Pisica cu capul plat este o specie care are fruntea aplatizata, acest aspect fiind evidentiat si datorita urechilor foarte mici si pozitionate mai jos, pe partile laterale ale capului. Arealul ei este alcatuit din regiunile impadurite tropicale din sud-estul Asiei, in Thailanda, Malaezia, Insula Borneo si Sumatra, in zone cu paduri de coasta, plantatii de palmieri, zone umede, mlastinoase si inundabile sau din apropierea raurilor si lacurilor.

Exemplarele adulte au lungimea corpului de 41-50 cm, inaltimea la greaban de 22-30 cm si greutatea de 1,5-3 kg.

Intregul corp este acoperit de blana deasa si moale, de culoare roscat-maronie pe partea dorsala si alba pe partea ventrala si zona pieptului. Capul este alungit, puternic aplatizat pe partea superioara, botul scurt, tesit, vibrizele de pe buza superioara sunt lungi si albe. Ochii sunt mari destul de putin distantati intre ei, au irisul de culoare maronie.

Coada este pufoasa si scurta, poate ajunge la lungimea de 13-20 cm. Membrele anterioare si posterioare sunt destul de lungi si inguste, acoperite cu blana roscat-maronie pe partile exterioare si albicioasa pe cele interioare. Degetele sunt bine dezvoltate, au gheare ascutite si membrane interdigitale.

Citește și:  Despre urangutan, află cele mai interesante lucruri
Pisica cu capul plat, Felis planiceps, Foto: felinest.com
Pisica cu capul plat, Felis planiceps, Foto: felinest.com

Pisica cu capul plat isi vaneaza prada pe malurile raurilor, intra fara probleme in apa si prinde pesti, creveti, broaste, ataca pe mal mici rozatoare sau prinde mici pasari. Traieste solitar, doar in perioada de imperechere masculul si femela pot fi observati in pereche.

Perioada de gestatie la femela este 56 de zile, supa care naste 1-3 pui. Acestia sunt alaptati de femela, masculul devine iar solitar chiar dupa imperechere. Puii ajung la maturitatea sexuala la 8-10 luni si devin independenti.

Pisica cu capul plat este o specie vulnerabila, in pericol de disparitie. Are denumirea stiintifica de Felis planiceps, face parte din ordinul Carnivora, familia Felidae.

Video – Pisica cu capul plat: 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.