Reprezintă o atracţie turistică deosebită, datorită numeroaselor activităţi pe care le pune la dispoziţia vizitatorilor. Nu este vorba doar de o plajă minunată, ci şi de un loc cu însemnătate istorică, privelişti naturale aparte şi un strop de adrenalină, din cauza rechinilor deveniţi faimoşi în zona golfului False.

Muizenberg1

Plaja Muizenberg din Cape Town împreună cu mica localitate estivală cu acelaşi nume este, la origine, o mică suburbie a celebrului oraş sud african. Ţărmul peninsulei Capului întâlneşte aici coasta de est a golfului False, iar toată această suprafaţă se constituie într-o plajă însorită, de-a lungul a 200 de metri de nisip fierbinte.

Numele Muizenberg înseamnă şoricel şi i se trage plajei de la numele sergentului olandez Muysm, însărcinat pe la 1742 cu responsabilităţile unui funcţionar de oficiu poştal.

În spatele plajei Muizenberg se află primul centru poştal înfiinţat de coloniştii olandezi. Este vorba despre o construcţie dintre cele mai vechi ridicate în peninsula Capului şi care avea rol de birou unde fermierii îşi plăteau dările către colonie, atunci când mergeau în golful Simon’s Bay pentru a-şi vinde produsele către echipajele marine ale corăbiilor străine poposite aici.

Ulterior, clădirea a avut şi alte funcţii. A fost, pe rând, staţie de poliţie, depozit pentru bunuri, bordel, pensiune şi ulterior locuinţă privată. Din 1980, a intrat în patrimoniul localităţii Muizenberg, a fost restaurată şi deschisă turiştilor sub forma unui muzeu de istorie locală.

Muizenberg11

O altă semnificaţie istorică a plajei Muizenberg se referă la faimoasa bătălie de la Muizenberg, dată în apropierea ţărmului, de către britanici împotriva olandezilor. Această luptă a marcat începutul ocupaţiei britanice în Africa de Sud, iar confruntările militare de aici s-au desfăşurat de-a lungul a trei luni de zile.

Chiar în spatele plajei Muizenberg, turiştii pot vizita rămăşiţele unei fortificaţii construite pe una din înălţimile ţărmului de către olandezi în 1795, şi ulterior extinsă de militarii britanici.

Plaja Muizenberg înconjoară coasta golfului Bay, ceea ce permite turiştilor să se bucure de o vecinătate destul de specială: cea a rechinilor albi, tipici acestei zone. Există un centru de observaţie ce supraveghează în continuu apele golfului şi atenţionează pe oameni asupra apropierii pericolului din ape atunci când rechinii albi tind să înoate în jurul plajei Muizenberg. Bineînţeles, majoritatea turiştilor vizitează acest centru pentru a vedea cu ochii lor spectacolul oferit de rechini. Au existat, în trecut, câteva incidente sângeroase între rechini şi turişti, dar ele au fost extrem de izolate. Oricum, presa din întreaga lume le-a făcut cunoscute prin prisma numelui Muizenberg, iar turiştii, deşi se tem de o întâlnire cu rechinii, nu se pot abţine de la a aprecia totuşi farmecul unei astfel de aventuri periculoase.

În anumite luni ale anului, din iunie până în noiembrie, turiştii se pot bucura şi de spectacolul lipsit de riscuri al balenelor sudice. Ele se întâlnesc în perioada împerecherii în apele golfului False Bay şi oferă curioşilor adevărate show-uri acvatice.

Muizenberg111

Tot în apropierea plajei Muizenberg se află şi o colină oarecum înaltă care pentru mulţi dintre străini se constituie într-o adevărată provocare montană. Sunt destul cei care, înainte de a se arunca în apa mării, preferă să facă o scurtă drumeţie, urcând panta colinei. Totuşi, astfel de distracţii sunt permise doar în anumite luni ale anului şi nu tot timpul pentru că pe perioada împerecherii, foarte multe păsări indigene obişnuiesc să utilizeze colina în propriul folos, iar autorităţile caută să le protejeze.

Plaja Muizenberg reprezintă şi locul în care apele estuarului Zandvlei întâlnesc apa oceanului. Acest lucru reprezintă o atracţie turistică în sine, estuarul Zandvlei fiind unul dintre cele mai importante estuare în ce priveşte depunerea icrelor de peşte. Pescuitul nu este permis în aceste ape, dar lumea vine deseori pentru a vedea peştii care înoată aici fără nicio grijă. În zonă au fost aşezate sediile a două cluburi sportive din Muizenberg: cel de canotaj şi cel de iaht.

De numele plajei Muizenberg din Cape Town se leagă şi apariţia surfingului în Africa de Sud. Primii surferi ai ţării şi-au făcut simţită prezenţa pe suprafaţa acestei plaje, iar în prezent, în Muizenberg se află o comunitate destul de puternică a surferilor sud africani.

Valurile nu sunt enorme, ceea ce înseamnă că surferii pot exersa aici în voie şi acumula experienţă. Nu prea există riscuri de accidentare. La capătul plajei Muizenberg se află celebrul Surfer’s Corner, unde se pot lua lecţii de surf sau închiria echipamentul necesar acestui sport.

Tot acolo a fost înfiinţat şi un club de surf destinat copiilor săraci din Cape Town şi care depune o asiduă muncă de caritate, încercând să implice pe cei mici în activităţi estivale, pentru a-i ţine departe de găştile şi traficul de droguri tipice cartierelor mărginaşe ale oraşului Cape Town.

Muizenberg1111

Plaja Muizenberg este o destinaţie turistică care se adresează în special celor cu familie numeroasă. Apa este foarte caldă, liniştită şi mică la mal. Copiii sunt în siguranţă aici, spre diferenţă de alte plaje din Cape Town, ceva mai luxoase, dar şi mai periculoase în ce priveşte adâncimea apei. Este o plajă ideală pentru cei care învaţă să înoate.

Nisipul este auriu, mereu fierbinte şi foarte fin. Se pot juca sporturi de plajă – fotbal pe nisip, volei, badminton. Deseori, turiştii se antrenează în adevărate curse cu zmeul – preferatele celor mici.

Evident, plaja Muizenberg este dotată cu tot ce caută turiştii, adică numeroase restaurante, terase cu specific, cafenele, magazine şi baruri vesele. Atmosfera este cea estivală, iar în ce priveşte cazarea orice turist are mai multe variante la dispoziţie pentru a alege ce îşi doreşte şi permite. Pe plaja Muizenberg se află un centru turistic unde vizitatorii pot cere informaţii asupra acomodării, transportului şi activităţilor specifice zonei. Personalul este extrem de binevoitor, iar localnicii localităţii Muizenberg sunt mereu bucuroşi de oaspeţi.

De-a lungul ţărmului au fost amenajate numeroase cluburi turistice unde străinii pot face plajă, pot lua masa şi se pot bălăci în piscine prevăzute pe categorii de vârstă. Există şi câteva cluburi de mini golf, unde plictiseala nu este o opţiune.

Muizenberg11111

Este permis până şi accesul turiştilor cu animale de companie, însă în anumite condiţii. Animăluţele trebuie să fie ţinute în lesă şi nu au voie în apă. Accesul lor este posibil numai seara, când plaja Muizenberg se goleşte de oameni.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.