Prundarasul american auriu este o pasare de apa sau o pasare de balta cum o numesc localnicii. Face parte din familia prundarasilor, care sunt specii migratoare si clocesc pe malurile raurilor, lacurilor si baltilor. In tara noastra apare frecvent prundarasul de rau, prundarasul gulerat si prundarasul de mare.

Ca si acestia, prundarasul american auriu este migrator si se remarca prin faptul ca atunci cand se indreapta spre nord zboara peste uscat, iar cand se indreapta spre sud, zboara peste mare fara oprire. Poate parcurge distante foarte mari, de pana la 4000 km. Cercetatorii au calculat cata energie consuma aceasta pasare in timp ce zboara, in perioada migratoare. Astfel pentru a zbura 88 de ore, ea consuma 82 g grasime la o greutate a corpului de 200 g. Nu zboara singura, mereu in stoluri mari, in forma de V, metoda folosita spre a reduce rezistenta aerului.

Prundarasul american auriu (Pluvialis Dominica) in stol, Foto: nature.ca

In sezonul cald al lunilor de vara poate fi observat in regiunile de tundra din nordul Americii de Nord si in Asia, dar si pe dealuri, campii si zone uscate din peisajul acestor continente. In lunile de iarna zboara spre regiunile tropicale din sudul Americii de Sud, Asia de Sud-Est si Australia. Poate fi recunoscut dupa aspectul penajului si strigatele puternice ce se aseamana cu un ,,tyu-yu-tyu-yu-yu” si care de multe ori devin suparatoare.

Penajul este frumos colorat mai ales in perioada de imperechere, pe partea dorsala este negru-auriu de aceea a primit si numele popular de prundarasul american auriu. Zona ventrala a corpului, mai exact gatul, pieptul si abdomenul sunt negre. Aripile au nuante de gri-ardezie sau gri-maroniu, iar coada prezinta dungi cenusii si negre. Pe fata coloritul este negru marginit de o dunga alba care se intinde din zona de deasupra ochilor spre gat si partile laterale. In sezonul de iarna penajul este predominant maroniu-pestrit. Capul este mic, ciocul mare si drept, ascutit si gri. Ochii sunt mari, au irisul de culoare inchisa si sunt pozitionati pe partile laterale ale capului. Corpul este de marime medie, are lungimea de 24-28 cm si greutatea de 125-200 g.

Citește și:  Fauna din Romania, vezi ce animale trăiesc pe acest teritoriu
Prundarasul american auriu (Pluvialis Dominica) prin vegetatie, Foto: botany.hawaii.edu

Este un excelent zburator dar se misca cu usurinta si pe sol, alearga rapid pe cele doua picioare lungi si subtiri, de culoare inchisa. Hrana sa este formata din mici animale vertebrate si nevertebrate, pe care le vaneaza de pe sol sau din apa, prinde tot felul de viermi, insecte, larve de insecte, crustacee si nu refuza nici fructele de padure.

In perioada clocitului isi face cuibul in zonele mai uscate ale tundrei arctice. Acesta este captusit cu multe straturi de licheni. Dupa imperechere femela depune 2-3 oua in cuib, care au coaja de un alb-murdar cu mici pete de culoare neagra. Ouale sunt clocite de ambele pasari timp de 24 de zile, apoi eclozeaza si apar pui. La aceasta specie puii au inca de la inceput pene pufoase, sunt destul de bine dezvoltati sa iasa din cuib inca din prima zi si devin independenti dupa 4 saptamani. Chiar de la mijlocul verii adultii parasesc cuibul din tundra arctica si pleaca in locurile de iernat. La inceputul toamnei pleaca si puii care deja au crescut.

Prundarasul american auriu are denumirea stiintifica de Pluvialis Dominica, face parte din ordinul Charadriiformes, familia Charadriidae si nu este o specie in pericol de disparitie.

 Video – Prundarasul american auriu (Pluvialis Dominica):

Loading...

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.