. Masculul isi curteaza femela aducandu-i in cioc mici pestisori, obicei pe care il are si pe toata durata clocitului. Imperecherea are loc de obicei pe apa, dar uneori si pe uscat. In aceasta perioada ciocul pasarii are un colorit special, in nuante albastre, rosii si galbene. Femela depune un singur ou mare care este alb cu pete rosiatice. Acesta este clocit si de mascul si de femela timp de 36 de zile, schimbandu-se intre ei pentru a se hrani. Dupa ce oul eclozeaza apare puiul care este hranit (cu mici pestisori, moluste) si ocrotit de ambii parinti. Principalii dusmani ai puilor si oualor sunt pescarusii. Puii parasesc cuibul dupa 6-7 saptamani si ajung la maturitate la varsta de 2-3 ani. Speranta de viata a papagalului de mare este de aproximativ 21 de ani.

Papagalul de mare face parte din ordinul Charadriiformes, familia Alcidae si nu este o specie in pericol de disparitie.

Video – Papagalul de mare (Fratercula arctica):

Nu uita să distribui dacă ți-a plăcut:
Loading...

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.