Piramidele de la Dashur evoca o importanta parte a istoriei Egiptului Antic. Desi aceasta zona nu este o atractie turistica la fel de mare ca Platoul Giza, este totusi importanta pentru faptul ca reprezinta o pagina din istoria antica a Egiptului. Dashur este unul din cele mai importante cimitire, care au facut parte din necropola vasta a capitalei Egiptului Antic, numita Memphis. Piramidele de la Dashur se afla la 30 de kilometri distanta de Piramidele de la Giza, in zona sudica a Saqqarei. In aceasta zona se afla piramidele care apartin Dinastiilor IV si XII. Aici vizitatorii pot vedea Piramida lui Amenemhat II si Piramida lui Amenemhat III, cunoscuta sub numele de Piramida Neagra.

Piramidele de la Dashur1

Faraonul Snefru, care a domnit intre anii 2680 si 2656 iCH, a fost fondatorul Dinastiei a IV-a si el a fost cel care a ales aceasta zona pentru a-si construi mormantul regal, intrucat se afla in apropierea capitalei Memphis. Piramida sudica, cea care astazi este numita Piramida Curbata, este una din Piramidele de la Dashur si a fost construita prima. Arhitectul care a construit aceasta piramida a facut de fapt o greseala in constructia sa, de care si-a dat seama abia cand aceasta deja ajunsese la inaltimea de 48 de metri, cu un unghi de 54 de grade.

Arhitectul si-a schimbat apoi planurile originale pentru a face piramida mai sigura, si a terminat constructia modificand unghiul acesteia la 43 de grade. Acesta este motivul pentru care piramida are forma bizara care poate fi vazuta azi, si de aceea este numita Piramida Curbata sau Romboida. Egiptologii sunt de parere ca daca unghiul piramidei ar fi ramas in continuare de 54 de grade, aceasta ar fi fost o constructie mult mai mare si de asemenea mult mai instabila.

Piramidele de la Dashur11

Piramida Curbata a fost construita din piatra de calcar si a fost apoi invelita in calcar din Turah, care era cel mai bun si mai alb calcar folosit pentru mormintele regale. Aceasta piramida are inaltimea de 101 metri, iar lungimea fiecarei laturi este de 188,6 metri. Intrarea originala in piramida se afla in partea nordica cum este normal, insa arheologul Ahmed Fakhry a descoperit in timpul lucrarilor sale din 1951 o alta intrare, care se afla in partea de vest a piramidei. Una din cele mai remarcabile caracteristici ale piramidei este existenta grinzilor din lemn de cedru, care cel mai probabil a fost importat din Liban. La est de piramida se afla un mic templu mortuar care consta intr-un mic altar. La sud de piramida se afla o piramida secundara, care a fost cercetata in 1947 de catre egiptologul Abd El-Salam Hussein.

Citește și:  Orasul Trondheim: Obiective turistice Norvegia - Trondheim

O alta piramida care face parte din Piramidele de la Dashur este cea construita pentru Faraonul Snefru, care se afla la 2 kilometri distanta de Piramida Curbata. De data aceasta arhitectul a evitat repetarea acelorasi greseli, pastrand de la inceputul pana la sfarsitul constructiei acelasi unghi de 43 de grade. Astfel arhitectul a construit prima piramida perfecta din istorie. Aceasta a devenit modelul pentru toate piramidele care au fost construite in timpul Dinastiilor IV, V si VI. Piramida este cunoscuta sub numele de Piramida Nordica, datorita locatiei sale, si mai este cunoscuta sub numele de Piramida Rosie, deoarece constructorii sai au folosit un tip de calcar roz cand au creat camera funerara interioara.

Piramidele de la Dashur111

Piramida Nordica are inaltimea de 99 de metri si fiecare latura are lungimea de 220 de metri. Intrarea in aceasta piramida se afla la 28 de metri deasupra pamantului, in partea de nord. La prima camera se ajunge strabatand un pasaj lung de 60 de metri, prima camera fiind la randul ei legata de cea de-a doua camera printr-un culoar dreptunghiular. Ambele camere au aproximativ aceeasi marime, au peretii inalti si tavanul de 12 metri. La capatul celei de-a doua camere se afla intrarea in camera funerara.

Aceasta intrare se afla la inaltimea de 8 metri si se ajunge la ea cu ajutorul unei scari din lemn, iar de-a lungul camerei se intinde un pod de lemn. In partea de est a Piramidei Nordice se afla Templul mortuar al Faraonului Snefru. Desi este distrus complet, se poate vedea totusi zona pe care se intindea, de asemenea se gasesc cateva din pietrele originale de calcar de Turah folosite la constructia sa.

Dintre Piramidele de la Dashur mai fac parte si altele, ceva mai mici insa si construite din caramizi, care dateaza din perioada Dinastiei a XII-a. Acestea au fost construite pentru faraonii: Amenemhat II, Senusert III si Amenemhat III. Inauntrul Piramidei lui Senusert II a fost gasita o colectie de bijuterii si de obiecte din aur, care astazi se afla expuse in muzee din toata lumea. Multe din aceste bijuterii au apartinut printeselor din Dinastia a XII-a. Au fost descoperite multe morminte care fac parte din Piramidele de la Dashur, insa acestea erau ori in conditie foarte proasta, ori neterminate.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.