Slovenia este o mica tara din Europa, dar care are de oferit, din punct de vedere turistic, numeroase lucruri interesante. Aflata in Europa Centrala, aceasta tara are doar doua milioane de locuitori – capitala Ljubljana este locuita de aproximativ 260.000 de oameni. Tara se desfasoara pe coasta de nord a Marii Adriatice, in estul Muntilor Alpi si este delimitata de Ungaria, Austria, Croatia si Italia.

Scurt istoric

Slovenia1

Slovenia este denumita deseori o “tara cu vechime” – teritoriul ei a fost prima data locuit de triburile celtice si ilire. In secolul al II-lea i.Hr. a fost cucerita de romani, care au integrat-o provinciei Illyricum a Imperiului. Dupa anul 395 d.Hr., teritoriul se afla intre asa-numitele Hotare ale Imperiului Roman de Apus. Mai tarziu, in jurul secolelor V si VII, populatia autohtona, formata din celti, iliri si romani, s-a amestecat cu triburile slavilor. Marele Ducat al Karinthiei a fost infiintat in secolul VII, acesta fiind dependent mai intai de Bavaria si apoi de Regatul Francilor.

Asadar, Slovenia s-a infiintat ca stat stabil abia in secolul al VII-lea. Cu toate acestea, independenta a fost pierduta un secol mai tarziu, cand a fost cucerita de Imperiul Franc, iar multi dintre locuitori au devenit crestini. In secolul al XIV-lea, Imperiul Austro-Ungar si-a integrat mare parte din teritoriu, lucrurile ramanand asa pana la caderea Imperiului, in anul 1918. Atunci s-a format Regatul sarbilor, croatilor si slovenilor, care mai tarziu a devenit Regatul Iugoslavia. Dupa cel de-Al Doilea Razboi Mondial, acest teritoriu a facut parte din Republica Socialista Federala Iugoslavia. Abia in anul 1991 a fost infiintata tara moderna, imediat dupa ce a devenit independenta fata de Iugoslavia.

Ce trebuie sa stiti daca vizitati Slovenia

Ljubljana1

  • Din anul 2004, tara face parte din Uniunea Europeana – asadar, moneda de schimb este euro.
  • In tara se poate intra si cu pasaportul, dar si cu cartea de identitate daca nu il aveti pe primul. Cu toate acestea, copiii sub 14 ani au nevoie de pasaport.
  • Permisul de conducere este valabil si in Slovenia (in cazul in care nu aveti unul nou, de tip european). Ca in cele mai multe tari europene, si aici va trebuie o vigneta.
  • Din Romania exista zboruri directe pana in capitala Ljubljana.
  • Daca va faceti probleme ca nu este o tara sigura, ar trebui sa stati linistiti. Foarte rar se intampla incidente, iar cele mai multe furturi (rare, totusi) au loc in locurile foarte aglomerate. Cu toate acestea, nu lasati la vedere bani, acte sau obiecte scumpe si importante. In cazul nefericit al unui furt sau al altui incident, apelati cu incredere la politia slovena (113).
  • Este obligatoriu sa va faceti o asigurare medicala inainte sa mergeti in Slovenia.

Obiective turistice

Desi este o tara mica, Slovenia este si foarte frumoasa. Avantajul faptului ca are o suprafata deloc mare este faptul ca poate fi vizitata toata in timpul unui concediu. Va prezentam cele mai populare locuri si obiective turistice:

Ljubljana

Capitala Ljubljana este un oras european care nu trebuie ratat. Este frumos in orice perioada a anului, iar iarna capata formele unui oras de poveste, fiind impodobit cu tot felul de decoratiuni. Orasul este cunoscut drept “orasul dragonilor”, animalul mitologic fiind chiar simbolul capitalei. Se spune ca acesta s-ar fi luptat cu Iason, capitanul argonautilor, si a fost chiar invins, ajungand totusi pe blazonul orasului.

Castelul Ljubljana
Castelul Ljubljana

Castelul Ljubljana este unul din cele mai apreciate obiective turistice ale Sloveniei. De-a lungul timpului, a avut mai multe utilizari – resedinta regala, inchisoare, loc pentru concerte in aer liber. Astazi este un muzeu, iar cei care vin sa il viziteze au parte si de o sala virtuala, unde afla istoria edificiului cu ajutorul unui documentar 3D.

Un alt loc deosebit din capitala este Centrul Vechi, unde se pot admira numeroase cladiri medievale, monumente si biserici cu arhitectura deosebita, dar si fantana Robba. Acestea se impletesc armonios cu viata de noapte, centrul fiind cel mai animat loc din oras. Centrul Vechi este legat de Piata Noua prin Podul Triplu (Tromostovje), iar in apropierea lui se afla Podul Dragonului (Zmajski Most). Ambele poduri au o arhitectura impresionanta.

