Pisica vest-australiana este un mamifer pe cale de disparitie. In prezent supravietuieste doar in partea sudica si centrala a Australiei de Vest, in zonele semi-desertice si padurile uscate. Numarul de exemplare a scazut foarte tare in ultimii anii din cauza bolilor, introducerii de catre om a animalelor de prada si a vanatului intens a acestor animale pentru blana.

Un exemplar adult are lungimea corpului de 29-65 cm si greutatea de aproximativ 0,550-2 kg.

Femela este intotdeauna mai mica decat masculul, astfel poate fi deosebita de acesta. Coada este foarte lunga, stufoasa, poate masura in jur de 27-35 cm. Ca aspect general pisica vest-australiana se aseamana cu cea domestica, are blana deasa, groasa si moale, de culoare neagra-cenusie-roscata pe partea dorsala a corpului si albicioasa pe cea ventrala.

Un astfel de animal poate fi recunoscut usor dupa petele albe ce apar pe spate, pe cap si pe partile laterale ale corpului. Aceste pete au dimensiuni diferite si sunt mai bine conturate pe corp, pe cap sunt mai difuze. Membrele si coada nu prezinta pete, iar coloritul lor este cenusiu-negricios. Varful cozii este negru ca abanosul. Avand in vedere ca prezinta marsupiu format din pliuri ale pielii care inchid anterior si lateral zona mamara, am putea spune ca se inrudeste cu un cangur.

Paralel cu maginile marsupiului prezinta cele 6 mameloane. Are membrele posterioare si anterioare puternice, bine echipate cu gheare, cu ajutorul carora isi prinde prada sau eventual se catara in copaci in scopul de a a scapa la randul ei de animalele de prada.

Citește și:  Maimuța urlătoare roșie (Alouatta seniculus), o specie din America de Sud

Capul este mic, botul ascutit si prevazut pe buza superioara cu vibrize. Ochii sunt mari, rotunzi si negri, iar urechile sunt mari, rotunjite, pozitionate pe partea superioara a capului.

Dasyurus geoffroii
Dasyurus geoffroii

Pisica vest-australiana este foarte greu de vazut in timpul zilei, pentru ca are obiceiul sa stea ascunsa in vizuina. Ea este un animal nocturn, carnivor care isi cauta hrana noaptea, atunci iese la vanatoare de mici mamifere, pesti, soparle, insecte si pasari.

Reproducerea la aceasta specie are loc in perioada iernii australe. Femela are o perioada de gestatie de 3 saptamani, apoi face patru pana la sase pui in lunile mai-august. La inceput puii sunt orbi, golasi si neajutorati, timp de o luna si jumatate sunt tinuti si alaptati in marsupiu, apoi sunt intarcati si trecuti pe hrana solida ca si adultii. Femela ii invata sa vaneze, iar la varsta de un an parasesc vizuina si devin independenti. Masculul nu contribuie la cresterea puilor.

Pisica vest-australiana are denumirea stiintifica de Dasyurus geoffroii, face parte din ordinul Dasyuromorphia, familia Dasyuridae. Speranta de viata la acest animal in salbaticie este de 3-4 ani.

Video – Pisica vest-australiana (Dasyurus geoffroii):

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.