Protosuchus, o rudă timpurie a crocodililor moderni, a trăit în perioada Jurasicului superior, acum aproximativ 160-145 de milioane de ani. Descoperit în 1934 de paleontologul Robert Broom în Arizona, Statele Unite, acest prădător terestru avea o lungime de 1 metru și o greutate de aproximativ 40 de kilograme.

Cu un corp acoperit de plăci osoase și o dentiție puternică, Protosuchus era bine adaptat pentru viața pe uscat, având membrele posterioare mai lungi decât cele anterioare și o coadă puternică, ce îl ajutau să se deplaseze cu agilitate pe sol.

Caracteristicile fizice ale crocodilului preistoric Protosuchus

In calitate de ruda timpurie a crocodililor, Protosuschus era un animal preistoric terestru, neobisnuit prin faptul ca avea membrele posterioare mult mai lungi fata de cele anterioare. Corpul sau masura 1 metru lungime si cantarea in jur de 40 de kilograme.

A trait in perioada Jurasicului superior, care a fost cuprinsa intre anii 160- 145 de milioane in urma, iar fosilele acestuia au fost descoperite de catre paleontologul Robert Broom, in anul 1934, in Arizona, Statele Unite ale Americii.

Corpul animalului preistoric Protosuchus era acoperit de placi osoase, atat pe spate, cat si pe burta, cu un important rol de protectie. Motivul pentru care a fost considerat o ruda a crocodililor consta in faptul ca avea muschii maxilarului foarte puternici si o dentitie foarte buna alcatuita din 35 de dinti foarte ascutiti.

Protosuschus

Craniul scurt si lat se asemana in multe privinte cu cel al crocodililor, permitandu-i o deschidere foarte mare a gurii si o putere crescuta cu care putea sa si-o inchida.

Adaptările la viața terestră și modul de vânătoare

Oasele picioarelor animalului preistoric Protosuchus aveau elemente in comun cu cele ale crocodililor, posedand si o coada foarte puternica. Cu toate acestea, membrele sale destul de lungi erau diferite de cele ale acestor reptile preistorice.

De asemenea, narile si ochii acestuia erau pozitionate cat mai lateral, fapt ce nu ii permitea sa vada si sa respire foarte bine daca se afla in apa. Din acest motiv se considera ca acest animal isi petrecea marea majoritate a timpului pe uscat.

Datorita descoperirilor realizate, se considera ca acest animal detinea mult mai multe caracteristici ale crocodililor decat stramosii acestora, cu toate ca modul cum traia se asemana cu cel al dinozaurilor pradatori primitivi, ce populau mediile terestre de viata in acele vremuri indepartate. 

Rolul Protosuchus în evoluția crocodilienilor

Protosuchus reprezintă o etapă importantă în evoluția crocodilienilor, având trăsături care anticipează adaptările regăsite la crocodilii moderni. Spre deosebire de strămoșii săi mai primitivi, Protosuchus prezenta o consolidare a musculaturii maxilarelor, ceea ce îi conferea o mușcătură mult mai puternică.

Totodată, armura osoasă care acoperea atât spatele, cât și burta, oferea un nivel ridicat de protecție împotriva prădătorilor și al altor concurenți. Studiile sugerează că, deși era un prădător terestru eficient, acest crocodil preistoric ar fi fost capabil să se adapteze la diverse medii, incluzând zonele de tranziție între apă și uscat, o trăsătură care va deveni caracteristică pentru descendenții săi.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.