Chichen Itza, supranumit si Taramul Fagaduintei, este un sit arheologic urias, situat in Peninsula Yucatan si dateaza din perioada precolumbiana. Situl este dovada cea mai clara si cea mai mare ca civilizatia maya-toltec a existat. Civilizatia maya a fost una din cele mai mari si mai avansate civilizatii mesoamericane din perioada preclumbiana, iar apogeul l-au atins intre anii 300-900 d Hr., in rest nu se stie despre ei nici cum au aparut, dar nici cum au disparut. Teritoriile lor se intindeau intre Mexic si America de Sud, in teritorii precum Belize, Honduras sau Yucatan.

Chichen Itza

Iar teritoriile locuite de ei au fost inainte ocupate de civilizatiile olmeca si teotihuacana, iar oamenii de stiinta presupun ca maya a preluat cunostintele lor de la aceste doua mari civilizatii, deoarece mayasii aveau cunostinte avansate de matematica, arhitectura si astronomie, calendarul mayasi era unul din cele mai precise, iar exactitatea cu care preziceau eclipsele sau miscarile planetelor inca ii uimeste pe cercetatori. Dupa disparitia lor, in prezent a ramas Chichen Itza, care se traduce din limba mayasa “La gura fantanii Itza”.

Situl este alcatuit din mai multe asezaminte, cladiri sau ruine: Piramida Kukulcan, supranumit si El Castillo, Observatorul, Templul Razboiului (acesta este templul Chichen Itza propriu-zis, de aici si denumirea sitului), Piata celor 1000 de coloane, Templul Jaguarului, Templul Curtii Ovale, Drumul catre locul de sacrificii, Templul Barbatului Barbos, Platforma Craniilor, a lui Venus, a Uliului si Jaguarului, Osuarul. Printre cele mai semnificative se numara El Castillo, Templul Razboiului si Observatorul.

Chichen Itza1

Templul Kukulcan, Quetzalcoatl sau pur si simplu Castelul reprezinta o piramida cu inaltimea de aproximativ 30 de metri, cu 385 de trepte, 18 terase de aproape 2.5 metri si 52 de panouri, iar numele de Quetzalcoatl este doar un alt nume dat zeului Kukulcan. Piramida a fost construita in stilul pur mesoamerican si nu doar atat. Conform legendelor, mesoamericanii aveau obiceiul sa construiasca cladiri mari peste unele mai mici, iar arheologii au descoperit sub piramida de la Chichen Itza o serie de trempte in partea Nordica a piramidei, iar mai adanc un templu ingropat sub piramida.

In interiorul camerei au descoperit numeroase statuete Chac Mool. Tot sub Piramida Kukulcan a mai fost descoperit si un tron in forma de Jaguar, de culoare rosie si incrustat cu pietre de Jad, care in prezent nu este accesibil publicului larg. Un alt aspect interesant legat de piramida este faptul ca in timpul echinoctiului de primavara si toamna, la apusul soarelui, se pot observa umbrele care iau forma de sarpe pe treptele piramidei. Efectul acesta a fost realizat si cu ajutorul luminii artificiale in timpul noptii, pentru a incerca sa se descopere cum iau umbrele forma de sarpe.

Citește și:  Augusta Raurica: Obiective turistice Elvetia - Augusta Raurica

Chichen Itza11

Un alt obiectiv cu semnificatii deosebite este Observatorul sau El Coracol, deoarece arata cat de preocupati si cat de avansati erau mayasii in ceea ce priveste cunostintele de astronomie si de arhitectura. Si este mentionata si arhitectura, deoarece mayasii construiau cladirile in functie de miscarile planetelor, iar piramida de la Chichen Itza, prin umbrele in forma de sarpe care le propaga pe trepte in timpul echinoctiilor este exemplu perfect in acest sens. Observatorul masoara inaltimea de 22 de metri, din care numai turnul are 13 metri.

Initial, cand a fost descoperita cladirea Observatorului, s-a crezut ca apartine altei civilizatii deoarece nu corespundea cu arhitectura clasica maya. El este alcatuit dintr-un turn inalt ce sta pe doua platforme dreptunghiulare. In turn se gasesc numeroase ferestre mici care erau folosite pentru a studia miscarile planetelor si ale stelelor, iar o scara cu forma unei carcase de melc duce in punctul cel mai inalt al turnului. Ca semnificatie, despre El Coracol, se crede ca ar fi fost dedicat zeului ploii Chaac, deoarece langa intrarea in turn s-au descoperit mai multe astfel de sculpturi.

Chichen Itza111

Lat de 40 de metri si inalt de doar 10 metri, Templul Razboiului se afla si el printre cladirile cele mai semnificative din Chichen Itza, deoarece acesta arata influentele civilizatiei Toltece in cultura mayasa.Templul in sine este o copie perfecta a templului din capitala civilizatiei Toltece. Legenda spune ca templul a fost ridicat pentru elita militara din platformele Vulturului si Jaguarului, mai ales ca ultima parte din Templul Razboiul a fost construita tarziu dupa prima parte din el, si este plina de desene si sculpturi intruchipand imagini cu un jaguar si un vulture mancand inimi. Pe langa imaginile acestea, sunt intalnite si imagini ale zeului Kukulcan, ale Soarelui si ale Pamantului, iar desenele din interiorul templului descriu viata pe care o duceau oamenii in timpul civilizatiei maya.

In present, situl Chichen Itza din peninsula Yucatan se afla sub patrimoniul UNESCO din 1998, este una dintre cele mai vizitate atractii turistice ale Mexicului, iar in anul 2010, conform unui vot universal, Chichen Itza a fost aleasa una dintre cele sapte noi minuni ale lumii, iar daca veti merge intr-o excursie in acest loc, o sa aveti parte de o experienta inedita si de niste amintiri de neuitat.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.