Pentru că tocmai ce-am primit cu brațele deschise vara care ne-a bătut grăbită la ușă și s-a instalat frumos în viața noastră, îmbrățișând cu raze fierbinți trupuri și suflete și făcându-ne să visăm la ape albastre, răcoritoare și izbăvitoare, zic să dăm o mână de ajutor imaginației și să vorbim despre o destinație extrem de potrivită pentru vacanța de vară.

Skiathos. Insula Skiathos. Grecia. Olimp. Zei și legende. Ape de turcoaz.

Drumul cu vaporul, spre insulă, pe apele fabulos de albastre ale Greciei, în directă competiție cu cerul fără nici un nor, a însemnat pentru mine, om mare, prea matur, o plimbare, relaxare, baie de soare și timp de visare. Gânduri plecate departe, dincolo de mări și țări, dincolo de orizontul abia zărit în depărtare.

Pentru un Puști de cinci ani, cu energie debordantă și o curiozitate fără limite, aceeași călătorie a însemnat o aventură dintre acelea ce-ți rămân în minte, în suflet, transformându-se în bagaj de amintiri prețioase. O incursiune în lumea fascinantă a poveștilor cu pirați, în lumea cuceririlor pe ape, a ochilor acoperiți de petice, a steagurilor negre și-a micilor mateloți care pun umărul pentru ca lucrurile pe-o corabie să funcționeze.

Skiathos (9)

Skiathos (8)

Skiathos (6)

Pas cu pas sau val cu val, imaginația debordantă, vie și pozitivă, a celor cinci ani copilărești, a făurit întâmplări incredibile, personaje curajoase, obstacole depășite, rechini și alte vietăți marine, o mulțime de participanți mitologici la călătoria noastră pe ape. Toate, condimentate cu-n drag de viață și de joacă respirate prin fiecare por al trupului micuț care adăpostește o inimă mare.

Cel mai facil se ajunge pe insula Skiathos cu avionul însă noi am ales să facem călătoria pe mare. Am plecat din portul Volos de unde pornesc vapoarele sau ferry-urile spre Skiathos și alte insule răspândite în apele Greciei, drumul parcurs a durat ceva mai mult de două ore. Muzică grecească care face să salte sângele în vene, dans și voie bună, adieri plăcute de vânt, mare calmă, ingrediente potrivite pentru o călătorie spre o insulă – oază de relaxare și bună dispoziție.

Cu o dimensiune de aproximativ 50 km pătrați și 12 km distanță de la un capăt la altul, Skiathos e una dintre insulele care formează Arhipelagul Sporadelor, un grup de insule poziționate în partea de nord vest a Mării Egee, alături de Skopelos, Alonissos și Skyros și alte câteva insule mai mici. Sunt insule fermecătoare, cu plaje aurii, cu nisip fin, ape limpezi de turcoaz și păduri dese și umbroase de pini. Skiathos e una dintre cele mai renumite insule, cu mai mult de 60 de plaje atrăgătoare, cosmopolite sau liniștite care răspund cu succes așteptărilor diverse ale turiștilor.

Plaja Koukounaries, premiată cu steagul albastru, e una dintre cele mai renumite din Grecia pentru strălucirea aparte a nisipului în soare, pentru întinderea și lărgimea ei, pentru apa lină și puțin adâncă, pentru pădurea de pini ce-o străjuiește și pentru aerul cosmopolit pe care-l are. O altă plajă, de data aceasta una retrasă, la care se poate ajunge doar cu barca, de pe apă, e plaja Lalaria, apreciată pentru intimitatea și pentru șarmul ei. Alte plaje atrăgătoare sunt Banana Beach, potrivită pentru tinerii care caută distracție, sau plaja Xanemos, situată în apropierea aeroportului, oferind imagini impresionante cu avioanele care aterizează și decolează c-o precizie uimitoare în imediata apropiere a mării.

Citește și:  Brazilia, destinaţia numărul unu pentru microbişti

Insula Skiathos e formată din câteva localități mici, presărate pe suprafața ei și-un orășel care poartă același nume. Ambarcațiunile acostează în Portul Vechi al orașului de unde se pot face transporturi cu vaporașe sau taxiuri acvatice spre celelalte insule ale Arhipelagului sau spre plajele mai greu accesibile ale insulei, cum sunt cele din zona de nord unde vântul bate mai tare și accesul la plajele sălbatice și extrem de pitorești e posibil doar când vremea e calmă și liniștită.

Skiathos (5)

Skiathos (11)

Skiathos (3)

Orașul Skiathos, capitala insulei, deși asaltat de turiști în ultimii ani, păstrează încă un aer fermecător, hotelurile având restricții la construcția pe înălțime a clădirilor, iar tavernele servesc o gamă variantă de mâncăruri tradiționale. Există o linie de autobuz care circulă regulat între localitățile insulei, un bilet costă sub 2 euro și are stații în fiecare stațiune din Skiathos. Portul Nou și Portul vechi al orașului Skiathos sunt puncte de pornire ale diferitelor trasee pe care vă puteți plimba. Pe străduțele cochete, în pantă, ale localității, aveți posibilitatea să urcați  spre biserica Agios Nikolas de unde panorama asupra portului e absolut fabuloasă.

Noi ne-am lăsat pașii să rătăcească la întâmplare. Printre casele albe, cu ferestre pictate, cu cer senin, am urcat și-am tot coborât printre alei, minunându-ne la fiecare colț de stradă, admirând și bucurându-ne de priveliști frumoase. Ne-am odihnit apoi la una dintre multele tavernee din Portul Vechi al orașului, savurând cu nesaț cea mai bună înghețată din lume, acreditare pe care i-a oferit-o Puștiul, admirând vapoarele mari și impozante din port, așteptând cu nerăbdare să vedem decolând, parcă direct din apă, avioanele care ne fascinează. În plus, ca iubitori de apă ce suntem, bălăceala în valurile line și limpezi ale Mării Egee, pe-un colț de plajă Koukounaries sau pe plaja stâncoasă a orașului Skiathos, ne-a oferit răcorirea de care aveam nevoie, timpul de joacă preferal al Puștiului, bucuria simplă a copilăriei.

Alte atracții turistice ale insulei Skiathos sunt micile localități unde viața își păstrează încă ritmul ei lent și tradițional, stațiunea Agia Paraskevi cu hotelurile de lux, plaja Agia Eleni unde apusurile au un farmec aparte, copleșitor, Mănăstirea Evanghelistria unde se ajunge cu autobuzul, luat din oraș. Plaja Kastro e o atracție spectaculoasă, împreună cu ruinele unei vechi cetăți și se află în cel mai nordic punct al insulei. Se ajunge acolo cu bărci închiriate sau taxiuri pe apă. O excursie opțională se poate face spre insula Skopelos unde a fost filmată mare parte din filmul Mama Mia, grecii fiind foarte mândri de contribuția lor la acest film, plajele Sporadelor câștigând extrem de multă popularitate datorită lui.

Pe o plajă străjuită de pini marini, cu-n nisip auriu sub picioare, alergând fericit în soare. Iată imaginea bucuriei, a extazului simplu al vieții. Sănătatea și vitalitatea copilăriei oglindite în turcoazul apei, străjuit de cerul senin. În Skiathos. Grecia.

Skiathos (14)

Skiathos (13)

Skiathos (12)

Skiathos (10)

Skiathos (7)

Skiathos (4)

Skiathos (2)

Skiathos (1)

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.