Pupaza verde de padure (Phoeniculus purpureus)Pupaza verde de padure (Phoeniculus purpureus) face parte din familia Phoeniculidae – a pupezelor arboricole. Aceste pasari nemigratoare pot fi vazute in carduri in padurile din Africa tropicala, dar si in savanele de la sud de Sahara.

Penajul exemplarelor adulte este negru cu reflexe verzui (pe cap si spate) si albastrui, violet-inchis (mai ales pe aripi si coada) ale caror nuante se schimba in functie de intensitatea luminii. Coada este foarte lunga, are un colorit negru cu dungi albe, pus in evidenta mai ales cand este tinuta rasfirata ca un evantai, sau miscata inoace si incolo, cand isi leagana corpul pe ramura unui copac. Cele doua sexe au penajul asemanator, ele se diferentiaza doar prin culoarea ciocului – care la femela este rosu iar la mascul negru. Un exemplar adult poate ajunge la lungimea corpului de 38 cm si greutatea de 75 g. Picioarele lor sunt scurte, de culoare rosie, cu labe nu foarte putrenice, dar prevazute cu gheare ascutite si mari, de culoare neagra. Gatul este destul de lung si gros, ochii sunt mici, cu irisul de culoare neagra.

Pupaza verde de padureAceste pasari obisnuiesc sa traiasca in grupuri mari, de aproximativ 16 exemplare, sa cerceteze in comun copacii cu scoarta uscata in cautare de larve. Fiecare grup este condus de o pereche dominanta. Isi fac cuiburile in scorburile mari ale copacilor batrani. Fiind mari consumatoare de insecte, isi cauta hrana nu doar in copaci, uneori coboara si pe sol pentru a scormoni movilele de termite. Hrana lor este completata in unele cazuri cu mici soparle si fructe. Ciocul lor este lung, incovoiat si ascutit, perfect adaptat pentru cautarea insectelor in crapaturile si sub scoarta copacilor. Cand stau pe ramura unui arbore se inghesuie una in alta si deseori se intrec intre ele prin strigate puternice. Astfel pasarile formeaza impreuna o unitate cu scopul de a avea asupra dusmanului un efect de intimidare.

In perioada de imperechere femela depune un numar de 3-4 oua, care au o nuanta albastra-deschisa. Acestea sunt incubate de femela o perioada de 18 zile, apoi ies puii care sunt hraniti cu insecte si larve de insecte de ambii parinti. La inceput puii au corpul acoperit cu puf, iar dupa o luna acesta este acoperit cu pene. La maturitate pasarile tinere raman in continuare alaturi de parinti, in grupul din care fac acestia parte.

Pupaza verde de padure face parte ordinul Coraciiformes si genul Phoeniculus. Nu este o specie in pericol de disparitie.

Video – Pupaza verde de padure (Phoeniculus purpureus): 

Loading...

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here