pinguin imperialPinguinul, un foarte simpatic animal, care face parte din categoria pasarilor ce nu pot zbura, vietuieste numai in emisfera sudica, si ascunde foarte multe lucruri deosebit de amuzante si de interesante. Si spunem amuzante in sensul bun al cuvantului, deoarece sunt fapturi foarte simpatice care au pana si un ritual deosebit de imperechere. Insa asta vom vedea pe parcursul descoperirilor noastre:

  • Pinguinii imperiali sunt singurii care nu stau in cuib ca sa isi cloceasca ouale, ci le tin deasupra picioarelor lor.
  • Exista aproximativ 20 de specii de pinguini, insa cea mai populara este desigur pinguinul imperial, acestia primind denumirea cu pricina din cauza marimii lor. Ei au aproape 1.2 metri in inaltime, si o greutate de maxim 35 de kilograme.
  • Si daca pinguinul imperial este cel mai mare atunci cel mai mic este micul pinguin albastru, el avand cel mult 40 de centimetri in inaltime si o greutate de maxim un kilogram.
  • Pinguinii sunt animale acvatice, ei sunt foarte buni inotatori si pot rezista in apa pana la aproape 20 de minute.
  • Pinguinii sunt protejati foarte bine de frig deoarece ei au doua straturi diferite de pene, iar sub piele, oricat ar parea de maruntei, au grasime.
  • In ciuda faptului ca nu pot zbura, pinguinii au o abilitate inascuta, excelenta de a se scufunda. Ei se folosesc in special de aripioaree lor de structura rigida, care sunt inguste, pentru a inota.
  • Toata viata lor, pinguinii nu fac altceva decat sa inoate in Oceanul inghetat si sa isi procure hrana, in mare parte pesti, krili si calamari, pe care ii prind cu ajutorul ciocului.
  • Atunci cand intra in apa, pinguinii trebuie sa sara de pe ceva mai inalt, iar cand ajung in apa se scufunda, iar cu ajutorul cozii si a picioarelor isi dirijeaza directia. Chiar daca stau destul de mult in apa, ei mai ies la suprafata foarte repede  ca sa ia aer si apoi sa intre inapoi.
  • Se spune ca atunci cand un pinguin isi gaseste iubirea adevarata el cauta cea mai frumoasa piatra si o ofera acesteia iar daca femela il accepta inseamna ca ei isi vor construi impreuna cuibul si vor avea grija de pui.
  • Adesea pinguinii pot sa inoate ca si o gasca, cu gatul intins, insa cand se deplaseaza in aer, ei ating si viteza de 25 de kilometri pe ora.
  • Pinguinii imperiali si pinguinii regali au un mod mai putin obisnuit de depune ouale, ei le „clocesc” direct pa gheata sau pe chinstrap penguinpamant, fara a avea nevoie de un cuib.
  • Cel mai mare dusman al pingunilor este leopardul de mare, acesta fiind un mare consumator de pinguini, preferatul sau fiind cel Adelie. De regula leopardul de mare se ascunde sub stancile de pe care sar pinguinii, asteptand ca acestia sa intre in apa, in cautarea hranei. S-a observat ca in momentul in care trebuie sa sedeplaseze in apa, deci sa sara ca sa caute hrana, de regula se sacrifica un pinguin, el fiind cel care testeaza terenul, deci sare ca sa vada daca este vreun leopard de mare.
  • Pinguinii nu traiesc niciodata singuri, ci mereu vor fi vazuti in colonii, ceea ce va crea locuri ingrozitor de zgomotoase, mai ales atunci cand este sezonul de imperechere. Chiar daca se creeaza un aparent haos, se pare ca in toata agitatia respectiva, pinguinii sunt in stare sa isi gaseasca puiul si sa ii recunoasca glasul.
  • Pinguinul imperial este de culoare neagra cu alb, si pete de culoare galbena, in cele doua parti ale capului. Insa pe spate are un gri foarte inchis. Acestia traiesc in Antarctica, iar dupa ce femelele fac ouale, masculii sunt cei care le iau in grija protejandu-le impotriva frigului. Insa acestia fac cu schimbul, deoarece ambii parteneri trebuie sa se hraneasca si din acest motiv merg pe rand la masa.
  • Pinguinul regal este pinguinul cu cele mai multe culori. Acesta are un guler oranj, cu mai multe pete galbene, avand dimensiuni aproape la fel de mari ca si pinguinul Imperial. Regalii traiesc tot in insula nordica in Antarctica. Femele pinguin regale fac de cee mai multe ori un singur ou, procedand ca si cei imperiali, deci fac cu randul la masa, avand grija de ou impreuna si apoi de pui.
  • Dintre cei mai simpatici pinguini sunt cei cu creasta, numiti Rockhopper, care aparent au un aspect agresiv. Ceea ce ii deosebeste insa de restul pinguinilor este faptul ca ei nu merg ci sar, cat si faptul ca pot deveni chiar agresivi cu alti pinguini si nu numai in cazul in care se simt periclitati.
  • Pinguinul Rockhopper are aproape 50 de centimetri in inaltime si greutatea sa este de pana la 10 kilograme. Acestia au inca ceva special si anume faptul ca picioarele lor cat si spatele sunt de culoare oranj, iar ochii (ceea ce de altfel le si da aspectul agresiv) sunt de culoare rosie.
  • rockhopper penguinPinguinul Rockhopper este singurul din specia pinguinilor care depunde doua oua, dintre care al doilea are dimensiuni mult mai mari fata de primul, cel din urma fiind si oul ingrijit de parinti, cel mic ramanand neglijat.
  • O alta specie interesanta de pinguini este pinguinul gentoo, acestia avand  inaltime de pana la 70 de centimetri si cel mult 9 kilograme in greutate. Ei inoata foarte repede consumand la masa de regula krili sau pesti de marimi mai mici. Spre deosebire de pinguinii Rockhopper, acesti pinguini au grija de ambele oua pe care femela le depune.
  • Pinguinii Chinstrap au o dunga neagra pe fata, sub cioc, ca si cand ar avea ceva pe sub barbie. Acestia ating greutatea de pana la sase kilograme si inaltimea de pana la 68 de centimetri. Acestia se hranesc tot cu pesti de marimi mici si cu krili. Acestia sunt si cei care isi construiesc cuiburi din pietre, cresc cate doi pui, daca pot, vaneaza in colonii, iar la o luna isi lasa puiul singur, desi se intorc dupa ce gasesc mancare, la el.
  • Pinguinii Adelie sunt cei care de regula au un fel de inel alb de jur imprejur la ambii ochi, inaltimea lor atinge 71 de centimetri si greutatea lor ajunge pana la 6 kilograme. Aceste specii traiesc in colonii foarte mari, isi fac cuiburile tot din pietre, in zonele din Antarctica, iar femelele depun tot doua oua si parintii au grija de ambele insa din pacate numai un pui supravietuieste in cele mai multe cazuri.
  • Finalmente, vom mentiona pinguinul mic albastru, acesta fiind cel mai marunt din specia pinguinilor, avand o greutate de maxim 3 kilograme si inaltimea pana la cel mult 40 de centimetri. Au o dunga pe spate de culoare albastruie spre gri, motiv pentru care au si primit acest nume, iar piciorusele lor micute sunt de culoare rozie. Aceasta specie se gaseste in Australia cat si in Noua Zeelanda, si din pacate au mai multi dusmani din cauza ca vietuiesc in apropiere de oameni, iar cainii, vulpile sau ratonii sunt printre cei mai mari pradatori ai lor.
Loading...

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.