Plaza Mayor din Madrid, Spania, poate fi considerat unul dintre cele mai frumoase locuri de promendada din capitala tarii, piata fiind plina de viata, indeosebi spre lasarea serii, cand localnici si turisti la un loc cauta un loc, si anume o cafenea, un local, unde sa se relaxeze dupa o zi ostenitoare. Plus, Plaza Mayor gazduieste, la fiecare sfarsit de saptamana, un targ in care se comercializeaza obiecte rare si antichitati, acesta tinandu-se in aer liber. Tot aici, se desfasoara in fiecare an si sarbatoarea Sfantului Isidro, cel considerat patronul orasului.

Plaza Mayor din Madrid1

Candva acest loc minunat a fost piata de bunuri, ca in secolul al XVI-lea, sa fie transformata intr-o plaza in stil baroc. Cu dimensiunile sale de 91 pe 109 metri, aceasta este una dintre cele mai mari piete publice din Europa. Aflata la mica distanta de o alta piata faimoasa, Puerta del Sol, Plaza Mayor a fost construita la ordinul regelui Filip al II-lea al Spaniei, in anul 1580, imediat dupa ce mutase curtea regala la Madrid, in anul 1561.

Planurile de amenajare au fost realizate de arhitectul Juan de Herrera, de altfel, cel care avea sa construiasca, in anii 1590, primul edificiu din aceasta piata, si anume Casa de la Panaderia, adica fostul sediu al ghildei brutarilor. Aceasta cladire este cunoscuta indeosebi datorita celor doua turnuri ale sale, precum si scenelor alegorice care imbogatesc peretii, scene care au fost adaugate mult mai tarziu, respectiv in anul 1992. Insa cel care a finalizat aceasta piata din Madrid a fost Juan Gomez de Mora, discipolul lui Juan de Herrera, in anul 1619, in timpul domniei regelui Filip al III-lea al Spaniei. Intre timp, s-a realizat, in anul 1616, si o statuie ecvestra a monarhului, care mai apoi avea sa fie mutata in centrul pietei Mayor.

Citește și:  Orasul Beijing: Obiective turistice China - Beijing

Plaza Mayor din Madrid11

Numai ca piata pe care astazi o putem admira nu a fost scutita de evenimente nefericite, Plaza Mayor din Madrid fiind afectata de incendiile izbucnite in trei ocazii, si anume in anii 1631, 1670 si 1790. Totul raul spre bine au spus spaniolii, deoarece reconstructia edificiilor din piata, dupa ultimul incendiu, i-a revenit arhitectului Juan de Villanueva, care a decis sa adauge cateva etaje cladirilor care inchid piata, pana ce acestea au ajuns sa aiba cinci etaje. Mai mult, De Villanueva a realizat numeroase porticuri cu arcade, care au infrumusetat piata. Lucrarile de reconstructie la cladirile din piata au continuat chiar si dupa moartea arhitectului spaniol Juan de Villanueva, fiind finalizate abia in anul 1854.

Dincolo de toate aceste detalii, de mentionat este ca Plaza Mayor a asistat la unele dintre cele mai importante evenimente din istoria Spaniei, cum ar fi casatorii regale si incoronari, ceremonii de canonizare ale unor sfinti, cum ar fi Teresa din Avila, Isidro si Francis Xavier; dar cele mai cunoscute evenimente au fost, fara indoiala, coridele.

Plaza Mayor din Madrid111

Totodata, a fost locul unde au avut loc si evenimente mai putin fericite, cum ar fi executii sau marturisiri de credinta prin acte barbare; tot aici, s-au organizat si acele procesiuni publice pentru oamenii gasiti vinovati ca fiind eretici, Inchizitia spaniola condamnandu-i la moarte in secolul al XVII-lea. In sfarsit, Plaza Mayor din Madrid nu a fost doar un centru social, asa cum, de pilda astazi, un loc de promenada, ci un simbol public, unul dintre putinele locuri de atunci unde oamenii simpli isi puteau cunoaste conducatorii.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.