Aramiul american este un sarpe veninos care traieste mai ales in zonele mlastinoase, cu pasuni intinse, in zone cu ierburi inalte din centrul si sud-estul Statelor Unite ale Americii. Este mai rapid decat sarpele cu clopotei cand are intentia de a musca sau de a-si captura prada, insa se teme de acesta, de muscatura lui foarte periculoasa.
Aria de raspandire a acestui sarpe este destul de intinsa in peisajul Americii de Nord.
Prefera mai ales zonele cu sol umed, dar unde gaseste posibilitatea si de a se expune la soare pe timpul zilei. Despre stilul sau de viata am putea spune ca se adapteaza foarte bine imprejurarilor si anotimpurilor in timpul anului. In lunile de primavara si toamna are un mod de viata crepuscular sau diurn, iar in sezonul cald, al lunilor de vara isi prinde prada in timpul noptii, in timpul zilei leneveste ore in sir pe pietre la soare.
Daca te apropii de un sarpe de acest gen vei avea surpriza sa observi cum isi ridica capul triunghiular intr-o postura defensiva, scotand limba bifurcata la varf si miscand varful cozii dintr-o parte in alta. Nu musca daca nu este iritat, prefera mai mult sa se retraga si sa se ascunda.
Muscatura aramiului american nu este letala.
Daca se simte amenintat are un comportament agresiv ca al sarpelui cu clopotei. Isi misca cu furie capatul cozii si face zgomot, iar cand te astepti mai putin sare brusc si musca, inoculand veninul. Ca specie face parte din genul Agkistrodon, al viperelor cu cap in triunghi, insa muscatura lui desi este veninoasa si foarte dureroasa nu este atat de grava.
Exemplarele adulte au muscatura mai dureroasa si ajung la lungimea corpului de 60-130 cm. Cat priveste forma exterioara si caracteristicile acestui sarpe am putea spune ca se remarca prin desenul de culoare de pe suprafata corpului si forma triunghiulara a capului. Examinarea desenului de culoare a dat raspuns la intrebarea multor observatori de ce a fost numit de aramiul american.
Intr-adevar pe fondul de culoare de fond cenusie apar benzi late castanii si galbene-portocalii in nuanta aramei. Toate benzile sunt transversale si tivite fin cu negru. Intregul corp este robust si acoperit cu solzi mari, desi, luciosi. Pe partile laterale ale capului coloritul este mai deschis, iar in zona de la ochi pana la gura apare o nuanta albicioasa. Ochii sunt mici, nasul si gura bine evidentiate.
Datorita coloritului de camuflaj aceasta vipera poate fi observata foarte greu printre pietre si stratul de frunze moarte, unde sta ascunsa, in asteptare, cand vrea sa-si ia prin surprindere prada.
Isi foloseste varful cozii colorat in verde-albastrui pentru a atrage prada creand impresia unui viermisor in miscare.
Hrana sa preferata consta din mici mamifere, rozatoare, reptile, pasari, insecte, amfibieni si mai ales sobolani. Iarna hiberneaza, sta in vizuini si alte asemenea ascunzatori.
Reproducerea la aceasta specie este vivipara, femela face 17 pui vii dupa o perioada de gestatie de 3 luni. Acestia apar mai ales in perioada lunilor august-septembrie si pot avea lungimea corpului de cel mult 25 cm. Noile exemplare isi cauta hrana singure si naparlesc la scurt timp dupa nastere.
Aramiul american are denumirea stiintifica de Agkistrodon contortrix, face parte din ordinul Squamata, familia Viperidae si nu este o specie in pericol de disparitie.
Video – Aramiul american din regiunile mlastinoase ale Americii de Nord: