Pupaza verde de padure (Phoeniculus purpureus) face parte din familia Phoeniculidae – a pupezelor arboricole. Aceste pasari nemigratoare pot fi vazute in carduri in padurile din Africa tropicala, dar si in savanele de la sud de Sahara.

Trăind în pădurile tropicale și savanele de la sud de Sahara, această pasăre poate fi văzută în grupuri mari, căutând insecte sub scoarța copacilor.

Descriere fizică și penajul iridescent al păsării

Penajul exemplarelor adulte este negru cu reflexe verzui (pe cap si spate) si albastrui, violet-inchis (mai ales pe aripi si coada) ale caror nuante se schimba in functie de intensitatea luminii. Coada este foarte lunga, are un colorit negru cu dungi albe, pus in evidenta mai ales cand este tinuta rasfirata ca un evantai, sau miscata inoace si incolo, cand isi leagana corpul pe ramura unui copac.

Cele doua sexe au penajul asemanator, ele se diferentiaza doar prin culoarea ciocului – care la femela este rosu iar la mascul negru. Un exemplar adult poate ajunge la lungimea corpului de 38 cm si greutatea de 75 g. Picioarele lor sunt scurte, de culoare rosie, cu labe nu foarte putrenice, dar prevazute cu gheare ascutite si mari, de culoare neagra. Gatul este destul de lung si gros, ochii sunt mici, cu irisul de culoare neagra.

Comportamentul social și obiceiurile alimentare

Aceste pasari obisnuiesc sa traiasca in grupuri mari, de aproximativ 16 exemplare, sa cerceteze in comun copacii cu scoarta uscata in cautare de larve. Fiecare grup este condus de o pereche dominanta. Isi fac cuiburile in scorburile mari ale copacilor batrani. Fiind mari consumatoare de insecte, isi cauta hrana nu doar in copaci, uneori coboara si pe sol pentru a scormoni movilele de termite.

Pupăza verde de pădure

Hrana lor este completata in unele cazuri cu mici soparle si fructe. Ciocul lor este lung, incovoiat si ascutit, perfect adaptat pentru cautarea insectelor in crapaturile si sub scoarta copacilor. Cand stau pe ramura unui arbore se inghesuie una in alta si deseori se intrec intre ele prin strigate puternice. Astfel pasarile formeaza impreuna o unitate cu scopul de a avea asupra dusmanului un efect de intimidare.

Reproducerea și creșterea puilor

In perioada de imperechere femela depune un numar de 3-4 oua, care au o nuanta albastra-deschisa. Acestea sunt incubate de femela o perioada de 18 zile, apoi ies puii care sunt hraniti cu insecte si larve de insecte de ambii parinti. La inceput puii au corpul acoperit cu puf, iar dupa o luna acesta este acoperit cu pene. La maturitate pasarile tinere raman in continuare alaturi de parinti, in grupul din care fac acestia parte.

Pupaza verde de padure face parte ordinul Coraciiformes si genul Phoeniculus. Nu este o specie in pericol de disparitie.

Curiozități despre pupăza verde de pădure

Pupăza verde de pădure este una dintre puținele specii de păsări care formează grupuri sociale mari, conduse de o pereche dominantă. Această structură socială le permite să fie mai eficiente în găsirea hranei și să se apere împotriva prădătorilor. De asemenea, păsările comunică printr-o serie de strigăte puternice, care pot fi auzite de la distanță, și prin mișcări ale cozii.

O altă curiozitate este că pupăza verde de pădure își construiește cuibul în scorburile copacilor, adesea în locuri greu accesibile, pentru a-și proteja ouăle de prădători. Puii cresc rapid și sunt hrăniți cu insecte aduse de ambii părinți, iar după ce încep să zboare, rămân în continuare alături de grupul familial, contribuind la căutarea hranei și la apărarea teritoriului.

Video – Pupaza verde de padure (Phoeniculus purpureus): 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.