Sarpele cu nasul-frunza din Madagascar (Langaha madagascariensis) este o specie endemica din Insula Madagascar care poate fi recunoscuta foarte usor prin aspectul sau foarte interesant – are la sfarsitul botului un apendice ce se aseamana oarecum cu o frunza. La mascul proeminenta este mai lunga si mai ascutita, se termina cu margini cu crampoane, iar la femela este mai mare si mai elaborata.

Mult timp cercetatorii au considerat cele doua sexe (care se diferentiau prin podoaba de la capatul botului) ca fiind reprezentantii a doua specii diferite. In cele din urma s-a ajuns la concluzia ca sunt una si aceeasi specie, iar proeminenta face diferenta intre mascul si femela.

Exemplarele adulte au corpul suplu, lung, asemanator cu o liana, cu lungimea de 70-90 cm, sau chiar de 1 m si un colorit ce le camufleaza perfect in fundalul mediului in care traiesc, printre crengutele si lianele copacilor. Masculul are pielea cu solzi de culoare maro-deschisa pe partea dorsala si galbena pe partea ventrala, iar femela este cenusie-maronie cu mici pete de culoare inchisa.

Citește și:  Ursul carpatin, o specie protejată prin lege

Șarpele cu nasul-frunză din Madagascar

Sarpele cu nasul-frunza din Madagascar este linistit, arboricol, nu este periculos sau agresiv, nu este veninos, nu ataca oamenii, ziua este mai mult inactiv isi conserva energia pentru a vana si a rezista mai mult pe timpul noptii. Se hraneste in special cu broaste, cameleoni, pasari si soparle, iar cand prada este mai mare se poate odihni pana la patru zile ca apoi sa mearga iar la vanatoare.

Reproducerea la aceasta specie este ovipara, prin oua, embrionul se dezvolta in afara organismului matern. Femela depune ouale in cuiburi realizate in vegetatia umeda pe sol, in scopul de a le mentine la temperatura constanta necesara dezvoltarii pana la eclozarea acestora.

Sarpele cu nasul-frunza din Madagascar face parte din ordinul Squamata, familia Colubidae si nu este o specie in pericol de disparitie.

Video – Sarpele cu nasul-frunza din Madagascar (Langaha madagascariensis):

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.