Regiunea Limburg (în franceză Limbourg) este o provincie din regiunea Flandra din Belgia. Capitala este orașul Hasselt și este divizată în trei arondismente cu 44 de municipalități.

Limburg este cel mai estic din cele cinci provincii din Flandra. Limburgul este localizat la vest de Râul Meuse (Dutch Maas), la nord și vest sunt teritoriile vechi ale Ducatului de Brabant, la sud se învecinează cu Liège, la vest cu Brabantul Flamand și Antwerp, la nord cu Brabantul de Nord. Suprafața de 2,414 km² adăpostește 849.404 locuitori. Alte localități din regiune sunt: Borgloon, o fostă capitală în timpul evului mediu, Genk, Diepenbeek (unde se află Universitatea Hasselt) și orașul Tongeren, singurul oraș din provincie, fiind considerat cel mai vechi oraș din Belgia.

În timpurile vechi regiunea a fost casa triburilor celtice și germanice care s-au apărat de împăratul Cezar. În secolul al III-lea francii s-au mutat aici, merovingienii apoi au condus teritoriile. Franța a ocupat regiunea între anii 1792-1815. După anul 1815 s-a format un ducat de Limburg împreună cu Limburgul Belgian și cel Olandez.

Numele de Limburg a fost dat doar în secolul al XIX-lea, provincia fiind parte din Olanda după învingerea lui Napoleon. Numele derivă din istoria regiunii, din numele ducatului existent demult pe acest teritoriu, Limburg. Până în anul 1288 ducii de Limburg locuiesc în castelul din localitatea cu același nume. După această dată linia ducilor se stinge, titlul revenind ducilor de Brabant, Ducatul Limburg devenind una din cele șaptesprezece provincii din țările de jos. Numele ducatului s-a extins și asupra zonei.

Festivalurile muzicale sunt dese, din anii 1965-1981 un festival anual internațional de jazz și rock care are loc la Bilzen, mutat apoi la Werchter, se ține acum sub numele de Festivalul Rock Werchter. Alt festival muzical este Pukkelpop în orașul Hasselt. Sporturile se practică în regiune, în special ciclismul, fotbalul și motocrosul. Circuitul Zolder pe care s-a desfășurat Marele Premiu de Formula 1 al Belgiei de 10 ori în deceniile 70 și 80 se află pe teritoriul comunei cu același nume. Circuitul este cunoscut datorită decesului în urma unui accident a lui Gilles Villeneuve în anul 1982.

Două campionate de ciclism au fost organizate deja. În regiune sunt nenumărate atracții turistice, de toate felurile, dar predomină castelele, clopotnițele turn, bisericile medievale și parcurile cum ar fi: Muzeul Bokrijk Open Air din Genk, Parcul High Kempen National Park, Abația Hocht din Lanaken, clădirea Royal Atheneum din Hasselt, Castelul Altembrouck din Gravenvoeren și Castelul Duras din Sint-Truiden. În orașul Hasselt sunt o Grădina Japoneză, Muzeul Național Zenver, Abația medievală Harkenrode, Muzeul Modei din clădirea primăriei.

Landcommanderij Alden Biesen
Landcommanderij Alden Biesen

Lângă orășelul Bilzen un castel-abație cunoscut ca Landcommanderij Alden Biesen (sau pământul lui Alden Biesen) se spune că este cel mai mare castel între râul Loara și râul Rin. Castelul Hex este un castel din localitatea Heks, construit în stil clasic rococo pentru printul bishop al Liège-ului. A fost renovat pentru grădinile sale franceze și engleze, completat în 1772. Hex este situat pe un domeniu ce acoperă 5 hectare de grădini în stil francez și 60 de ha de parc englezesc. Aici se găsește un soi de trandafiri unici care nu se află în alte părți, Rosa Velbruck Indica Centifolia, grădina chineză și cea de legume. A fost locuit de generații întregi de aristrocrați francezi și nu poate fi vizitat, doar grădinile se deschid de două ori pe an pentru public, la festivalul florilor din zonă.

Citește și:  Orasul Banjul: Obiective turistice Gambia - Banjul
Parcul Național Hoge Kempen
Parcul Național Hoge Kempen

În orașul Genk este Parcul Național Hoge Kempen cu cele 5700 ha de pădure și grădini. Tot aici este și Muzeul în aer liber Bokrijk în Genk, un muzeu interactiv pentru familii, unde se prezintă meșteșugari, muzicieni și actori care prezintă viața din zonă din anul 1907 din satele belgiene. Aici se servește o mâncare tradițională, warmoes and mierikswortelsiroop, care se face exact ca acum 100 de ani. Bokrijk este cel mai mare muzeu de acest gen din Belgia. Tot aici este Muzeul Minier C-Mine Expedition, alte 3 biserici medievale, Kirk St. Martinus, Christus Koning și St. Albertus Church Black Mountain.

orașul Tongeren
orașul Tongeren

În orașul Tongeren, oraș roman, singurul din zonă și cel mai vechi, se găsește Muzeul Gallo-Romeins, Bazilica Notre-Dame de Tongres, Muzeul Gallo-Roman Begijnhofmuseum Beghina. Acesta conține o colecție de 18,000 artefacte din timpul preistoric până la epoca merovingiană. Bazilica Our Lady este una dintre cele mai vechi locuri de rugăciune, datând din secolul al IX-lea, unii istorici spunând că aceasta ar data chiar din secolul al IV-lea. Construcția a început în anul 1240 și a durat 200 de ani. Turnul de 64 de m a fost ridicat între anii 1442-1541, colecția de obiecte religioase adăpostită în muzeu datează din epoca merovingiană. Un béguinage (în franceză) sau begijnhof (în neerlandeză) este o colecție de mici clădiri utilizate de confrerii romano-catolice fondate în secolul al XIII-lea în Țările de Jos, formate din femei credincioase care nu depuneau jurăminte monahale, nefiind în totalitate izolate de lume. Aici în Tongeren, există un beguinage local, fondat în anul 1257 care a găzduit 300 de femei.

Sint Truiden
Sint Truiden

În orașul Sint Truiden sunt multe biserici vechi alături de parcuri și grădini. Bisericile Begijnhof Sint Agnes Sint-Truiden, Kerk Sint Genoveva, Bazilica Notre-Dome și Parcul Nature et Culture D Hasselt sunt câteva dintre ele.

Lommel
Lommel

În orașul Lommel există Parcul de distracții tematic, Center Parcs de Vossemeren și Plaja Lommelse Sahara pentru cei iubitori de distracții în aer liber. În zonă sunt înregistrate 133 de castele medievale risipite prin toate așezările belgiene ale regiunii, aproape toate în stare foarte bună, unele dintre ele chiar locuite: Castelul Gors, Rijkel și Rullingen din localitatea Borgloon, Castelul Vogelsanck din satul Heusden-Zolder, Castelul Landwijk din localitatea Herk-de-Stad Belgium, Castelul Ommerstein din municipiul Dilsen-Stokkem, Castelul din localitatea Nieuwerkerken, Castelul Meylandt din municipiul Heusden-Zolder.

Conacul Lagendal din satul Lummen, Castelul din orașul Heks, Castelul din localitatea Heers, Castelul Hasselbroek din municipiul Gingelom, Castelul Hamal din orașul Tongeren, Castelul Duras din municipiul Sint-Truiden, Conacul Donnea din satul Kortessem, Castelul din orașul Diepenbeek, Castelul Aspremont-Lynden din localitatea Oud-Rekemdin, orașul Lanaken, Castelul Alden Biesen din orașul Bilzen, toate acestea fiind monumente medievale.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.