Randunica de noapte face parte din familia randunicilor nocturne, insa spre deosebire de acestea ea este activa mai mult in timpul zilei. Este distribuita in America Centrala si de Nord, pana in Panama, iar in timpul iernii apare in America de Sud pana in Argentina, unde migreaza toamna tarziu pentru a se feri de frig. Aceasta pasare vioaie care emite sunete nazale distincte este foarte tare iubita de fermierii si agricultorii americani dearece ea ii scapa de daunatori. Mai ales in zori si in amurg poate fi observata cum vaneaza tot felul de insecte pe terenurile cultivate, pe pasuni, la marginea padurilor, in apropierea raurilor si lacurilor. Este o mare consumatoare de lacuste, gandaci, furnici cu aripi, molii si larve de insecte. Zboara foarte rapid, este agila in capturarea prazii, bataile sale de aripi in timpul zborului scot un zgomot ca un fosnet usor. Cand este obosita poate fi observata cum plonjeaza pe sol, in locuri diferite, deschise, pe pajisti, campuri, dealuri, poieni, livezi si gradini. Are ochii mari, pozitionati pe partile laterale ale capului, cu irisul de culoare neagra, picioarele scurte terminate cu degete si gheare ascutite si curbate, iar ciocul este mic, scurt si robust, de culoare inchisa.

Randunica de noapte are lungimea corpului de 22-25 cm, greutatea de 45-100 g si anvergura aripilor de 59-68 cm. Aripile sunt inguste maronii cu marginile penelor albe, in rest penajul corpului este pestrit, in nuante de culori gri, albe, negre si maronii. Masculul are la gat o pata alba care il diferentiaza de femela ce are pata galbena-maronie.

Citește și:  Papagali din Indonezia - Loriusul cu dungi albastre (Eos reticulata)

In perioada clocitului – a lunilor mai-iunie – femela isi face un cuib de forma unui bol, pe sol, din vegetatie uscata si depune 2 oua alb-cenusii cu puncte maronii. Ouale sunt clocite numai de femela timp de 2 saptamani, masculul avand rolul de a pazi cuibul chiar cu pretul vietii lui. El realizeaza zboruri de supraveghere in zig-zag neregulate (care sunt caracteristice acestei specii) si in caz de pericol se napusteste brusc asupra intrusului si il ataca cu ciocul. Dupa eclozarea oualor apar puii care sunt hraniti doar de pasarea-mama cu mici insecte si larve de insecte timp de 16 zile, apoi acestia reusesc sa zboare si sa-si caute hrana singuri. Ei mai raman in cuib inca 20 de zile alaturi de parinti, apoi devin independenti. La varsta de 12 luni ajung si ei la varsta adultilor de reproducere.

Randunica de noapte face parte din familia Caprimulgidae, ordinul Caprimulgiformes si are denumirea stiintifica de Chordeiles minor. Nu este o specie in pericol de disparitie, numarul de exemplare este foarte mare.

Video – Randunica de noapte (Chordeiles minor):

Nu uita să distribui dacă ți-a plăcut:
Loading...

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.