Lacul Bled
Lacul Bled

Statiunea montana Bled este considerata cel mai de poveste loc de pe teritoriul Sloveniei. Aceasta este alcatuita dintr-un lac, un castel si o biserica, ultima situandu-se pe o insula foarte mica. Lacul Bled are o suprafata de 144 de hectare si se afla in topul celor mai frumoase lacuri glaciare din Europa. Apele lacului sunt folosite atat pentru relaxare, dar si in tratamente impotriva stresului sau altor afectiuni. Pe acest lac se afla o micuta insula, singura naturala din Slovenia, pe care locuitorii au ridicat Biserica de Pelerinaj “Adormirea Maicii Domnului”. De altfel, insula a fost folosita in acest scop inca din cele mai vechi timpuri, sapaturile arheologice scotand la iveala un templu pagan folosit de slavi.

Biserica de pe insula este un loc popular pentru tinerii care vor sa se casatoreasca. De pe malul apei si pana la poarta bisericii au fost construite 99 de trepte, in secolul al XVII-lea, si se spune ca mirele trebuie sa isi duca mireasa in brate pana acolo, pentru a avea noroc in casnicie. Pe insula se afla si o fantana, despre care se spune ca a fost construita dupa ce o printesa tanara a murit acolo.

Bled castle
Bled castle

Un alt obiectiv important din Bled este castelul cu acelasi nume, cel mai vechi din Slovenia. Acesta a fost ridicat pe marginea unei stanci abrupte si a fost prima data atestat in anul 1011. A suferit mai multe modificari de-a lungul timpului, iar astazi este alcatuit din partea exterioara (cladirile administrative, zidul romanic de aparare, turnurile defensiv si de intrare) si partea interioara (capela gotica si camerele de locuit). Vizitatorii sai au ocazia de a vedea modul in care traiau bogatii Evului Mediu, dar si colectia de armuri si arme de lupta, printre altele.

Pesterile Skocjan
Pesterile Skocjan

Pasionatii de speologie gasesc in Slovenia un adevarat paradis al galeriilor subterane. Acestea au in total mai mult de 200 de kilometri, fiind deosebit de importante datorita lucrurilor descoperite in ele. Au fost gasite fragmente de fosile ale unor animale care au trait in Epoca de Gheata, iar printre cele mai importante vestigii se numara un fluier, cel mai vechi instrument muzical din intreaga lume – a fost confectionat de omul de Neanderthal acum 45.000 de ani. Pesterile Skocjan sunt foarte populare, mai ales ca arheologii cred ca acestea erau locul de adapost al oamenilor din Mezolitic, Neolitic si Epoca Bronzului. Galeriile au o adancime chiar si de 200 de metri, iar pesterile au fost incluse in Patrimoniul Mondial UNESCO.

Pesterile Postojna
Pesterile Postojna

Insa cele mai vizitate si mai interesante sunt Pesterile Postojna, care au o lungime de peste 20 de kilometri – sunt, de altfel, cele mai lungi pesteri deschise publicului. Nu sunt vizibili toti kilometrii, insa cei deschisi publicului se viziteaza cu ajutorul unui trenulet. Acesta ofera senzatii extreme, fiind considerat de multi turisti un veritabil montagne russe. De altfel, ideea trenuletului a fost prezenta inca din a doua jumatate a secolului al XIX-lea, cand ghizii impingeau vagoane cu turisti. Pesterile sunt folosite si pentru organizarea unor concerte – Sala de Concerte poate primi 10.000 de oameni, iar in ea au cantat unii dintre cei mai mari muzicieni, printre care si Caruso.

Parcul National Triglav
Parcul National Triglav

Slovenia este o tara populara si pentru pasionatii de sporturi de iarna, dar si pentru cei care practica sporturile de vara. Statiunile montane (Bled, Kanin, Rogla, Cerkno si altele) sunt deseori comparate cu cele din Elvetia si din Austria, insa cele slovene sunt mult mai ieftine si nu atat de aglomerate. Alpii Iulieni sunt spectaculosi, iar o zi de schi pe ei este cu adevarat fascinanta. Pe de alta parte, turistii iubitori de sporturi extreme de vara se pot duce in Parcul National Triglav, unde pot practica rafting, canyoning sau paragliding. Nu in ultimul rand, tara poate fi perfecta si pentru cei care vor doar sa stea la soare si sa faca baie in Marea Adriatica. Insa acestia trebuie sa stie ca perioada iulie-august este invadata de turisti italieni, britanici, germani si olandezi, iar preturile sufera cresteri semnificative.

Cu siguranta, Slovenia este o tara care merita vizitata, mai ales ca satisface toate gusturile turistilor sai. Nu este o tara foarte populara, ca Grecia sau Croatia, insa cei care aleg sa-si faca concediul aici au parte de zile de neuitat.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.