Rechinul-zebra este o specie care apare in apele tropicale si subtropicale ale Oceanului Indian si Pacific, cele mai multe exemplare au fost observate in Marea Japoniei.

Exemplarele adulte au lungimea corpului de 2,8 m si greutatea de pana la 30 kg. In cazuri exceptionale rechinul-zebra poate ajunge si la lungimea de 3,5 m. Comparativ cu alte specii mai agresive de rechini, aceasta nu prezinta un mare pericol pentru om in mod obisnuit, insa in momentul in care sta pe pe fundul marii sau printre recifele de corali si este atins sau deranjat in mod intentionat poate musca pentru a se apara. Se remarca prin coada sa lunga si forma interesanta, care de cele multe ori poate fi cat marimea corpului. Aripioarele pectorale sunt foarte lungi si puternice, in dreptul lor se afla fantele branhiale paralele. Pe partea superioara a corpului apar cele doua inotatoare dorsale, dintre care prima este mai mare si mai alungita, la final forma sa este triunghiulara, iar cea de-a doua inotatoare este mai mica, situata foarte aproape de pedunculul codal.Rechinul-zebra

Corpul sau mare, alungit, subtire si neobisnuit de flexibil are un colorit in nuante maronii-deschise sau galbene-maronii, cu numeroase pete de culoare neagra pe partea dorsala, de la care ii vine si numele de rechinul-zebra. Pe partea ventrala culoarea de fond este mai deschisa. Exemplarele tinere prezinta pe partea superioara a corpului dungi late transversale de culoare galbena. Capul este mare, turtit pe partea superioara, iar botul este rotunjit, are un organ tactil destul de subtire ce se aseamana cu o barba si poarta numele de mreana. Un astfel de organ (are rol in cautarea hranei mai ales in apele tulburi) apare in dreptul gurii si la crap, somn, sturion sau chefal. Ochii sunt mici, pozitionati sus, pe partile laterale ale capului si au irisul de culoare deschisa.

Acesti rechini traiesc solitar, inoata lent, sau stau mai mult pe fundul marii nemiscati si isi tin aripioarele pectorale intinse spre exterior, impotriva curentului dominant. Se hranesc cu moluste, pesti ososi, crustacee, creveti, crabi si alte organisme marine. Respiratia se face prin pomparea apei prin branhii. Reproducerea este ovipara la aceasta specie, femela depune un numar destul de mare de oua in capsule care cu ajutorul unor filamente adezive se prind de structurile subacvatice.

Rechinul-zebra are denumirea stiintifica de Stegostoma fasciatum, face parte din ordinul Orectolobiformes, familia Stegostomatidae si este o specie comuna in Oceanul Indian si Pacific. Datorita faptului ca se adapteaza destul de bine in captivitate, acest rechin este intalnit in acvariile prezentate publicului din toata lumea.

Video – Rechinul-zebra (Stegostoma fasciatum):

Loading...

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here