• Renii traiesc in mai toate regiunile si apropierile Polului Nord, in continentele din marginimile acestuia, precum America, Asia si Europa, insa cu precadere in zonele in care se gaseste tundra arctica. De asemenea renii se intalnesc si in padurile nordice, de exemplu in Rusia, in nordul Chinei, in Alaska, Canada si Scandinavia.
  • Desi seamana cu cerbii, acestia sunt putin mai mici ca si inaltime, insa greutatea lor este mai mare, avand in vedere ca sunt mai solizi. Inaltimea ii face sa para si putin mai grasi.
  • Renii au copite late, acestea fiindu-le de un real ajutor mai ales daca luam in considerare locurile prin care acestia umbla, deci mlastini si tinuturi umede. Ii ajuta sa nu se impotmoleasca sau sa se scufunde cu copitele.
  • Blana renilor este de culoare gri spre bej, insa numai pe timp de iarna, iar odata cu inceperea sezonului cald, mai ales spre vara, ea devine cafenie.
  • Renii au un fel de culoare speciala in jurul gatului cat si in zona cefei, aceasta fiind un galbui albicios, coada lor fiind de asemenea speciala, deoarece are o dunga de-a lungul sau. Se spune de catre specialisti ca aceasta dunga ii ajuta pe reni sa se recunoasca intre ei.

renul

 

  • Aceste animale au blana lunga, foarte deasa insa ea nu se vede asemeni lanii. Blana renilor ii ajuta pe acestia atat la inot cat si la mentinerea temperaturii corpului, ea fiind cunoscuta ca retine aerul.
  • Un aspect ce trebuie mentionat, demn de atentie, la reni, este faptul ca atat reprezentantii de sex masculin cat si reprezentantele de sex feminin, raman, odata cu inceperea verii, fara coarne. In momentul in care vor incepe sa creasca la loc, coarnele lor sunt moi, avand deasupra piele si par scurt. Odata cu trecerea vremii insa ele se vor creste la loc, la fel de tari si de aceleasi dimensiuni.
  • Renul are o greutate de maxim 150 de kilograme insa inaltimea nu este atat de grandioasa, avand cel mult un metru. In ciuda greutatii sale destul de mari, renul nu intampina nici o dificultate in deplasare, cu atat mai mult in alergare, el miscandu-se foarte repede. In fuga lor ating viteze de pana la 25 de kilometri pe ora, chiar depasindu-le adesea cu putin.
  • Avand in vedere ca aceasta specie este foarte raspandita, se pare ca si habitatul lor este destul de variat, viata lor fiind diferita in functie de teritoriul pe care traiesc. De exemplu in Europa cat si in Asia, renii traiesc in colonii, in cadrul carora femelele isi cresc impreuna puii. In fruntea unei astfel de colonii se afla o femela mai in varsta, care conduce grupul. In zone mentionate se pare ca renii nu au nimic impotriva prezentei umane, ei purtandu-se aproape asemeni unor animale domestice.
  • Oamenii au inceput chiar sa foloseasca renii in propriul lor folos, pentru piele, laptele de la femele, carne insa si pentru munca fizica.
  • Totusi in America inca se mai gasesc exemplare care traiesc in salbaticie si nu au nici o treaba cu oamenii.
  • Printre principalii dusmani ai renilor, in afara de oameni, se numara si alte animale carnivore care se pare ca ii vaneaza din ce in ce mai mult. Dintre acestea amintim: vulpile, ursii, lupii.
  • Renii au un mod foarte organizat de a se deplasa, mai ales cand sunt intr-o grupare mare si au pui. Acestia vor sta mereu in mijlocul grupului, la adapost, pentru a fi in siguranta, de vreme ce masculii mai puternici vor sta la margine pentru a putea lupta in cazul unui eventual atac. Ei se apara cu coarnele, sau in cel mai bun caz fug, pentru a putea scapa. Avand in vedere ca pot fugi destul de repede, cei mai multi reni isi pastreaza viata in urma atacurilor.
  • Renii se hranesc in general cu licheni, ierburi sau alte plante pe care unele animale ierbivore nici nu le ating. Din acest motiv putem spune ca ei curata practic locurile in care traiesc, desi mai mananca si iarba dar aceasta este mai greu de gasit, de vreme ce lichenii sunt disponibili in fiecare perioada a anului. Iarna ii scot din zapada cu copitele si cu coarnele.
  • Poro – este denumirea finlandeza pentru reni.
Nu uita să distribui dacă ți-a plăcut:
Loading...

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.