Rezervaţia naturală Dealul Colț şi Dealul Zănoaga se află în judeţul Hunedoara, aparţinând administrativ de oraşul Deva. Este o arie protejată de tip botanic, ce se înscrie în cea de-a patra categorie a Uniunii Internaţionale pentru Conservarea Naturii.

Accesul în această rezervaţie nu este deloc dificil. Odată ajunşi în Deva, turiştii trebuie să o ia pe strada A. Vlaicu, iar în scurt timp vor vedea cele două dealuri. În momentul actual, aria protejată se află în grija Direcţiei Silvice Deva, orice problemă care apare fiind sesizată şi rezolvată de cei de acolo.

Rezervaţia naturală Dealul Colt şi Dealul Zănoaga se întinde pe o suprafaţă de 78.4 hectare, iar importanța să deosebită se datorează vegetaţiei abundente care acoperă cele două dealuri. Această vegetaţie se prezintă pe substratul andezitic, rezultat în urma unei erupţii vulcanice. Cercetătorii au descoperit până acum nu mai puţin de 533 de specii de plante, unele dintre ele fiind protejate prin lege.

Citește și:  Gara Basarabi: poartă către istoria Dobrogei

Mare parte dintre speciile identificate în Rezervaţia naturală Dealul Colt şi Dealul Zănoaga sunt plante endemice sau fac parte din speciile caracteristice teritoriilor balcanice şi submediteraneene. Având în vedere importanţa ridicată a acestor plante, ruperea lor în orice scop (pentru a le ţine de decor sau pentru a le înmulţi) nu este permisă, decât în cazul unor experimente ştiinţifice, însă acestea trebuie însoţite de actele potrivite.

orasul-deva.jpg

Din păcate, se mai întâmplă ca unii turişti care ajung în Rezervaţia naturală Dealul Colt şi Dealul Zănoaga să pericliteze în diverse feluri habitatul natural de aici şi să nu fie întotdeauna traşi la răspundere, pentru că nu există suficienţi oameni care să poată supraveghea permanent locul. Cu toate acestea, nu puţine au fost dăţile în care au fost date amenzi pentru perturbarea ariei protejate.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.