Regiunea Luxemburg (în germană Luxembourgish, în neerlandeză Lëtzebuerg, în walloonă Lussimbork și în franceză Luxembourg) este o provincie valonă din Belgia. Este situată în sud-estul țării și se învecinează cu Marele Ducat de Luxemburg, regiunea franceză Lorena și provinciile belgiene Namur și Liège.

Arlon
Arlon

Capitala sa este orașul Arlon, situat în sud-estul provinciei. Regiunea ocupă o suprafață de 4.443 km², fiind cea mai întinsă provincie belgiană, cu o populație de aproximativ un sfert de milion de locuitori, fiind însă cea mai puțin populată provincie. Provincia Luxemburg conține 44 de comune, grupate în cinci arondismente administrative, din care 12 au titlul de oraș. Provincia ocupă două regiuni geografice din Valonia: regiunea Ardeni în nord și Gaume în sud care cuprinde și orașele franceze Thionville, Metz și Nancy. Provincia a fost separată de Marele Ducat de Luxemburg în anul 1839, după Revoluția belgiană, în urma divizării Regatului Unit al Țărilor de Jos.

Majoritatea populației este francofonă, dar de-a lungul frontierei luxemburgheze o parte din populație este vorbitoare de luxemburgheză. Ca toată Belgia aici este plin de istorie, au avut loc bătălii importante, sunt zeci de castele, fortărețe, biserici medievale. Orașul Bastogne a fost un loc important de desfășurare a ofensivei din Ardeni în timpul celui de-al doilea război mondial. Bătălia a fost lansată de către Germania nazistă la data de 16 decembrie 1944, ca o ultimă încercare de a prelua inițiativa în război, prin separarea armatelor britanice și americane și capturarea orașului-port Anvers. Trupele americane, luate prin surprindere și suferind numeroase pierderi, au fost în măsura să mențină punctele cheie ale frontului care erau orașele Sankt-Vith și Bastogne. Orașul Bastogne a fost asediat intensiv de către trupele germane și înconjurat, dar garnizoana americană din localitate, sub conducerea generalului Anthony McAuliffe a rezistat, în ciuda atacurilor intensive și a lipsei importante de provizii și muniție.

Orasu Barveau
Orasu Barveau

Orașele din Ardeni sunt speciale pentru că peisajele îți taie respirația. Orașul Barveau este situat pe râul Luxembourg și aici se poate practica canoe și alte sporturi de apă. Orașul Bouillon este un oraș plin de pitoresc în valea râului Semois, locul dominat de o citadelă a unui cruciat francez Godfry of Bouillon.

Orasul Durbuy
Orasul Durbuy

Orașul Durbuy este cel mai mic oraș din lume, iar orașul Orval găzduiește o abație unde se fabrică bere din vechime cu același nume ca și abația.

În regiunea Gaume: orașul Arlon este capitală, orașul Torgny este cel mai frumos oraș din Valonia.

Lângă orașul Bouillon este mormântul lui Géant sau Giant’s Grave de pe maul râului. Memorialul Bătăliei Bulge în orașul Bastogne este un muzeu militar care conține pe lângă echipamente, mici arme, tancuri, motociclete și camera în care generalul american McAuliffe a dat celebra replică Nuts! pentru germanii care au cerut ca orașul să se predea în 1944. Orașul Bouillon adăpostește un castel medieval, Muzeul Fourneau Saint-Michel reconstituie un oraș tradițional și un Muzeul al minelor lângă Saint-Hubert.

Abația Orval
Abația Orval

În orașul Florenville se află Abația Orval, faimoasă pentru berea trapistă și brânza ce poartă numele abației. Înainte de anul 1989, în cadrul programului Villages Roumains (sau sate românești, inițiat de Doina Cornea și alți intelectuali români), comuna Musson s-a înfrățit cu satul Aruncuța, jud.Cluj, pentru a împiedica desființarea acestuia și a încuraja firava opoziție existentă la acea vreme în România. După anul 1989, sătenii din Aruncuța au beneficiat de nenumărate ajutoare materiale din partea comunității Musson, inclusiv construirea unei brutării pentru săteni. În localitatea Libramont se organizează anual un târg agricol, cel mai mare târg de specialitate din Belgia.

Citește și:  Fortareata Brest: Obiective turistice Belarus - Brest
Orașul Bouillon
Orașul Bouillon

Orașul Bouillon este plin de istorie, Bouillon a fost în Evul Mediu reședința unui ducat, castelul din localitate fiind construit ca reședință a ducilor. Ultimul senior de Bouillon a fost Godefroy de Bouillon care a vândut ducatul Principatului Episcopal Liège pentru a-și finanța participarea la prima cruciadă.

Orașul Hotton
Orașul Hotton

Orașul Hotton este un punct de atracție pentru natura sa înconjurătoare, peisajele sale fiind memorabile. Localitatea este frecvent vizitată de turiști, punct de atracție fiind peșterile și căile de drumeție din regiune. În Regiunea Luxembourg se pot vizita nenumărate obiective, variate și unice: ciocolateria Defroidment din orășelul Blier-Erezee care prepară după rețete originale vestita ciocolată belgiană, parcul cu topiare din Durbuy, Parcul Clorophyle din Dochamps, Centrul EuroSpace Center din orașul Transinne pentru copii, Parcul Labirynth din Barvoux cu minunatele alei tăiate ca un labirint, Peșterile Grothes des 1001 de Nuits din Hotton, Muzeul Gaspar, Muzeul Bicicletelor și Muzeul de Arheologie din Arlon, Pista de karting de la Bouillon, Abația Abdij van Orval din secolul al XII-lea cu grădina de plante medicinale și producția de brânza, Parcul Aquafun van Sunparks din Vielsalm, Biserica Saint-Hubert construită pe o fundație din anul 817 din Saint-Hubert (Ardeni), Parcul Dierenpark van Bouillon, Parcul de Golf Blue Green din Dubruy, Parcul Ardennes Aventures din satul La roche en Ardennes, Centrul Istoric din al doilea război mondial din Bastogne, Memorialul Mardasson din Bastogne pentru bătălia de la Bulge din anul 1944 împreună cu Pădurea Wood of Peace cu cei 4000 ce copaci plantați pe locul bătăliei, Parcul Weris Dolmens cu dolmene și menhire de acum 3000 de ani, Castelul du Durbuy, Podgoria Clos de la Zolette din Torgny, Podul Point de la Justice din Maissin, Castelul lui Godfrey of Bouillon, Muzeul Het Megalienhuis din orășelul Weris, Muzeul de Război Bastogne.

În capitala Arlon sunt numeroase biserici de patrimoniu: Biserica St Martin’s care are dimensiuni impresionante de 68,8 m lungime, 35 m lățime și turnul de 97 m, Biserica St. Donatus construită de călugării capucini în anul 1621 pe ruinele unui castel al primului conte de Arlon, Biserica Sacred Heart construită de iezuiți în anul 1855, Abația Clairefontaine construită la 4 km de oraș de către călugării cistercieni, fiind rezervată femeilor nobile ca cimitir, construită în anul 1253.

În orășelul La roche-en- Ardenne din Ardeni există Capela Ollomont cu o biserică și un cimitir mai neobișnuit, Capela St. Margaret construită pe un schit din anul 1600, unde femeile însărcinate veneau înainte de naștere și Biserica St .Nicholas din secolul al XII-lea, acum găzduind evenimente, concerte și un muzeu despre istoria locului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.