Tara din partea de sud a Americii Centrale, Republica Panama este o destinatie de vacanta pentru orice anotimp, deoarece clima tropicala face ca, din decembrie si pana in mai, in sezonul uscat, temperaturile medii sa se situeze in jurul a 30 de grade Celsius, iar in restul anului, chiar daca ploua mai des, vremea ramane placuta, potrivita pentru a explora acest tinut plin de surprize. Plajele, insulele cu vegetatie tropicala, statiunile balneare, complexele hoteliere excelente, natura spectaculoasa, cultura traditionala inconfundabila si marile centre comerciale din capitala tarii (adevarat paradis pentru cei impatimiti de shopping) atrag turisti din toate partile lumii.

Canalul Panama
Canalul Panama

Republica Panama se invecineaza cu Oceanul Pacific, Marea Caraibelor (in care exista peste 1500 de insule apartinand acestei tari), Costa Rica si Columbia (din care a facut parte pana la inceputul secolului al XX-lea). Este asezata in Istmul Panama, adica portiunea de uscat care leaga America de Nord de America de Sud. Canalul Panama, considerat “a opta minune a lumii”, este cel care asigura financiar (de cand a trecut de sub administrarea Statelor Unite ale Americii, sub autoritate panameza, in 1999) dezvoltarea economica sustinuta a acestei tari.

Valoarea strategica si economica a acestui canal este exceptionala, deoarece, de-a lungul celor aproape 80 de kilometri, se asigura legatura intre Oceanul Atlantic, prin Marea Caraibelor, si Oceanul Pacific, fara a fi nevoie ca vapoarele sa ocoleasca America de Sud, pe la Capul Horn. Traversarea canalului dureaza intre opt si zece ore. Constructia acestuia a necesitat o perioada indelungata de timp, intre 1881 si 1914, cu multe intreruperi dictate de interesele politice si economice asupra zonei, in care au intervenit direct sau indirect si Statele Unite ale Americii, Franta, Spania, Japonia.

Bocas del Toro
Bocas del Toro

Cert este ca, in prezent, Panama are cea mai puternica economie din America Centrala. De asemenea, este remarcabil faptul ca Republica Panama a renuntat la a-si dezvolta o armata puternica (desi America Centrala si America de Sud au avut o istorie foarte zbuciumata), in favoarea redirectionarii fondurilor spre protectia mediului. De altfel, este tara in care cea mai mare parte a teritoriului este protejata in interiorul unor splendide Parcuri Naturale Nationale.

Panama, din punct de vedere administrativ, este alcatuita din noua provincii (Panama, Bocas del Toro, Los Santos, Chiriqui, Veraguas, Colon, Cocle, Herrera, Darien) si alte cinci teritorii autonome indigene. Insulele Arhipelagului Bocas del Toro, situat in apropierea frontierei cu Costa Rica, ofera turistilor un peisaj fascinant, cu plaje, un parc marin, paduri tropicale, fauna si flora de o mare diversitate. Arhipelagul San Blas (378 de insule), aflat tot in Marea Caraibelor, reprezinta un teritoriu autonom al indienilor Kuna. Regiunea este inconjurata de recife (stanci submarine formate din corali si alge, care traiesc sub forma de colonii, in regiunile tropicale), care pot fi explorate, mai ales in perioada lunilor mai si iunie, cand vremea este superba, iar apele au limpezimea cristalului.

Arhipelagul San Blas
Arhipelagul San Blas

Cu avionul sau cu vaporul se poate ajunge foarte usor si in Insula Candora, aflata la 60 de kilometri de capitala. Toboga, din Golful Panama, este regiunea cunoscuta si sub denumirea de “Insula Florilor”, o insula vulcanica, la fel de pitoreasca precum celelalte, dar care ofera, in plus, vizitatorilor, vestigiile celei mai vechi biserici de pe continentul latino- american. Se pare ca aici traiesc cei mai longevivi oameni din lume. El Valle de Anton este o zona din apropierea unui crater vulcanic (vechi de aproape 5 milioane de ani, astazi stins), unde temperaturile sunt mai scazute, din pricina altitudinii, in schimb, peisajul este uimitor: arbori uriasi, cascada Chorro Macho, piscine termale, o impresionanta gradina zoologica (El Nispero) etc.

Sporturi nautice, pescuit sportiv, rafting se pot practica in regiunea Parcului National Chagres, care are peste 130.000 de hectare si care a fost creat pentru protejarea patrimoniului natural al padurilor tropicale. Aici traiesc si comunitatile de indieni Chocoe-Embera. Playa Blanca, de pe coasta pacifica a statului Panama, din anii 2000, a devenit una dintre zonele exclusiviste ale turismului panamez.

Panama City
Panama City

Panama City, capitala tarii, este un oras stralucitor, un amestec de stiluri arhitecturale, de la cel spaniol clasic, in centrul vechi (din perioada dominatiei spaniole in zona), italian, francez, pana la, bineinteles, cel american. Panama Viejo (fondat in 1519, de conquistadorul spaniol Pedro Arias Davila, cel care a condus prima expeditie spre “Lumea noua”) este orasul vechi, unde se mai pot vedea ruinele cladirilor incendiate, in istoria indepartata a tarii, de pirati. Acestea figureaza, din 1997, in Patrimoniul cultural UNESCO. Asezarea care avea initial 100 de locuitori si care a devenit, in secole, Panama City, a fost prima localitate intemeiata de cuceritorii europeni, pe coasta Pacificului. In partea de est a Canalului Panama, la capatul dinspre Pacific al acestuia, se gaseste acea parte a metropolei cunoscuta sub denumirea de Amador Causeway, conceputa ca un centrul turistic important, in plina dezvoltare.

Metropolitan Park
Metropolitan Park

Metropolitan Park, la numai un sfert de ora de capitala, din 1985, de cand a fost creat, este un fel de complex comercial, dar aici, pe langa faptul ca se pot cumpara obiecte traditionale, se fac prezentari audio-video ale celor mai frumoase locuri de vizitat in aceasta tara central americana.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.