Leonard Cohen este un apreciat romancier, poet si muzician de origine canadiana. Cele mai multe dintre operele acestui desavarsit artist dezvolta teme legate de religie, izolarea sociala, sexualitate si relatii interpersonale. Personalitatea sa are un aer misterios, la fel si operele de referinta, fiind foarte apreciat de catre criticii literari. Operele sale din domeniul muzical sunt adanc inradacinate in muzica folk europeana.

Leonard Cohen

Leonard Cohen s-a nascut pe data de 21 septembrie 1934 in Quebec, intr-o familie de evrei. Inca din timpul scolii acesta a inceput sa studieze muzica si poezia, devenind interesat de studiul operelor lui Frederico Garcia Lorca. In timpul adolescentei, acesta a inceput sa cante la diverse intrumente muzicale, printre care si chitara, formandu-si o mica formatie folk intitulata Buckskin Boys.

In anul 1951, Cohen a inceput cursurile Universitatii McGill, devenind presedintele echipei de debate. A castigat premiul pentru creativitate in cadrul unei competitii, remarcandu-se ca un poet excelent. In perioada tineretii, scrierile lui Cohen sunt influentate de mari nume ale literaturii, precum William Butler Yeates, Irving Layton, Walt Whithman, Frederico Garcia Lorca si Henry Miller.

Leonard Cohen si-a publicat primul volum de poezii in anul 1956, volum care poarta numele Let Us Comapre Mythologies. Volumul a fost criticat si apreciat de catre criticul literar canadian Northrop Frye, care a facut si recenzia volumului.

Leonard Cohen nu s-a simtit multumit pe deplin dupa ce a absolvit facultatea, cu toate ca a capatat o experienta valoroasa. In anul 1957, tanarul poet se intoarce in Montreal unde are mici locuri de munca, insa atentia sa este focalizata asupra poeziei si romanelor pe care urmeaza sa le creeze.

Urmatorul volum de poezii este intitulat The Spice-Box of Earth si a aparut in anul 1961. Aceasta a fost prima sa carte publicata prin editura canadiana McClelland & Stewart. Este ajutat financiar de catre tatal sau pentru a-si putea urma visele. Acest volum a fost, de asemenea, foarte apreciat si, mai mult decat atat, Leonard Cohen a devenit mult mai popular, fiind unul dintre noii poeti de referinta ai statului canadian. Profesorul Ira Nadel este unul dintre cei care au analizat amanuntit viata si opera lui Cohen, si acesta a afirmat ca volumul de poezii The Spice-Box of Earth a fost primit cu admiratie si mult entuziasm.

Leonard Cohen a hotarat sa se mute pe o insula greceasca pentru a putea crea in liniste. In 1964 acesta publica volumul de poezii Flowers for Hitler.

Primul sau roman, The Favourite Game, a fost publicat in anul 1964, fiind un bildungsroman autobiografic, personajul principal fiind un tanar scriitor care se descopera pe sine prin arta scrierii. Urmatorul roman, Beautiful Losers, este publicat in anul 1966, si a primit atentia presei, fiind considerat un roman controversat din cauza multor pasaje in care este exploatata sexualitatea. Tot in 1966, este publicat si un volum de poezii, Parasites of Heaven.

Citește și:  Cainele politist - devotament si curaj
foto: commons.wikimedia.org
foto: commons.wikimedia.org

Dupa aceste creatii, Leonard Cohen si-a indreptat atentia catre muzica, o veche pasiune de a sa. In anul 1978 isi lanseaza opera literara de referinta, Death of a Lady’s Man. In 1984 lanseaza Book of Mercy, pentru care a castigat premiul pentru cel mai bun poet. Volumul reprezinta o proza poetica, cuprinzand 50 de strofe influentate de Biblie.

In anul 2011, Leonard Cohen a primit un important premiu pentru literatura.

In ceea ce priveste cariera sa muzicala, la inceputul celei scriitoricesti, Leonard Cohen era nemultumit de situatia fiananciara precara, acesta a inceput sa compuna versuri pentru melodii folk. Primul sau album, Songs of Leonard Cohen, a fost lansat in 1967. Albumul a fost apreciat atat in Statele Unite, cat si in Europa. Mai multe dintre melodiile de pe acest album sunt cover-uri ale artistilor consacrati ai muzicii folk, precum James Taylor sau Judy Collins. In 1969 este lansat albumul Songs From a Room iar in 1970 Songs of Love and Hate. Tot in anul 1970, Cohen sustine primul sau turneu in Canada, Statele Unite si Europa.

Incepand cu anul 1974, Lenard Cohen a inceput sa colaboreze cu pianistul John Lissauer, fiind foarte apreciati de catre critici. Acesta colaborare a durat pana in 1976, atunci cand influentele muzicale ale lui Cohen s-au schimbat. Este lansat albumul inspirat de volumul sau de peozii, Death of a Ladies’ Man.

La inceputul anilor ’80, Cohen a realizat alaturi de compozitorul Canadian Lewis Furey musicalul Night Magic. In 1984 este lansat LP-ul Various Positions, care a inclus una dintre piesele de referinta ale lui Cohen, “Dance Me to the End of Love”.

In 1992, Cohen lanseaza albumul The Future, un album cu influente religioase. Cohen este mentionat intr-una dintre melodiile formatiei Nirvana, Kurt Cobain avand un mare respect pentru acesta.

Leonard Cohen11

In 2001 este lansat albumul Ten New Songs, un real succes in Canada, Statele Unite si Europa.

In anul 2006, este lansat volumul de poezii, care include cateva desene exceptionale ale lui Cohen, volumul fiind numit Book of Longing. In 2008 acesta sutine un turneu important.

Este foarte evident faptul ca muzica lui Leonard Cohen este influentata de opera sa literara de exceptie, deoarece temele abordate in romane si poezii se regasesc cu precadere si in versurile melodiilor sale.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.