Cunoscuta drept intrarea din partea rasariteana in cetatea Genovei si denumita Porta di Sant’ Andrea, Porta Soprana este un monument impresionant si unul dintre simbolurile Genovei, care au reusit sa reziste in fata eroziunii timpului. Vorbim despre o poarta medievala de acces flancata de doua impresionante bastioane crenelate, fiind, daca vreti, perechea portii din partea de apus a acestei cetati, numita Porta dei Vaca. Atat zidurile lui Barbarossa, conducator al Sfantului Imperiu Roman intre anii 1155-1190, cat si Porta Soprana au fost construite cam in aceeasi perioada cu anii de domnie ai lui Barbarossa, si anume intre 1155-1158.

Porta Soprana1

Timp de trei ani, aceste structuri au fost inaltate si intarite cu scopul de a apara Genova de toti inamicii care izbuteau sa atace asezarea dinspre mare sau chiar dinspre uscat. De fapt, Genova era o cetate-stat inca de dinainte de anul 1100, iar treburile administrative tineau de un grup de consuli alesi. Cel care a invadat de sase ori Italia, cu scopul precis de a o ocupa, a fost Frederic I Barbarossa, acelasi imparat al Sfantului Imperiu Roman. Pe baza acestor intentii, istoricii ne explica motivele pentru care zidurile cetatii genoveze au fost denumite dupa acest imparat. Porta Soprana, un veritabil exemplu de arhitectura gotica din cetate si, in acelasi timp, prima astfel de structura, a fost ridicata din piatra de Liguria, dar si din fragmente de marmura.

Nu e de mirare ca a devenit unul dintre cele mai cunoscute simboluri ale Genovei, reprezentand o marturie vie a fascinantei istoriei a orasului. Vizitatorii sunt intampinati, atunci cand trec pe sub bolta centrala a portii, de urmatoarele cuvinte in limba latina: Daca vii cu gand de pace, poti atinge aceste porti; daca vrei razboi, vei pleca de aici infrant. O atractie aflata in interiorul portii se numeste Casa di Colombo cunoscuta drept casa lui Cristofor Columb, despre care se spune ca ar fi fost ridicata undeva prin secolul al XVII-lea, chiar pe temelia casei, ce dateaza din secolul al XV-lea, apartinand lui insusi Columb. Se pare ca aceasta structura a fost distrusa de armata franceza in urma blocadei navale ce a avut loc in anul 1684.

Porta Soprana11

O alta presupunere sustine ideea potrivit careia, in aceasta casa, Columb, fiul unui tesator de lana, si-ar fi petrecut o buna parte din copilarie; de asemenea, se crede ca tatal lui Columb ar fi avut sarcina de a pazi Porta Soprana, in aceasta maniera, explicandu-se si de ce aceasta casa se afla chiar in interiorul portii medievale de intrare in cetate. In sfarsit, Cristofor Columb a pretins ca, la varsta de doar 10 ani, a fugit pe mare, perioada in care a invatat meseriile de cartograf si de marinar. Din nefericire, casa lui Columb a trecut prin numeroase perioade nefaste, insa, autoritatile au dispus demararea unor lucrari masive de restaurare, astfel incat, astazi, aceasta structura functioneaza ca muzeu ce evoca viata lui Columb si calatoriile sale pe mare.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.