Vipera cu buze albe (Trimeresurus albolabris) apartine unei specii de serpi arboricoli veninosi care populeaza regiunile din sud-estul Asiei – in special India, Thailanda, Vietnam, Indonezia, Nepal, Laos si altele.

Masculii au corpul lung de 100 cm, iar femele sunt mai mari si mai robuste, pot ajunge la 120 cm. Au capul alungit, de forma ovala, prevazut cu senzori termici proeminenti, ochii mici, de culoare deschisa, gura mare, iar daca este deschisa larg pot fi observate marginile ei de culoare alba. La coada prezinta o dunga ruginie, foarte clara. Corpul este acoperit cu solzi mici si tari, are un colorit verde aprins pe partea dorsala si galbui-verzui pe partea ventrala.

Isi petrece timpul numai in copaci, foarte rar coboara pe sol, iar atunci sta ascunsa in tufisuri. Fiind un sarpe nocturn, vaneaza pe timp de noapte, sta prinsa cu coada de ramura unui copac, atarnand cu capul in jos, asteptand prada sa vina in zona, iar cand aceasta este suficient de aproape isi trage usor capul inapoi si apoi o ataca brusc.

Citește și:  Pitonul reticulat (Python reticulatus), cel mai lung sarpe din lume

Hrana sa consta din mici mamifere, soareci, amfibieni, reptile, pasari – pe care le ucide destul de repede prin muscatura sa otravitoare.

Vipera cu buze albe

Perioada de imperechere la vipera cu buze albe coincide cu sezonul ploios. La aceasta specie reproducerea este vivipara, femela naste un numar ce depaseste 10 pui vii, uneori acesta ajungand si la 20. Puii au lungimi relativ mari, de 17 cm si cantaresc 2,5 g. In regiunile nordice aceste vipere se imperecheaza dupa perioada de hibernare, care tine cateva luni. In captivitate speranta de viata la aceste vipere este de 10-20 de ani, in mediul lor natural este sub 10 ani.

Veninul sau este destul de slab, insa muscatura este foarte puternica si dureroasa, dar nu este fatala pentru om.

Vipera cu buze albe face parte din ordinul Squamata, familia Viperidae si nu este o specie pe cale de disparitie.

Video – Vipera cu buze albe (Trimeresurus albolabris):

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.